niestety jedyny wykaz substancji zakazanych jaki udalo mi sie znalezc (po 10 minutowej penetracji duckduckgo) jest z 2005 roku, a od tego czasu wyszlo chyba kilka uaktualnien o nowe substancje. wiem ze np dmt i meskalina sa nielegalne, natomiast czy legalne sa rosliny zawierajace je? tzn czy zamowienie takiego kaktusika jest nielegalne? z kolei juz wogole nie mam pojecia czy harminaalbo harmalina ktora znajduje sie w Banisteriopsis caapi, podstaowym skladniku ayahuaski jest nielegalne? wiem ze niby o wszystko sie moga przypierdolic, ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z legalnoscia tych roslinek.
pozdrawiam
x = x
B. Caapi jest w polsce nielegalna od maja 2009 roku.
Mistrz pisze: z kolei juz wogole nie mam pojecia czy harminaalbo harmalina
Mistrz pisze:czy zamowienie takiego kaktusika jest nielegalne?
Zawierają on meskaline,która jest objęta kontrolą w Polsce[1].Łysiczek lancetowatych obrót raczej nie jest dozwolony obrót ,a z nimi jest podobna sytuacja jak z takim kaktusikiem.Kwestia takiej interpretacji prawa jest dyskusyjna[2][3],ale chyba lepiej zapobiegać niż leczyć,znaczy się unikać pozwu,czy innych działań niż się bronić.Na terenie Wielkiej Brytanii przepisy są bardziej precyzyjne i represyjne[4].
Umieszczenie dawniej osobnych wpisów dla konopi indyjskich i jego aktywnych substancji mogło mieć prostszego ogłoszenia wyroków bez każdorazowego stwierdzenia obecności substancji niedozwolonej przez biegłego,albo nawet substancja nie była znana i później dopisana.Obecnie takie badania są pospolite i łatwo do wykonania w laboratorium/przez szybkie barwne testy(tylko na miejscu postępowania,później potwierdzone w laboratorium),a umieszczenie roślin w nowelizacji z 20 marca 2009.r ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii miało na celu ograniczenie handlu sadzonkami nie zawierających kontrolowanych substancji.
Przypisy
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.