...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 81 / 9 / 0
Witam. Jestem na wenli 37,5mg od 3 miesięcy (zszedlem że 150mg/doba). Obecnie po konsultacji przeskoczylem na Wellbutrin 150mg i Escitalopram. Do tego 600 pregabaliny i relanium na noc. Dziś pierwszy dzień na zamianie i zobaczymy. Jak sądzicie dobrze to wymyśliłem?? Pani dr. proponowała mi Duoloksetyne ale nie chciałem, od wenli jestem emocjonalnym i seksualnym kastratem dlatego zmiana. Czegoś niemilego się spodziewać?? Pytam bo pracuje "za kółkiem".
Pozdrawiam wszystkich
  • 181 / 17 / 0
Ja musiałem odstawić wenla z ilości 150 mg (psysia kierowała na dawkę 200+, ale wymagała podpisów rodziny, że będą kontrolować). Wycofałem się więc z niej. Uniwersalny, zalecany także przez psychiatrów sposób na odstawienie wenlafaksyny: zmniejszanie o 37,5 mg co 4 dni. Jest to minimum. Ja odstawialem w 3-4 dni i po tygodniu zaprzestania brania czuję zawroty głowy.
Podkreślony tekst jest zaleceniem oficjalnym przez psychiatrów.
  • 171 / 5 / 0
pitka pisze:
Witam. Jestem na wenli 37,5mg od 3 miesięcy (zszedlem że 150mg/doba). Obecnie po konsultacji przeskoczylem na Wellbutrin 150mg i Escitalopram. Do tego 600 pregabaliny i relanium na noc. Dziś pierwszy dzień na zamianie i zobaczymy. Jak sądzicie dobrze to wymyśliłem??
Lekarz za bardzo poszedł Ci na rękę, dlaczego za bardzo? Otóż...
nie wiadomo co będzie na Ciebie działało czy któraś z subs. przypadkowo nie będzie zbędnym, niedziałającym zapychaczem. Na pregabę tolerka urośnie Ci moment. Monoterapia antydepem najpierw, a przy niepełnym (ale jakimś!) efekcie jednego leku dopiero możesz uderzać w kombo, inaczej tego nie widzę. Albo jeszcze inaczej: szukanie pojedynczego leku dającego pełną i satysfakcjonującą odpowiedź, a tak to masz 3 „fajne” leki i nic z tego nie wynika.
do i have a life or am i just living?
do not let these questions strain or trouble you,
find your strength in the sound and make your transition.
  • 1907 / 181 / 0
Ja od razu brałem 75mg, po tygodniu wskoczyłem na 150mg. Nie miałem żadnych efektów ubocznych. Niedługo będę schodził na 75mg i myślę, że zrobię to od razu, bez bawienia się w jakieś mini - redukcje.
Take DXM and Be Happy
  • 377 / 42 / 0
@UP
I jak z schodzeniem? Jakies efekty odstawienia?
  • 454 / 39 / 0
Co prawda nie wenlafaksyna, ale też SNRI. Chodzi o duloksetynę. Czy jeśli chce odstawić, a jestem na dawce 60mg, to mogę przez jakiś czas po prostu brać co 2 dzień 60mg zamiast kupować nowe opakowanie 30mg i brać codziennie? Jest jakaś różnica?
  • 267 / 19 / 0
[mention]jqsxx[/mention] Możesz po prostu otworzyć kapsułkę duloksetyny (preparat Dutilox świetnie się do tego sprawdza) i odsypać / podzielić te małe kulki na 2 części tj mniej więcej po 30mg. Capsy są trochę przezroczyste więc będziesz widział czy dobrze i po równo przesypałeś do 2 połówek. Następnie umodeluj dwa małe kawałeczki świeżego chleba i zatkaj te połówki kapsułek ;-) W ten oto sposób nie musisz kupować 30-stek.
  • 454 / 39 / 0
Dzięki bardzo! Próbowałem raz podzielić te kuleczki ale połowa mi się wysypała na podłogę, moze zrobię to nad jakims naczyniem to mi ewentualnie spadnie tam, a nie na podłogę. Akurat mam dutilox to będzie ideolo.
  • 267 / 19 / 0
Po prostu zdejmij górne denko (puste) i delikatnie przesyp z dolnej pełnej kapsułki. Pamiętaj otwieraj kapsę pionowo to nic z dolnej części nie wyleci, a i lepiej rób to nad jakimś talerzem. Chyba już wyjaśnione wszystko co możliwe :) A i zakorkuj chlebem :P
  • 125 / 7 / 0
po jakim czasie od przestania brania wenli przy uprzednim braniu 225mg pojawiają się efekty uboczne?
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.