https://pl.wikipedia.org/wiki/Pentazocyna
Na jaką receptę jest Fortral i czy ktoś go próbował ? Proszę o opinie na temat pentazocyny.
Powód: Dodano strukturę i link do Wikipedii
Edit: Fortral w tabsach ma 50 mg/tabs.
Ogólnie, to nie jest rzecz dla ludzi, którzy mają już doświadczenia z morfiną czy herą. Ma większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż majka, więc jak ktoś jest w ciągu i przyjdzie mu do głowy to wziąć, to może się nabawić skręta. Lewoskrętny izomer wcale nie jest czystym agonistą receptorów mi, ma dużą aktywność kappa, znacznie większą niż w stosunku do receptorów mi, dodatkowo jest agonistą receptorów sigma (to nie są receptory opioidowe, ale benzomorfany aktywują te receptory). Średnio przyjemny syntetyk. Nie zmniejsza źrenic, nie zwalnia aż tak oddechu ani serca. Łatwiej się po tym wysiusiać. Nikt tego z mojej ekipy nie pukał przewlekle, pamiętam, wzieliśmy na spróbunek. Możliwe, że kilka miesięcy po tym zdarzeniu ktoś jeszcze miał jakieś ampułki. Można było to opchnąć jako rarytas jakimś kodeinowcom czy tramalowcom. Nie mogę powiedzieć, żeby pentazocyna konkretnie przypominała DXM, ale te efekty psychozomimetyczne rzeczywiście są zauważalne, to właśnie zasługa aktywacji kappa i sigma.
Pentazocyna – organiczny związek chemiczny, narkotyczny lek przeciwbólowy, pochodna benzomorfanu, stosowana w bólach o nasileniu umiarkowanym. Wykazuje działanie słabsze i krótsze od morfiny. W Polsce występuje pod nazwami handlowymi Fortral (tabletki) i Pentazocinum (roztwór do wstrzykiwań dożylnych, domięśniowych i podskórnych).
Pentazocyna może występować w postaci 2 izomerów: lewo- i prawoskrętnego. Tylko (-)-pentazocyna wykazuje działanie przeciwbólowe, aktywując receptory opioidowe kappa, mi (1/5 aktywności morfiny) oraz blokując receptory delta. Jest także agonistą receptorów sigma.
Zmartwila mnie tylko informacja na temat skutków ubocznych,a mianowicie:
Możliwymi skutkami ubocznymi są zaburzenia psychozomimetyczne i dysforia. Wywołuje depresję ośrodka oddechowego, jednak w przeciwieństwie do morfiny działanie to jest ograniczone efektem pułapowym. W odróżnieniu od klasycznych opioidów podnosi ciśnienie tętnicze, nie zwęża źrenic i ma mniejsze działanie kurczące mięśnie gładkie.
Pentazocyna wykazuje większe powinowactwo do receptorów opioidowych niż morfina, dlatego u osób przyjmujących inne narkotyczne leki przeciwbólowe może wywoływać zespół abstynencyjny.
Oprócz skutków ubocznych występujących przy leczeniu wszystkimi pochodnymi morfiny pentazocyna może powodować także zaburzenia nastroju, halucynacje i depersonalizację. Rzadko prowadzi do uzależnienia.
Jak ktoś próbował to napiszcie cos o działaniu.
P.s. jak był gdzies juz temat,to prosze uprzejmie Moda o wywalenie :-) Dziekuje
Dodam jeszcze ze mp informuje iz jest na zwykla recke Rp
a postacie handlowe leku Fortral to:
PENTAZOCINE HYDROCHLORIDE
Fortal-Roztwór do wstrzykiwań 30mg/ml
Fortal-Tabletki 50mg( tbl 100x 50mg)
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.
Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka
Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.