11 stycznia 2026flaner pisze: Hej, przymierzam się do odstawiania paroksetyny, żeby wiosną i przez lato trochę odetchnąć od tego mułu. Ostatnim razem schodząc z paro trzymałem się schematu lekarza, tzn. zejście z 20mg na 10 mg, czyli pół tabletki przez 30 dni i odstawienie. Źle wspominam ten czas, do miesiąca potworne skutki odstawienia. Parę razy brałem wolne w pracy, bo nie mogłem normalnie funkcjonować.
Wiem, że w UK coraz częściej stosuje się leki w płynie (nie wiem, czy akurat paroksetyna też jest w takiej formie), aby zejść łagodniej z leku. W polskim necie znalazłem natomiast taki oto wpis psychiatry:
"Sprawdzonym przeze mnie sposobem jest odstawianie paroksetyny przez rozpuszczanie tabletki w 50 ml wody. Pozwala on bardzo precyzyjnie "dzielić" tabletkę na małe części ale zawsze tej samej ilości miligramów . Stosunkowo łatwo jest obniżyć dawkę o 50 % dlatego pierwszego dnia odstawiania paroksetyny rozpuszczamy połowę tabletki i odciągamy strzykawką 5 ml roztworu który wylewamy - resztę wypijamy. Tak robimy przez dwa dni. Po 3 dniach odciągamy więcej bo 10 ml które wylewamy -resztę wypijamy. Znów kolejny raz przez dwa dni robimy w ten sposób. Po 9 dniach wylewamy 15 ml , po 12 dniach 20 ml , po 15 dniach 20 ml , po 18 dniach 25 ml. Dopiero po 18 dniach przyjmujemy tylko ćwiartkę tabletki (50-25 ml=25). Tempo odstawiania można oczywiście przyspieszyć poprzez skracanie odstępów pomiędzy dniami gdy wylewamy więcej roztworu (np.co 2 dni) lub zwolnić (co 4-5dni)."
Źródło: https://www.znanylekarz.pl/pytania-odpo ... nnie-a-zak
Co o tym myślicie?
bo 3 dni bez leku i czuje sie gorzej niz na skrecie z opio. W szpitalu bylem 3 msc 1,5msc odstawilem opio z benzo i nastepne 1,5msc na paroksetyne. Samo redukowanie lekkie brain zappsy lekkie i malo znaczace dolegliwosci. Natomiast 3 dni po ostatniej dawce 10mg zaczelo sie. Brainzappsy 10/10 ustepuja w ciagu 14 dni, pocenie sie nigdy sie tak nie pociłem, mdlosci nie moge patrzec na jedzenie biore metaklopramid na nudnosci, biegunka (loperamid), drzenia, bezsennosc (odstawilem leki na sen). Ja juz przetrwalem 14 dni i wszystko mija najgorsze sa mdlosci i zmiana upodoban smakowych. Jesli chodzi o farmakoterapie to parogen spelnil swoje zadanie i w te 5 lat mi duzo pomogl i zostalo to utrwalone.
Efekt farmakologiczny dalej zostaje to co miało się naprawic chyba tak zostanie, ale utrwalę wszystko na odwyku. Wrazie pytan o PAROKSETYNE pisac priv ja zazywalem ja z innymi lekami rownolegle bo mialem strasznie przecpana glowe i myslalem ze nigdy nie dojde do siebie.
U wielu osób dopiero po kilku tygodniach układ serotoninowy zaczyna się stabilizować i wtedy takie objawy stopniowo zanikają. Najgorszy zwykle jest właśnie ten okres pierwszych 2–3 tygodni po ostatniej dawce.
SSRI i tam będę redukował to skurwysyństwo pół roku. Czekam na paczkę z alfą i Nepem to chociaż poprawię sobię to niedojebane samopoczucie. Tak ja zajebiście mi ten lek pomógł i ogólnie sprawia, że mam po nim wyjebane totalnie to gdybym wiedział, ze tak sie bede czul to bym nie wzial pierwszej tabletki.
11 marca 2026halowpierdol pisze: Dobrze jest podczas odstawiania przejść tymczasowo na fluoksetynę jeśli ktoś ma duże problemy, czytałem też że 5-HTP również pomaga na objawy odstawienne ale nigdy osobiście tego nie testowałem.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa
Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.