Nie widziałam zeby ktoś zakładał taki temat więc jestem.
Otóż funkcjonują w naszym kraju fundacje zajmujące się redukcją szkód. Sama jestem z okolic Wwa, więc chciałabym opisać taką, z którą mam stały kontakt.
Niedługo pewnie dodam coś o innych miastach.
Fundacja Prekursor w Warszawie zajmie się pomocą w kilku obszarach.
DROP-IN
Punkt stacjonarny w którym można wymienić sprzęt, wykąpać się,skorzystać z pralki, zjeść ciepły posiłek, posiedzieć, zrobić badania w kierunku kiły, HIV i HCV, dostać środki dezynfekcyjne i materiały opatrunkowe, oraz uzyskać pomoc pielegniarską m.in. przy opatrywaniu ran. W punkcie oferowane jest także wsparcie w zakresie
-psychologicznym
-prawnym (doradztwo)
-spraw administracyjno-socjalnych
-ochrony zdrowia (umawianie wizyt lekarskich, pomoc w dostaniu się na detoks, substytucję czy do ośrodka leczenia uzależnień, kontakt z placówkami specjalostycznymi)
-profilaktyki i edukacji (warsztaty, programy edukacyjne, konsultacje indywidualne)
- wsparcie leczenia substytucyjnego
-doradztwo zawodowe i pełna pomoc na każdym etapie pracy.
OUTREACH
Pomoc w miejscach przebywania osób używających (squaty, parki, okolice punktów substytucyjnych), interwencje kryzysowe, wymiana sprzętu na miejscu.
MOBILNY PUNKT POMOCY
W kamperze prowadzona jest wymiana igieł i strzykawek, wydawanie środków opatrunkowyvh, prezerwatyw. Wykonywane są szybkie testy przesiewowe z palca w kierunku HIV, HCV, kiły. Można skorzystać również z poradnictwa psychologicznego, konsultacji medycznych i interwencji kryzysowych.
Dla osób chcących się zaangażować jest coś takiego jak PEER WORK
Czyli w sumie to, co ja robię teraz i ogólnie na codzień.
Docieramy do osób uzależnionych które w inny sposób czesto nie otrzymały by pomocy.
Znając środowisko od środka i bazując na własnym doświadczeniu mamy możliwość pomagać innym z większą skutecznością.
W świetlicy i kamperze wydawany jest od niedawna NALOKSON.
Through the ages she's heading West
From far away
Stays for a day
Never a frown with golden brown
DROP-IN Krakowska 19
tak samo można się zgłaszać na : Świętej Katarzyny 3 tam na pewno pomogą i powiedzą co dalej.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.