Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 67 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: paroxetinum »
nosz K**a :PP gaba zmniejsza neuroprzekaznictwo jakby pirek mial tak dzialac to watpie zeby ci lep wyleczylo , a pamiec to juz wogole szwankuje po gaba .
Uwaga! Użytkownik paroxetinum nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 286 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: melon27 »
u mnie jest tak, że piracetam w dniu brania powoduje mobilizacje, pobudzenie(uaktywnia glutaminian), a następnego dnia jest lepszy nastój, lenistwo(jakby siadał glutaminian,, a uaktywnialo się gaba)

pamięć jest dobra po piracetamie ale kojarzenie już nied jest takie świetne

mi włącza się agresorpo pira, lepiej wtedy nie wchodzić mi w droge, zdecydowanie zwiększa pocią g seksualny, no i umnie ogrome problemy ze snem

ogólnie mam dość cięzki sen nawet na czysto, no chyba że wejde na preparaty serotoninowe , których nie trawie lub magnez 500 mg(ale tu następnego dnia zamuła)
;)
  • 447 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: electrofreak »
też mam od piracetamu lekką agresję, większy popęd seksualny
ale i senność wieczorem
co ciekawe piracetam w niektórych obszarach mózgu hamuje MAO, a w innych zwiększa jego działalność

pamięć i kojarzenie zawsze miałem dobre, to co robi piracetam to inny "cud" - 'wyleczył' mnie z prokrastynacji i mocno ogarnął, przestałem odkładać wszystko na później, zacząłem w miarę na bieżąco wszystko ogarniać i mieszczę się z drobnymi czynnościami codzienności w mniejszym czasie
  • 286 / 5 / 0
prokastynacja to też mój problem
doraźnie pomagają stymulanty, kofeina, guarana, yerba, kawa,
ALC też nasila mi lenistwo, a na efedrynie na przykład istny pracuś, ale następnego dnia się ładnie wyrównyuje

benzosy to lenistwo błogie, p edronaxie-bloker wychwtu noradrenaliny nie widziałem poprawy, a to noradrenalina wspiera działania motywujące

piracetam dobry tylko, że jak się już czymś zajme jakimś problemem, to mi schodzą godziny i mam gdzieś iść ale nie chce, bo taki jestem zapracowany
;)
  • 286 / 5 / 0
electrofreak jak znajdziesz chwile to zapraszam do dyskusji albo jakbys miał jakies przemyślenia
;)
  • 1488 / 21 / 0
Nieprzeczytany post autor: Non »
Witam wszystkich!
Mam na handel Lucetam 800mg (Piracetam)
Nie jem ich, ponieważ chujowo się po nich czułem. W sumie brakuje 3 tabletek w słoiczku.. Ktoś chętny? Termin ważności mają do października, więc przez miesiąc ktoś może chętnie wszamać ;p
  • 447 / 19 / 0
wydaje mi się, że działanie motywujące to bardziej dopamina - w końcu motywuje nas by coś zrobić układ nagrody-kary. gdy wiemy, że za coś nastąpi "nagroda", robimy to chętniej - a wiadomo, że za działanie tego układu w głównym stopniu odpowiada dopamina...
noradrenalina i adrenalina to bardziej pobudzenie fizyczne, bezsenność itp.

wydaje mi się, że inhibitory wychwytu zwrotnego nie załatwią sprawy - podobnie bezpośrednia stymulacja receptorów
tu bardziej jest potrzebna stymulacja uwalniania dopaminy i noradrenaliny; dlatego też silniej motywuje do pracy (słynny "efekt wysprzątanego pokoju") amfetamina, która powoduje ogromny wyrzut tych neuroprzekaźników (w odróżnieniu od np. kokainy, która bardziej blokuje wychwyt zwrotny i to tylko dopaminy)
aha, no i trzeba prześledzić w jakim obszarze mózgu dana substancja działa

nie znam na to odpowiedzi i chyba nikt nie zna, ciekawy temat
  • 286 / 5 / 0
z tą dopaminą a motywacją to też tak chyba nie do końca, schizofrenicy często mają podwyższony poziom dopaminy, a ich motywacja do czegokolwiek jest żadna, po prostu jej nie mają
myśle że noradrenalina + dopamina razem wspierają działania motywujące
a ciekawe jak działa ten nasz piracetam w tej sprawie, niby troszke też pobudza noradrenaline, dopamine, ale jego główne działanie opiera się na stymulacji glutaminianu
;)
  • 447 / 19 / 0
dlatego mówię, zależy to od receptora dopaminowego i obszaru w mózgu
dopamina poza ośrodkiem nagrody-kary nic nie zdziała na motywację, a każdy lek działa w innym obszarze mózgu
podobnie zbyt duża stymulacja receptorów d2 względem d1 obniży motywację, zwiększy senność i spowoduje objawy psychotyczne

schizofrenii w to nie mieszajmy, bo jej przyczyny są nie znane ;) to, że neuroleptyki pomagają nie mówi nic nam o przyczynach schizofrenii, jest to leczenie doraźne, objawowe

piracetam może też wykazywać działanie IMAO, więc zwiększać właśnie ilości neuroprzekaźników pobudzających
  • 286 / 5 / 0
ogólnie schizofrenia wydaje się być jednak związana z zaburzeniem neuroprzekaźnictwa (hipoteza dopaminowa póki co ma najwieksze podłoże naukowe), rózne są przyczyny jedni typują brak witaminy D w okresie płodowym, inni choćby przebyta grypa w czasie ciąży, kolejni widzą negatywną role histaminy, to tez jest bardzo indywidualne, tak jak czasem autyzm tłumaczy się nadmiarem "hormonu szczęscia" serotoniny
amfetaminowo-dopaminowa motywacja nie trwa zbyt długo, no i można koncentrować się nie na tym nad czym by się chciało

dobre są małe dawki tyrozyny, czuć tę dopaminow-noradrenalinową witalność i motywacje
dużym motywatorem tez jest stres mobilizujący zwiazany z noradrenaliną, a nie ten paraliżujący związany z adrenaliną, czyt też dołujący związany z kortyzolem
;)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.