Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 137 / 11 / 0
Odpada u mnie ta paro, zrobiła mi to samo co fluoksetyna - duszności. Mam astme i ciężko mi było zdiagnozować od czego to. Odstawiłem paro na jeden dzień i duszności zniknęły. Eh czemu mam tak spierdolony organizm.
  • 38 / 5 / 0
Ma ktoś może tak z paroksetyna, że jako jedyna z ssri działa? miałem pół roku przerwy od jej brania( w tym czasie ciągłe problemy z koncentracją, odrealnienie, depresja itd), a teraz po 5mg wszystko wraca do normy bez żadnych skutków ubocznych? Kolejne pytanko z czym łączycie paroksetyne na objawy po dłuższym stosowaniu tj. apatia i anhedonia? z czym polecacie łączyć?
  • 1475 / 236 / 0
@paxtiniarz ja obecnie biorę paroksetynę z 300 mg wenlafaksyny. Kiedyś brałem duloksetynę bez paroksetyny i od początku byłem zajebiście pobudzony, prawie jak po dobrym stymulancie.
Pobudzająco powinna działać też dawka 45 mg mirtazapiny, bupropion jak najbardziej tyle że on nie jest dobry dla osób które mają problem z lękami.
  • 52 / 6 / 0
@paxtiniarz ja tak mam, brałem wenlafaksynę, duloksetynę, escitalopram i sertralinę, nawet w dawce 200mg i żaden z tych leków nie działał tak jak paroksetyna, żeby można to było porównywać. Jak zaczynałem, jako pierwszy lek antydep. w dawce 20mg i po latach do niej wróciłem na dawce 40mg i jest bajka. Tylko moim głównym problemem jest lęk, ale działanie antydepresyjne też jest zacne. Dodam, że wszystkie te leki (prócz duloksetyny, bo miałem fachykardię) brałem ponad 2 miesiące.
  • 86 / 13 / 0
09 marca 2024paxtiniarz pisze:
Kolejne pytanko z czym łączycie paroksetyne na objawy po dłuższym stosowaniu tj. apatia i anhedonia? z czym polecacie łączyć?
mianseryna. U mnie dziala, biore na noc.
  • 5774 / 1181 / 43
W szpitalu lekarz zmienił mi Cital na paroksetynę właśnie.
Powiedział że da coś bardziej przeciw lękowego.
Z początku strasznie źle się czułem, ale potem lek się rozkręcał. Myślę że trafił w dziesiątkę z tym lekiem, chociaż biorę też 75mg doksepiny dziennie. Ale pierwsze skrzypce gra chyba Parogen.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 2241 / 379 / 0
Pierwsze skrzypce na Titanicu gra Parogen 🙂

By nie robić off-top, też już słyszałem że citalopram czy escipalotram to najsłabsz kaliber SSRI i inne z grupy chociaż nadal SSRI to już inny profil. Coś jak różnice między benzodiazepinami.
Ostatnio zmieniony 12 marca 2024 przez mietowy3, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 52 / 6 / 0
@paxtiniarz Ja łączę przede wszystkim z pregabaliną (150mg 1-0-1), co daje świetne połączenie przeciwlękowo, nawet lekarz mi to mówił. No i od niedawna mam też wypisaną mirtazapinę (30mg 0-0-1), ale tak od 10 dni ją biorę i nie odczuwam jej działania w dzień, ale już od 1 dnia czułem poprawę nastroju zaraz po wzięciu, gdyż zwykle na wieczór miałem doła i takie myśli o rzeczach, które zrobiłem, co wywołują cringe i mirta je niweluje. Ten dół przychodził pewnie z tego, że rano biorę buprę, a jej działanie antydepresyjne (na które są badania) jest u mnie krótkie.

Wie ktoś czego mogę się spodziewać po mirtazapinie 30mg branej z paroksetyną 50mg i pregabaliną 150mg?

Ogółem paroksetyna + Pregabalina to kozacki miks, mam silne zaburzenia lękowe i sam jestem zaskoczony, że takie combo niweluje lęki porównywalnie do benzo, tak 0,4-0,5mg alprazolamu. Nie mówię o komponencie rekreacyjnym! Dzięki tym lekom wyszedłem z benzo po 9 latach z przerwami i nie było to takie ciężkie nawet.

Bupropionu też nie polecam przy lękach, w ogóle nie pomaga, antydepresyjnie też w minimalnym stopniu u mnie (150mg/d. przez 6 mies.)
  • 5774 / 1181 / 43
Właśnie te wszystkie antydepy mają różne profile działania, tak jak benzo.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 38 / 5 / 0
A łączył ktoś paroksetyne z jakimś agonistą dopaminy np. pirybedyl?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.