Nie widziałam zeby ktoś zakładał taki temat więc jestem.
Otóż funkcjonują w naszym kraju fundacje zajmujące się redukcją szkód. Sama jestem z okolic Wwa, więc chciałabym opisać taką, z którą mam stały kontakt.
Niedługo pewnie dodam coś o innych miastach.
Fundacja Prekursor w Warszawie zajmie się pomocą w kilku obszarach.
DROP-IN
Punkt stacjonarny w którym można wymienić sprzęt, wykąpać się,skorzystać z pralki, zjeść ciepły posiłek, posiedzieć, zrobić badania w kierunku kiły, HIV i HCV, dostać środki dezynfekcyjne i materiały opatrunkowe, oraz uzyskać pomoc pielegniarską m.in. przy opatrywaniu ran. W punkcie oferowane jest także wsparcie w zakresie
-psychologicznym
-prawnym (doradztwo)
-spraw administracyjno-socjalnych
-ochrony zdrowia (umawianie wizyt lekarskich, pomoc w dostaniu się na detoks, substytucję czy do ośrodka leczenia uzależnień, kontakt z placówkami specjalostycznymi)
-profilaktyki i edukacji (warsztaty, programy edukacyjne, konsultacje indywidualne)
- wsparcie leczenia substytucyjnego
-doradztwo zawodowe i pełna pomoc na każdym etapie pracy.
OUTREACH
Pomoc w miejscach przebywania osób używających (squaty, parki, okolice punktów substytucyjnych), interwencje kryzysowe, wymiana sprzętu na miejscu.
MOBILNY PUNKT POMOCY
W kamperze prowadzona jest wymiana igieł i strzykawek, wydawanie środków opatrunkowyvh, prezerwatyw. Wykonywane są szybkie testy przesiewowe z palca w kierunku HIV, HCV, kiły. Można skorzystać również z poradnictwa psychologicznego, konsultacji medycznych i interwencji kryzysowych.
Dla osób chcących się zaangażować jest coś takiego jak PEER WORK
Czyli w sumie to, co ja robię teraz i ogólnie na codzień.
Docieramy do osób uzależnionych które w inny sposób czesto nie otrzymały by pomocy.
Znając środowisko od środka i bazując na własnym doświadczeniu mamy możliwość pomagać innym z większą skutecznością.
W świetlicy i kamperze wydawany jest od niedawna NALOKSON.
Through the ages she's heading West
From far away
Stays for a day
Never a frown with golden brown
DROP-IN Krakowska 19
tak samo można się zgłaszać na : Świętej Katarzyny 3 tam na pewno pomogą i powiedzą co dalej.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.