Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 139 / 30 / 0
Cześć, mam ogromny problem. Zamówiłam 7 ziaren. 5 amnesia, 2 big bud. Robiłam to po raz pierwszy, więc przeczytałam dużo informacji w necie. Wsadziłam ziarna do wody na 10 godzin a potem wyłożyłam na mokrą watę i przykryłam cienką warstwą wilgotnej waty. Wszystko do miseczki i do szafki. Jedno ziarenko od razu wyrosło i póki co super pnie się do góry w ziemi, a te pozostałe 6.... Jedno wykiełkowało ale z ziemi nie wstało a pozostałe 5 zgniło. Co zrobiłam nie tak ? Dodam że dzisiaj dostałam 4 nasiona i włożyłam przed chwilą do wody. Pomocy, co zrobiłam źle ?
  • 56 / 2 / 0
Według mnie za mało je trzymałas w wodzie.
Powinny tam zostać minimum 24h.
Druga sprawa - automaty czy sezony? Automaty maja zazwyczaj ciężej wykiełkować bo maja twarda skorupę i ciężej im się przebić, potrzebują więcej czasu 😅
  • 12463 / 2421 / 0
To moczenie w wodzie nie jest w ogóle do niczego potrzebne. Dobre pestki wykiełkują nawet wrzucone bezpośrednio do ziemi. Sam tak robiłem pierwsze 2 uprawy i skuteczność była bardzo wysoka.
Dopiero kiedy zacząłem bawić się w kiełkowanie na ręczniku papierowym / wacikach, pojawiły się kłopoty.
Też ileś nasion zwyczajnie mi zgniło, lub wykiełkowało, ale nigdy nie wyszły z ziemi.

Dopiero w zeszłym roku wypracowałem system, który okazał się wysoce skuteczny. Mianowicie moczyłem pestki do wody na jakieś 12 h, potem na wilgotną warstwę kilku ręczników, którą przykrywałem drugą warstwą ręczników. Tylko bez żadnego dociskania. Ręczniki w plastikowym pojemniku mocno zwilżonym spryskiwaczem i przymkniętym, by wilgotność w środku była wysoka, ale z dostępem do świeżego powietrza.

Ciężko powiedzieć, co zrobiłaś źle. Być może nic, a po prostu trafiły Ci się nieaktywne pestki. Nie napisałaś też, ile minęło od zainicjowania procesu do napisania postu. Niektóre pestki wykiełkują w mniej niż 24h, inne potrzebują 4 dni.
Jeśli to uprawa indoor, to ja bym startował od razu w ziemi, czyli warunkach w 100% naturalnych. Ziemia musi być cały czas wilgotna, ale nie bez przesady - powietrze też jest ważne. Tym sposobem odpada manipulowanie bardzo wrażliwym kiełkiem, które często powoduje jakieś komplikacje i obniża skuteczność.
  • 51 / 18 / 0
26 marca 2022KAak1813 pisze:
... Automaty maja zazwyczaj ciężej wykiełkować bo maja twarda skorupę i ciężej im się przebić, potrzebują więcej czasu 😅
Skąd takie informacje? Twardość nasion jest uzależniona od ich świeżośći. Pestki wydłubane z dopiero co ściętej rośliny wykiełkują szybciej niż te kilkuletnie, bo mają w sobie więcej wilgoci i nie ma znaczenia czy to automat czy nie. Właśnie po to je moczysz.
Zawsze przecież chodzi o odwzorowanie warunków naturalnych.
  • 139 / 30 / 0
@jezus_chrystus
Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie tematem i tak szczegółową odpowiedź. Pestki jakie kupiłam to automaty. Były duże i ciemne. Moczyłam w wodzie 10/11 h i dałam je do małego pojemnika ze zwilżoną watą i przykryłam watą. Jeden wariat po 48 h miał ponad 1 cm i poszedł do ziemi (pięknie teraz rośnie), a jeżeli chodzi i resztę to jeden też wypuścił, ale z ziemi już nie wstał (dałam oczywiście kielkiem do dołu). Reszta pestek siedzi na tej wilgotnej wacie już tydzień i lipa - zaczynają śmierdzieć i nic się nie dzieje. Zamówiłam je u zagranicznego vendora (nazwy tutat chyba nie mogę podać), bo nie mieszkam w Polsce. Dopiero znajomi wysłali mi paczkę z nasionami z bardzo popularnego Polskiego sklepu i od wczoraj siedzą na wacie. Na razie nic się nie dzieje. Poszły do szuflady, w pokoju temperatura około 20 stopni. Nowe pestki moczyłam znów około 10 h. Strasznie się teraz boje, że to ja jestem jakaś niemota i te nowe znów nie puszczą...
Ps. Zagraniczny vendor mnie przeprosił i napisał, że wyśle mi kolejne za free
  • 139 / 30 / 0
@KAak1813
Serio aż 24 ? Nie wiedziałam... We wszystkich netowych poradnikach pisali o około 12 a w niektórych nawet o 2/3 h. 24 h dla automata to dobry czas ? Mam nowe pestki, więc mogę je szybko jeszcze wrzucić
  • 139 / 30 / 0
2022-03-26_10.20.47.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 139 / 30 / 0
Nowe są po lewej stronie. Przepraszam za błąd.
  • 548 / 49 / 0
Nie ma być sztywno 12 czy 24h, tylko pestki w wodzie trzyma się do momentu aż zaczną tonąć, warto przemieszać je od czasu do czasu bo same często nie toną przez napięcie powierzchniowe wody. Jak toną to na wilgotny papier, temp ok 24 stopni pomaga wykiełkować. W momencie jak kiełek ma 1mm to idzie do gleby, nie ma sensu czekać aż będzie miał centymetr, bo i po co ? Żeby ułamać przy sadzeniu do ziemi ? Ja daję na papier żeby widzieć właśnie jak nasiona sobie radzą i sadzę tylko dobre nasiona. Najczęściej im szybciej nasiono wypuści kiełek tym lepszej jakości będzie roślina. Czyste ręce przy pracy z kiełkami, a nawet dorosłymi roślinami to też dobry nawyk. Najlepiej jak najmniej dotykać nasion. A czasami ma się pecha i większość nie wyrasta.
  • 56 / 2 / 0
26 marca 2022GrobeNoody pisze:
@KAak1813
Serio aż 24 ? Nie wiedziałam... We wszystkich netowych poradnikach pisali o około 12 a w niektórych nawet o 2/3 h. 24 h dla automata to dobry czas ? Mam nowe pestki, więc mogę je szybko jeszcze wrzucić
Ja nawet potrafiłem dłużej trzymać… aż do przebicia pestki/pokazania sie ogonka. Każdy ma inny sposób, mi najbardziej pasuje ten.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBD znacznie obniża głód alkoholu – pierwsze badanie kliniczne ICONIC

Alkoholowy zespół uzależnienia (AUD) jest powszechny, a skutecznych leków wciąż brakuje. Kannabidiol (CBD) zapowiadał się na obiecującego kandydata w modelach zwierzęcych – niniejsze randomizowane badanie ICONIC dostarcza pierwszych dowodów klinicznych u ludzi z AUD.

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.