Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4 / 1 / 0
01 października 2019Majeranek90 pisze:
Czy to łysiczka?
Znalazłem dzisiaj. Zdjęcie zrobione od razu po zerwaniu w tej samej okolicy były jeszcze (2 nie licząc tego) miejsca w ktorych rosnęło to samo mniej więcej 10 sztuk w każdym
20191001-164503.jpg
To nie łysiczka. Kapelusz kompletnie nie ten. Blaszki za jasne. Nóżka zbyt prosta. łysiczki zwykle mają bardziej "mięsistą" i pokrzywioną nóżkę.
  • 213 / 38 / 0
01 października 2019ar3k pisze:
dobre wybory?
Nie te
  • 213 / 38 / 0
@moontales nic tam nie widzę, by było łysicą
  • 3 / / 0
Witam,
cycki na kapeluszach są ale czy to o to chodzi?
WP_20191002_13_56_15_Pro.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 227 / 5 / 0
Mam pewien dylemat, jestem dość doświadczonym grzybiarzem, jednak zacząłem zauważać w pewnej okolicy jakby dominację inaczej wyglądających grzybków, które działają - na tej jednej miejscówce jakby klasyczne psilocybe semilanceata już nie występują, tylko takie właśnie. Zauważam to od około 3 lat.
Wszystkie ich cechy są takie jak psilocybe semilanceata, oprócz kształtu kapelusza. Nawet w dotyku są tak samo sprężyste. Jak są mokre, to również ich wygląd jest taki jak lancetowatych [tylko kapelusz ze zdecydowanie mniejszym cyckiem]. Czasem mam wrażenie, że są nieco mniejsze niż łysiczki lancetowate. Pachną tak samo, w trakcie suszenia marszczą się tak samo, bywają w nich te same robaczki, rosną w tym samym miejscu.
Zdjęcia nie są z tego roku, ale z różnych lat poprzednich. Ostatnie zdjęcie to klasyczne z innej miejscówki w okolicy. Zdjęcie 2 i 3 to rekordowy okaz jaki widziałem.
Stanowisko na południu Polski, niedaleko granicy, w górach.
Czy może to być jakaś inna odmiana psilocybe? [zaznaczam, że grzyby działają zupełnie normalnie- jak trzeba]
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
ps
Pokolenie mi wkręcił śrubę, teraz zastanawiam się, czy nie mam uszkodzonego mózgu i nie zbieram "psiaków" ;)

edit: istnieje pewne małe prawdopodobieństwo, że leczyłem się nimi w miksie z "klasycznymi" i dlatego piszę, że "działają" - ale tego nie pamiętam, ponieważ to jak wspomniałem z przed poprzednich lat.
  • 684 / 154 / 1
@AkadaAsaki To nie to.

@molasar

Może to psilocybe strictipes? Chociaż i na to mi do końca nie wygląda, ale może jednak? :grzybki: Widziałem wrzucane tutaj ogromne kąski ( łysiczki lancetowate ) których kapelusze rozkładały się w późniejszych okresach swojego życia w naprawdę pokaźny sposób.

http://mycologie.catalogne.free.fr/Imag ... ctipes.jpg Być może nie jeden grzybiarz w naszym rejonie Europy zebrał takie okazy i nawet nie wiedział, że to inny gatunek.
  • 227 / 5 / 0
Jeszcze mi chodzi po głowie łysiczka łajnowa (Protostropharia semiglobata) - sugerował by to ślad na łodydze w formie brudnego od zarodników pierscienia. Ale z drugiej strony, ani jeden nie rósł na gównie. Jak mam złapać pasożyty, to chociaż wolał bym, żeby działały ;)
Jak będę miał trochę czasu, to podskoczę na łąki i spróbuję dorwać i takie, i legitne łysiczki lancetowate i postaram się zrobić fotki zarodników pod mikroskopem.
  • 13 / / 0
a to?
  • 3 / / 0
Hej! Może w tym roku się udało....? 😁
received_532475557512512.jpeg
received_2428397050580987.jpeg
  • 59 / 11 / 0
Czy to łysiczka? Takiego grzyba dziś znalazłem tylko 1 sztukę
ODPOWIEDZ
Newsy
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi

Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.