Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
01 października 2019Majeranek90 pisze: Czy to łysiczka?
Znalazłem dzisiaj. Zdjęcie zrobione od razu po zerwaniu w tej samej okolicy były jeszcze (2 nie licząc tego) miejsca w ktorych rosnęło to samo mniej więcej 10 sztuk w każdym
20191001-164503.jpg
01 października 2019ar3k pisze: dobre wybory?
cycki na kapeluszach są ale czy to o to chodzi?
Wszystkie ich cechy są takie jak psilocybe semilanceata, oprócz kształtu kapelusza. Nawet w dotyku są tak samo sprężyste. Jak są mokre, to również ich wygląd jest taki jak lancetowatych [tylko kapelusz ze zdecydowanie mniejszym cyckiem]. Czasem mam wrażenie, że są nieco mniejsze niż łysiczki lancetowate. Pachną tak samo, w trakcie suszenia marszczą się tak samo, bywają w nich te same robaczki, rosną w tym samym miejscu.
Zdjęcia nie są z tego roku, ale z różnych lat poprzednich. Ostatnie zdjęcie to klasyczne z innej miejscówki w okolicy. Zdjęcie 2 i 3 to rekordowy okaz jaki widziałem.
Stanowisko na południu Polski, niedaleko granicy, w górach.
Czy może to być jakaś inna odmiana psilocybe? [zaznaczam, że grzyby działają zupełnie normalnie- jak trzeba]
ps
Pokolenie mi wkręcił śrubę, teraz zastanawiam się, czy nie mam uszkodzonego mózgu i nie zbieram "psiaków" ;)
edit: istnieje pewne małe prawdopodobieństwo, że leczyłem się nimi w miksie z "klasycznymi" i dlatego piszę, że "działają" - ale tego nie pamiętam, ponieważ to jak wspomniałem z przed poprzednich lat.
@molasar
Może to psilocybe strictipes? Chociaż i na to mi do końca nie wygląda, ale może jednak?
http://mycologie.catalogne.free.fr/Imag ... ctipes.jpg Być może nie jeden grzybiarz w naszym rejonie Europy zebrał takie okazy i nawet nie wiedział, że to inny gatunek.
Jak będę miał trochę czasu, to podskoczę na łąki i spróbuję dorwać i takie, i legitne łysiczki lancetowate i postaram się zrobić fotki zarodników pod mikroskopem.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.