Relacje z uprawy proszę zamieszczać tylko w tym dziale
ODPOWIEDZ
  • 175 / 25 / 0
Afganczycy i tak wszystko trzepią na hash, więc palki mogą być pewnie i liche, ale ciekawa wiadomość Jezus. Faktycznie tamtejsza gleba nie jest zapewne turbo dobra,choć żaden że mnie znawca, to tamtejszy region kojarzy mi się właśnie z piachem.
Apropo piachu kolega, znalazł zajebiste miejsce, ale wbił łopatkę i okazało się, że glina i kamyczki. Mimo to do dołka wsypał trochę ziemi z worka, ale tak ze 5L. Zobaczymy czy faktycznie urośnie jak w Afganistanie :)
Uwaga! Użytkownik cancelotti nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1100 / 269 / 0
jest tam jeszcze jedna z delikatnymi przebarwieniami, ale w sumie nie przejmowałbym się tym
27 maja 2022Akashi pisze:
Wyczytałem ze dodaje się skórek z banana
owszem, korzysta się z bananowych skórek, ale już na etapie kwitnienia, gdy ziemie wzbogaca się w potas, na etapie takiej małej sadzonki najlepiej nic nie cudować, tylko dać im dobrą ziemię
Tak to donice tylko na czas przechowywania indoor, takie Akurat miałem pod ręka. Ziemia kupiona 5-5,6-5 pH wymieszana 1:5 z ziemia spod pokrzyw w srodku łupki z jajek i obierki z banana.
a Ty, o ile dobrze tą wypowiedź rozumiem, zastosowałeś ziemię z ogródka wymieszaną ze śmieciami z dodatkiem ziemi ze sklepu. Niemniej myślę, że jakoś sobie dadzą radę, ale martwi mnie Twoje podejście
zeszłoroczna umarła w boxie ;(
xD
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 60 / 3 / 0
No dobra wiec proszę o rady.
Myślałem żeby lecieć na spota początkiem czerwca, u roślinek zaczyna rosnąć drugie "piętro". Więc za około 3-4 dni powinny być już pokaźniejszych rozmiarów. Takie krzaczki chyba już nie będą miały problemów z mocniejszym deszczem ?
Dwie roślinki z zgrai chyba zostaną zutylizowane, bo mają ponad tydzień a nie chcą rosnąć. (potem edytuje i dodam zdjęcia)
Odnośnie spota mam tam doły wyłożone kamyczkami i korą z drzew, ziemią uniwesalna 5,5-6,5ph wymieszana z perlitem, co moge zrobić jeszcze aby polepszyć jakość ziemii ?
Blancior? Eee to nie klepie lepiej Bonio :-D
  • 12408 / 2410 / 0
^
W środku przyszłego sezonu możesz już spokojnie wysadzać. Po pierwszym tygodniu żaden deszcz im już nie groźny - jedynie grad może je zajebać. Możesz kupić dla bezpieczeństwa takie kilkulitrowe, bezbarwne doniczki z plastiku. Często są tam dziury na dnie, który będzie robił za dach. Do tego z 6 dziurek na ściankach (tylko nie za dużych żeby ślimak nie wszedł). Znakomita ochrona w pierwszym okresie. Tylko w Twoim przypadku musiałbyś kupić dość duże. Widziałem dziś w tym popularnym ogrodniczym... zapomniałem nazwy. Koszt to jakieś 10-12 zł.
Nie wiem, czy ta kora do dobry pomysł - nigdy się z tym nie spotkałem. W dołkach nie musisz robić żadnego drenażu, a taka kora może utrudniać korzeniom funkcjonowanie. Kamyczki spoko, mogą być w nie za dużej ilości.

Znalazłem ten filmik, o którym pisałem - https://www.youtube.com/watch?v=OHAqYJcf_mw - przecież ten krzak jest niedorzeczny : D
  • 60 / 3 / 0
Update roślinki rosną jak na drożdzach, w czterech na pięć krzaczków wyszły drugie piętra i teraz pytanie - co z tym jednym mikrusem który zatrzymał sie w rozwoju ? desantować na spota czy nie ma sensu ?
Miałem zamiar dziś je przetransportować (najwyższy czas, nów już za nami)
Odnośnie podpowiedzi @Jezus Chytrus czy nada się wycięcie butelki 2l i nawiercenie jej z kilku stron wiertełkiem, od boku i kilku od góry ?
I czy kupować Keramzyt w ogrodniczym skoro już mam obficie z perflitem wymieszaną ziemię.
Z góry dzięki za odpowiedzi, przesyłam też zdjęcia roślinek (są podpisane na stronie).
https://ibb.co/vxcF171
https://ibb.co/hdFkzxs
https://ibb.co/FnMSHzQ
https://ibb.co/BrYKhZR
https://ibb.co/yd0dc5c - mikrus
Pozdro
  • 139 / 30 / 0
Cześć. Czy to już nadaje się do ścinki i suszenia ? Trichomy mleczne, liście już żółkną. Roślinka ma około 10 tygodni ( może trochę ponad). Auto amnezia feminized.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12408 / 2410 / 0
^
Jeszcze nie - pręciki w zasadzie prawie wszystkie białe.

@Akashi

Desantuj - nie ma na co czekać. Teraz jest najlepsza pogoda. Obyś tam było jak najwięcej słońca, bo aktualnie chyba za dużo go nie mają.
Ja keramzytem ścielę ziemię u swoich. Poza tym mieszanka 4 ziem, dużo perlitu i trochę sproszkowanego dolomitu. Do tego po 2 tabletki BioTabs z mikoryzą (bardzo tania opcja, ale nie sprawdzałem jej nigdy. Jedna to koszt ok 6 zł).
Gdybym sadził w gruncie, to ziemię przygotowałbym z różnymi dodatkami pochodzenia naturalnego. Odchody ptaków / konia, resztki po rybie, kompost - takie bajery. Niestety mój spot nie oferuje takiej opcji więc sadzę w pojemnikach. 3 razy z rzędu w plastiku, a teraz testuję materiałowe.
  • 60 / 3 / 0
Update
Ziemia wyścielona keramzytem, ukorzeniacz trafił do ziemi wieczorem obficie podleje krzaczki, niestety na trzech roślinkach z pięciu mocno oklaply liście nie wiem czy to spowodowane bardzo wysoka temp, bo mam u siebie 26 stopni w cieniu i pełne słońce, czy źle je przesadziłem, mam nadzieje ze odżyją bo łodyga stoi w pionie.
  • 967 / 242 / 0
@GrobeNoody
Na oko jeszcze dobry miesiąc.
@Akashi
Pewnie im wody brakuje.Jeśli podlewane równo i rośliny równe wiekiem i wielkością i nagle tylko część padła
to możesz mieć poważny problem w bryle korzeniowej. Ale to takie zgadywanki z zamknietymi oczami i bez danych z mierników.
  • 60 / 3 / 0
Update rośliny wszystkie ładnie pięły się do góry, nawet te które mocno oklaply, dopóki nie założyłem donic na krzaki, po drugiej takiej akcji 2 wyschnely w opór a w jednym mocno zjaralo liście, poprzednie oklapnięcia tez spowodowane były przykryciem kwiatów donicami
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
TikTok: Dlaczego alkohol jest akceptowalny, a marihuana zakazana?

TikTok to jedna z najpopularniejszych platform społecznościowych na świecie, która przyciąga miliony użytkowników każdego dnia. Jednak jej polityka dotycząca treści związanych z marihuaną i alkoholem wywołuje liczne kontrowersje. Platforma całkowicie zakazuje promowania konopi, jednocześnie pozwalając na reklamowanie alkoholu pod określonymi warunkami. To podwójne standardy, które nie tylko irytują branżę konopną, ale także wpływają na postrzeganie tych substancji przez społeczeństwo.

Polska prezydencja rozpoczyna prace horyzontalnej grupy ds. Narkotyków w Radzie Unii Europejskiej

Polska objęła przewodnictwo w Horyzontalnej Grupie ds. Narkotyków (HDG) w ramach prezydencji w Radzie Unii Europejskiej na pierwsze półrocze 2025 roku. Przewodniczącym HDG został podinsp. Michał Aleksandrowicz z Centralnego Biura Śledczego Policji, a jego zastępcą dr Artur Malczewski z Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom. Działania w ramach prezydencji to efekt wspólnej pracy Centralnego Biura Śledczego Policji oraz Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom.

Używanie marihuany może wiązać się ze zmianami epigenetycznymi

Naukowcy podjęli się próby zbadania związku między zmianami epigenetycznymi u dorosłych osób, którzy palili lub palą marihuanę.