Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 326 / 42 / 0
11 marca 2025stary dziad pisze:
I znowu głupoty, że trzeba zakwaszać płyn do płukania ziaren. Głupota jak zwykle jak każde gówno wybija na wierzch szamba.
Nauczcie się wreszcie niedouczone dzieci, że morfina w soku mlecznym maku - czyli w tym, co oblepia ziarenka, występuje w postaci trzech soli, kwasów: siarkowego, mlekowego i mekonowego. Wszystkie znakomicie rozpuszczalne w wodzie, ile jeszcze razy trzeba to powtarzać, do qrwy nędzy!?
Ja tam i tak lubiłem dodać sobie jako dodatek smakowy
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 42 / 3 / 0
Piszę ten post lekko zrobiony PST. Nie wiem który mak mnie klepnął, bo kiedyś przesypałem go do pudełka. To mój pierwszy raz jak mnie klepnęło, a w sumie 3 razy już próbowałem. Dziwna to faza, jak na tę chwilę nie porównałbym jej do ani do kody ani do tramu.
-------
Jak nie zacząłeś - nie zaczynaj. Jak zacząłeś - dbaj o siebie. Wszystkiego dobrego i zdrowia każdemu życzę.
  • 45 / / 0
jeżeli na mnie koda nigdy nie chciała za działać po 3 podejściach to czy takie nasiona klepną nawet jak to będzie jakiś gorszy sort dla początkującego ?
  • 2949 / 635 / 0
Nie klepną bo nie ma już ani gorszych ani lepszych sortów. Są tylko nieaktywne.
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
ODPOWIEDZ
Newsy
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów

Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe