Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 3245 / 617 / 0
Dałem się zaskoczyć jakością melisy z biedronki, i niska cena na dodatek, tzn 2 zł, ogólnie ostatnio wolę saszetki bo nie trzeba się pierdzielić z fusami, ogólnie z 2 torebek działa optymalnie, jeszcze ja dorzuciłem hydroksyzynę i chillout niskim kosztem.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / 3 / 0
Cześć, pytanie może nietypowe jeśli chodzi o tą roślinę, ale jestem ciekaw. Czym wzmocnić działanie melisy? Niby można przyjąć jej więcej, ale to nie o to mi chodzi. Planuje zrobić swojego mixa rozluźniających, idealnie komponujących się ze sobą roślin na długie wieczory z muzyką, więc stąd pytanie.
  • 204 / 59 / 0
Pasiflora ,dobrze sie łączy .I ma świetne działanie ,będziesz kontent

Fuzja - D5
12 lipca 2023Verbalhologram pisze:
Dałem się zaskoczyć jakością melisy z biedronki, i niska cena na dodatek, tzn 2 zł, ogólnie ostatnio wolę saszetki bo nie trzeba się pierdzielić z fusami, ogólnie z 2 torebek działa optymalnie, jeszcze ja dorzuciłem hydroksyzynę i chillout niskim kosztem.
Melise pije sie tylko świeżą ! Tylko taka ma działanie ,wysuszona jest pozbawiona olejków idt
  • 586 / 123 / 0
Polecam mix
Melisa + lawenda (2 łyżeczki melisy + 1 łyżeczka suszonej lawendy na jeden kubek wrzątku)
Melisa + damiana (1 łyżka melisy + 2-3 łyżki damiany gotowane 15-20 minut na małym ogniu)
Pije te dwa warianty juz 2 tygodnie codziennie w różnych ilościach nie przesadzając oczywiście i popalam jointy z damiana+tytoń lub THC.
Świetny efekt.
Dodam że często biore też DXM/Memantyne które obniżają tolerancję i świetnie się komponują ale bez nich wymienione herbatki też działają dla mnie zadowalająco nawet bez THC.
  • 9 / 3 / 0
Melisę można łączyć z DXM? Czy są jakieś przeciwwskazania?
  • 507 / 194 / 1
Można. Pewnie melisa to co pijesz czyli sklepowa zapewne nie ma substancji aktywnych
Uwaga! Użytkownik SerioSergio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 617 / 0
22 września 2023amadeuszmocart pisze:

Melise pije sie tylko świeżą ! Tylko taka ma działanie ,wysuszona jest pozbawiona olejków idt
Tobie chodzi o jaki rodzaj świeżości? jeszcze nie wysuszona zielona roślina z ogródka? Bo kupując susz śmiało mogę stwierdzić że działa, a o tych torebkach z biedronki, to mi chodziło w razie w i wygoda a nie super patent na picie melisy.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 235 / 27 / 0
Melisa (ang. lemon balm):
* Neuroprzekaźniki. Melisa wpływa na poziom acetylocholiny (ACh) w mózgu. Działa hamująco na acetylocholinoesterazy (AChE). AChE jest enzymem, który rozkłada ACh. Poprawa pamięci i funkcji poznawczych.
* Środek neuroprotekcyjny. Melisa jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
* Niepokój i stres. Melisa ma znaczące działanie przeciwlękowe. Podnosi poziom neuroprzekaźnika GABA w mózgu poprzez hamowanie enzymu aminotransferazy GABA. Ma to wpływ na regulację nastroju.

Dwa podstawowe związki melisy, które wpływają na zdrowie mózgu, to eugenol i kwas rozmarynowy.
Eugenol jest przeciwutleniaczem 5-krotnie silniejszym niż alfa-tokoferol znajdujący się w witaminie E. Tak więc melisa działa w celu przyspieszenia naturalnych procesów gojenia organizmu, eliminując wolne rodniki, które uszkadzają komórki mózgowe.
Melisa lekarska pomaga zwiększyć poziom najsilniejszych wbudowanych w organizm przeciwutleniaczy, dysmutazy i peroksydazy glutationowej. [ii]
Kwas rozmarynowy wspomaga działanie przeciwdepresyjne w mózgu poprzez obniżenie poziomu kinazy białkowej aktywowanej mitogenem-1 (Mkp-1). I reguluje w górę neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF), wraz ze zwiększeniem syntezy dopaminy. [iii]

Więcej na : https://nootropicsexpert.com/lemon-balm/
kopia: http://web.archive.org/web/202306020507 ... emon-balm/
  • 1888 / 422 / 4
może coś w tym jest... 5 lat mefedronowania ale praktycznie "dziennie" lub prawie dziennie piłem ten shit ( z biedronki, flosa i inne wynalazki ) to było moje jedyne "opio" przed pójściem spać, kiedy pikawa czasami deko szalała jak się z dawkami przesadzało, melisa mi zawsze w tych tematach pomagała.

bynajmniej w kwestii ketonów ( i koksu ), mogę ten shit polecić... działa.
DXM
  • 9304 / 1809 / 2
26 sierpnia 2023Lament pisze:
Cześć, pytanie może nietypowe jeśli chodzi o tą roślinę, ale jestem ciekaw. Czym wzmocnić działanie melisy? Niby można przyjąć jej więcej, ale to nie o to mi chodzi. Planuje zrobić swojego mixa rozluźniających, idealnie komponujących się ze sobą roślin na długie wieczory z muzyką, więc stąd pytanie.
Rumianek melisa i szyszka chmielu 🥰

Jak chcecie zobaczyć różnicę to polecam olejek melisowy. Inhalacje i wcieranie. Tylko przy wcieraniu potrzeba innego olejku w którym ten melisowy rozrobicie np olej kokosowy.
Suszenie odpowiednio długo i w odpowiedniej temp nie pozbawia melisy olejków.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
HyperTuba dodaj film
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.