...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Witam wszystkich, jestem nowa, ale forum czytam już jakiś czas. Chodzi o moją przyjaciółkę, serio, wiem że dużo osób tak pisze, ale to prawda. Ja jej będę wydzielać leki tylko nie wiemy jak redukować czy razem czy po kolei?
Jest w jebana w benzo już z 4 lata, ale z przerwami. Głównie alprazolam i inne też jak klony, lori itp, ale głównie była alpra, dawki max 4-6 mg na dobę. tramadol bierze stosunkowo krótko ok. 3 miechów, ale dawki dochodziły 800-1000 doba bez dnia przerwy. Sytuacja wygląda tak:
alko - całkowita abstynencja od wczoraj, a wcześniej niestety codziennie 2-5 piw przez pół roku, pojedyncze dni przerwy i pite na wieczór, po ostatnim mega przypale mówi, że nie tknie już nigdy i ja jako świadek tego przypału chyba jej wierzę
Tramal - od 600 do 1g codziennie od 3 miesięcy, pogryzione retardy
Benzo - obecnie 15-20 mg diazepam dziennie od ponad miesiąca, wcześniej długa, kręta droga, z 4 lata z przerwami, ale też długie ciągi na alprze np 3-4 miesiace 4mg codziennie bez przerw, odstawianie cold turkey z przymusu i wszystko co możliwe chyba przeszła
Fajki - z 15 dziennie, też ma w planie rzucić, już rzuciła kiedyś i nie paliła 6 lat, teraz pali od roku
Moje pytanie brzmi:
Czy może redukować na raz i tram i rolki, a na końcu rzucić faje cold turkey? Ja będę jej wydzielać leki.
Czy może najpierw redukować jedno np tramal, zostać na tych 15mg rolkach i wtedy po wyzerowanym Tramalu zacząć schodzić z diazepamu ?
Woli redukować razem, ale powoli. Możecie się śmiać, że krótko na tym tramadolu jest i przesadzamy, ale ostatnio miała 1dobe przerwy i się zaczęło: poty, na kiblu cały czas, no wiadomka jak to wygląda. Dodam, że jest chuda ok 51 kg przy 179 wzrostu i ma na pewno niedobory, potrafi nie jeść 2 dni, widzę jak się wyniszcza, włosy wypadają, wszyscy mówią że wygląda jak z Oświęcimia i dlatego jej reakcja na np cold turkey Tramalu pewnie byłaby przez to też gorsza.
Szpitalne detoxy odpadają bo musi funkcjonować i udawać że jest normalnie bo ma wiele obowiązków, nie może już bardziej zawalić, a ostatnio spieprzyła parę ważnych spraw i ogólnie jest coraz gorzej, ostatni dzwonek, żeby do końca nie zawalić dosłownie życia.
Plan redukcji:
Tramal retard bez gryzienia 3x dziennie po 2 tabl 200mg, co tydzień odejmujemy 1 tabse czyli
Tramal retard 200mg
1tydzien 2-2-2
2tydzien 2-1-2
3tydzien 1-1-2
4tydzien 1-1-1
Itd
W TYM SAMYM CZASIE:
diazepam
1tydz 5-5-5
2tydz 2,5 -5-5
3tydz 2,5-2,5-5
Itd
alko od razu ct
Fajki po wyzerowania wszystkiego
Dodam, że zaczęła chodzic na terapię i zaraz też zacznie na mityngi
Proszę o rady i z góry dziękuję.
  • 633 / 153 / 0
To są za ciężkie stany, żeby koleżanka doradzała koleżance, albo co gorsza samej sobie.
alko, opiosy, nikotyna, benzosy - bez stałej pomocy psychiatrów, a może i szpitala życie jest zagrożone.
Szach jest zbyt mocny, żeby działać samemu. Na własną rękę może być z tego mat.
  • 4 / / 0
Serio, jest aż tak źle? Teraz to już się przestraszyłam na powaznie, ale co ja mam zrobić jak ona nie pójdzie do lekarza bo była i sami proponowali xanax i ssri, albo teksty, że tramal po takim czasie nie uzależnia i niech CT odstawi, albo pregabalina, zawsze to samo. To pierwszy raz w życiu kontakt z opio, może lepiej niech już jedzie na diazepamie to 15 mg, odstawi alko i powoli redukuje ten tramal? I je teraz małe ale częste porcje bo chce przytyć i pije elektrolity. Czyli po kolei, najpierw alko od razu, potem powoli tramal, a na końcu diazepam? na relanium już jest dużo dłużej niż ten miesiąc, powoli redukowala z alpry na diazepam i doszła do takiej dawki.
  • 500 / 109 / 0
Tak, na pewno po kolei i powoli, z przerwami na oddech
  • 761 / 105 / 0
Myślę żeby dołożyć do tego jakiś stabilizator i jednak coś przeciwdepresyjnego. Może nie SSRI ale jest spory wybór. Wszystko pod kontrolą lekarza. Na własną rękę to może sobie krzywdę zrobić. Znam to z autopsji. A teraz się nie trzęsie rano jak nie wezmie dawki ?
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Nie trzęsie, ale poci się cały czas okropnie, w nocy praktycznie zero snu i raz wymiotowała. Na razie zero alko min tydzień i jak będzie w miarę to odstawiamy tego tramal, ale chyba coraz większe przerwy czasowe między dawkami bo ma tylko 200 retardy. Teraz mieszka u mnie tylko, że ja jutro do pracy i milion spraw do załatwienia, ale sąsiadka ma wpadać, oczywiście jej wcisnelysmy bajkę, że ma grypę, zwolnienie też załatwione na przyszly tydzień. Teraz leci trzecia doba bez alko. rolki i tram na razie jak były tak będą. Do ilu dni po odstawieniu alko moze mieć padaczkę czy coś? Ja się nie znam totalnie, nie pije praktycznie od ponad roku, a wcześniej tylko okazjonalnie bo i tak nie lubię i muszę dbać o siebie, a fatalnie mi się odbija na wyglądzie.
  • 4 / / 0
Po prawie 2 tygodniach przychodzę z aktualizacją.
Całkowita abstynencja od alko cały czas.
Od 8 dni:
Z benzo diazepam 15 mg/dzień
Tramal 600 mg/dzień
Samopoczucie takie sobie, problemy z jelitami itp
Od poniedziałku obetniemy tramal do 400 mg i może diazepam zostawimy to 15 mg, najpierw chyba lepiej zejść z tramu, co sądzicie?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.