Jak przyznaje dwa miesiące temu poleciła zespołowi MZ opracowanie zasad i definicji. Zaznaczyła że luki będą usunięte jak najszybciej. Poleciła dyrektorowi centrum e-zdrowia wdrożenie stałego monitoringu wystawiania oraz realizowania recept na opioidy. Monitoring będzie prowadzony na poziomie lekarzy i podmiotów medycznych, dane pacjenta nie będą nigdzie przekazywane jako dane wrażliwe (dane medyczne).
Czy lekarz z przychodni NFZ przy wystawianiu recepty zobaczy receptę wystawioną niedawno przez lekarza prywatnego? W moim przypadku nie chodzi o żadne Rpw, ale no zwykłe leki na receptę - Tramal, Baclofen
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
Czy was nie dotknął problem RPW opioidowego, po 17 czerwca, czy tylko mnie to martwi? Bo jakieś szczątkowe info na [H] a nie ma konkretnego miejsca do dyskusji, może szanowny Pan moderator mógł by zrobić osobny wątek, gdzie można było by wymienić doświadczenia np. Czy piszą dalej, czy może komuś nie piszą, jak tak to jak argumentują ITD. Dziękuje
Natomiast zabijanie dziecka pod wplywem 3 promili to norma w naszym pieknym pansctwie i nie naklania rządzących do zrobienia czekokolwiek ot dzien jak codzien. w polsce sie pilo i bedzie sie pilo .... czyli u nas etanol otrzymuje wyjatkowy status sposrod SPA
Kazdy kto pracuje i odprowaca podadki powinien spedzac swoi wolny czas jak lubi. czytajac. biegajac czy palac sb MJ lub korzystac z bezpiecznych aptecznych narkoytykow. kto niby jest ofiare jesli sb zajaram albo wezme xanax podczas skrajnie ciezkiej psychologicznie sytuacji. ale to wizja za 80 lat teraz mila pani emerytka z 5 krzaczkami dostanie 4 lat na resocjalisacje czyli nauke od innych przestepcow ich fachu oraz na patrzenie w maly tv jesli bd miala szczeszcie i powolne dochodzenie do szalenstwa, jesli wyjdzie to na pewno bd lepsza kobieta
niektore wyjatkowo niebezpieczne substancje moglyby byc zbanowane i tyle. Nalezy rownierz postawic na madra profilaktyke ktora nie opiera sie jedynie na tym ze Jasiek wziál X na imprezie pierwszy raz i wykorkowal `nagle czarna plansza i not even once.
Tylko podsawy nauki o uzaleznieniu o anatomii mozgu dzialaniu na ktory uklad korzysci/niekorzysci uzywania danej substancji (tylko nie tak jak na rehabie ze trzeba pisac zludna przyjemnosc,. falszywe zwiekszenie mozliwosci intelektualnych tylko odp zgodne z prawda) teraz wychodza nawet takie testy genetyczne ktore identyfikuja osoby ktore latwiej uzaleznia sie od danej substancji one tez moglyby stac sie czescia profilaktyki
ja po naukowym researchu i przeczytaniu 2 ksiazek na temat tego jak dziala alkohol zmniejszylam moj problem z nim o 85% a;e to juz wchodze w innny temat.
generalnie kiedy juz wpierdolimy sie jak dzik w orzeszki to rownierz powinny byc dostepne formy pomocy inne niz zaloga karetki wychodzadza i o wow narkoman mialem chujowy dyzur to sie powyzywam na podczowieku (jestem medykiem wiec wiem jak to wyglada) kiedy juz komus sie wbije resztki godnosci w ziemie czeka go detoks. Czytalam ostatnio artykul mlodej psychiatrzycy ze jest zdenerwowana ze nie moze leczyc samych klasycznych chorob psychicznych bo tu przychodzi takie scierwo na detoks i trzeba udawac ze sie nim zajmuje. Uzaleznienie to tez choroba psychiczna a po za tym prawie zawsze mamy do czynienie z tzw dwuchorobowoscia czyli np pacjent uzalezniony np ma depreche ktra probowal ogarniac woda zeby nie powiesic sie na drzewie i moc dalej utrzymywac swoja rodzine ktora bardzo kocha.
Czemu ma to do cholery służyć? To tylko uderza w osoby które naprawdę stosują preparat zgodnie z dawkowaniem. Nie chcą podnieść wynagrodzeń Służbie Zdrowia, ani przeznaczyć środków na to, aby skrócić te cholerne kolejki, lekarze więc kombinują jak mogą, a nie raz taka teleporada ratuje dupę jak coś się dzieje, potrzebujesz np. antybiotyku, a wizyta najbliższa za tydzień.
Chyba że coś się zmieniło.
Andrzej Urbanowicz, dla dobra sztuki, zgodził się być królikiem do testowania LSD
Narkotyki dzieci kupują na przerwie szkolnej. Ekspert: w Polsce hitem jest jedna substancja
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept
Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.
14-osobowa rodzina zatruła się marihuaną. Lekarz, który to odkrył, zdradza kulisy
- Objawy, które zgłaszali pacjenci, nie pasowały przede wszystkim czasowo do objawów zatrucia grzybami. To skłoniło mnie do rozszerzenia diagnostyki o narkotyki i dopalacze. Pomyślałem, że może ktoś zrobił rodzinie głupi kawał i dodał im czegoś do spożywanych pokarmów – relacjonuje w rozmowie z Onetem lekarz z SOR-u w Ostrowi Mazowieckiej, który odkrył, że 14-osobowa rodzina spod Zambrowa zatruła się marihuaną w Wigilię.
Przyczepa pełna marihuany. Polska para próbowała dorobić do emerytury
4 mln zł – tyle były warte narkotyki, które ukryła w przyczepie kempingowej para emerytów. Przemytnicy przywieźli używki z Hiszpanii, a po drodze udawali, że zwiedzają europejskie miasta, żeby zmylić służby.