ODPOWIEDZ
  • 66 / / 0
[ external image ]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pentazocyna

Na jaką receptę jest Fortral i czy ktoś go próbował ? Proszę o opinie na temat pentazocyny.
Ostatnio zmieniony 27 marca 2016 przez surveilled, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodano strukturę i link do Wikipedii
Uwaga! Użytkownik aero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1154 / 36 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
Na rozowa. Fortral to tabletki, bodajze 25 mg/tabs, w strzalach jest pentazocinum 30 mg/ml. Jak sie myle niech ktos mnie poprawi. Nie stosowalem, ale jak masz fortral w tabsach to probuj go przygotowac do podania i.v., bo to slabe opio z tego co mi wiadomo.

Edit: Fortral w tabsach ma 50 mg/tabs.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2008 przez Gargamel, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 66 / / 0
Nieprzeczytany post autor: aero »
Aha. No to moim zdaniem nie opłacało by się marnować na to recki, są lepsze leki na różową. Wiem, że siłą działania substancja porównywalna jest z tramadolem (również istnieje pułap, którego nie powinno się przekraczać bo będzie tylko gorzej, tak samo petydyna, za dużo i podobno może działać nawet halucynogennie), łudziłem się więc, że może jest na zwykłą. Choć gdyby tak było to prawdopodobnie było by równie popularne co Tramal.
Uwaga! Użytkownik aero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 287 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: khabarakH »
Od siebie mogę zasugerować, że jak szuka się mocnych wrażeń, to na różową warto wziąść Fentanyl. Jak coś to jest tu gdzieś temat o nim, można poczytać.
Uwaga! Użytkownik khabarakH nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 432 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: c0deine »
Z tego co mi wiadomo to ten cały Fortal to racemat. Lewoskrętny działa jak typowy agonista receptorów opioidowych MI, a drugi jak dysocjant, czyli coś a'la DXM/ketamina. Niektórym się może spodobać.
Uwaga! Użytkownik c0deine nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 66 / / 0
Ciekawe... ale ten lewoskrętny działa tylko jak agonista ? Tzn. gdyby posiadać tylko jeden izomer optyczny, ten z aktywnością czysto opioidową (o ile tak jest) to by to był dobry opioid?
  • 493 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: mecenas »
Prawdę mówiąc to mi ta nazwa nic nie mówi.Aż dzine skoro to na różową jest.Aero jak masz dostęp żeby Ci ktoś różową wypisał to sie nie zastanawiaj i tak; jak już nie chcesz ćpać to dolcontral ampółki 100mg/2ml , jak chcesz dalej ćpać to mst continus napp tabl. 200mg.Oczyszczać je z wosku i masy tabletkowej,acetylować bezwodnikiem octowym i walić białą heroinę.Ale co ta alternatywa oznacza to Ci mówić nie muszę bo zapewne wiesz.A jak to z Tobą teraz ,bo próbowałeś rzucić,udało się?
  • 66 / / 0
Udało mi się odtruć, ale chyba nie rzucić, tyle mogę z pełną świadomością Ci powiedzieć, bo pewnie będę teraz starał się o jakieś dojście. Tak jak pisałem to odtrucie było z przymusu, nie miałem wyjścia. Ostatnio tylko kodę robiłem przez jakiś czas, a teraz robie przerwę i od tego korzystając z tramalu, ale jak tylko nadarzy się pewna okazja może uda mi się znaleźć coś na mieście(brown?), choć podejrzewam, że prędzej odpał, domyślam się, że to będzie praktycznie bezpośrednie dojście do starej kadry, ale muszę czekać, aż spotkam typa, a niestety rzadko go widać.
  • 369 / 13 / 0
Miałem to w ampułkach, 30mg/ml z warszawskiej Polfy pod nazwą Pentazocinum, wieki temu to było. Tabletki to rzeczywiście Fortral. Gdzieś już pisałem o pentazocynie szerzej z tego, co pamiętam, więc jeśli kogoś dalej to interesuje, to sobie poszuka. W każdym razie to wyraźnie słabsze od morfiny.

Ogólnie, to nie jest rzecz dla ludzi, którzy mają już doświadczenia z morfiną czy herą. Ma większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż majka, więc jak ktoś jest w ciągu i przyjdzie mu do głowy to wziąć, to może się nabawić skręta. Lewoskrętny izomer wcale nie jest czystym agonistą receptorów mi, ma dużą aktywność kappa, znacznie większą niż w stosunku do receptorów mi, dodatkowo jest agonistą receptorów sigma (to nie są receptory opioidowe, ale benzomorfany aktywują te receptory). Średnio przyjemny syntetyk. Nie zmniejsza źrenic, nie zwalnia aż tak oddechu ani serca. Łatwiej się po tym wysiusiać. Nikt tego z mojej ekipy nie pukał przewlekle, pamiętam, wzieliśmy na spróbunek. Możliwe, że kilka miesięcy po tym zdarzeniu ktoś jeszcze miał jakieś ampułki. Można było to opchnąć jako rarytas jakimś kodeinowcom czy tramalowcom. Nie mogę powiedzieć, żeby pentazocyna konkretnie przypominała DXM, ale te efekty psychozomimetyczne rzeczywiście są zauważalne, to właśnie zasługa aktywacji kappa i sigma.
  • 317 / 15 / 0
Nigdy nie słyszałem,nic na temat tego opio,w archiwum tez nie znalazłem nic na ten temat,pozwolę sobie wkleic,pare podstawowych info.

Pentazocyna – organiczny związek chemiczny, narkotyczny lek przeciwbólowy, pochodna benzomorfanu, stosowana w bólach o nasileniu umiarkowanym. Wykazuje działanie słabsze i krótsze od morfiny. W Polsce występuje pod nazwami handlowymi Fortral (tabletki) i Pentazocinum (roztwór do wstrzykiwań dożylnych, domięśniowych i podskórnych).

Pentazocyna może występować w postaci 2 izomerów: lewo- i prawoskrętnego. Tylko (-)-pentazocyna wykazuje działanie przeciwbólowe, aktywując receptory opioidowe kappa, mi (1/5 aktywności morfiny) oraz blokując receptory delta. Jest także agonistą receptorów sigma.

Zmartwila mnie tylko informacja na temat skutków ubocznych,a mianowicie:

Możliwymi skutkami ubocznymi są zaburzenia psychozomimetyczne i dysforia. Wywołuje depresję ośrodka oddechowego, jednak w przeciwieństwie do morfiny działanie to jest ograniczone efektem pułapowym. W odróżnieniu od klasycznych opioidów podnosi ciśnienie tętnicze, nie zwęża źrenic i ma mniejsze działanie kurczące mięśnie gładkie.

Pentazocyna wykazuje większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż morfina, dlatego u osób przyjmujących inne narkotyczne leki przeciwbólowe może wywoływać zespół abstynencyjny.

Oprócz skutków ubocznych występujących przy leczeniu wszystkimi pochodnymi morfiny pentazocyna może powodować także zaburzenia nastroju, halucynacje i depersonalizację. Rzadko prowadzi do uzależnienia.

Jak ktoś próbował to napiszcie cos o działaniu.

P.s. jak był gdzies juz temat,to prosze uprzejmie Moda o wywalenie :-) Dziekuje

Dodam jeszcze ze mp informuje iz jest na zwykla recke Rp

a postacie handlowe leku Fortral to:

PENTAZOCINE HYDROCHLORIDE

Fortal-Roztwór do wstrzykiwań 30mg/ml
Fortal-Tabletki 50mg( tbl 100x 50mg)
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności

Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.

Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka

Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.