Bardziej zasadne jest zastanowienie się nad tym, czy możliwe jest, by oni sami nie wiedzieli o tym, że sprzedają środek, który jest nielegalny. Śmierdziała od początku ta sprawa..
noithai pisze:W przypadku powyzszym wystarczy wezwac w celu przesluchania bieglego, wykonujacego analize i zapytac: Czy mozliwe jest rozroznienie w przeprowadzonej metodzie zwiazki takie jak: β-keto-N-methylbenzodioxolylbutanamine od 3,4-methylenedioxy-N-ethylcathinone. Odpowiedz musi pasc ze nie, gdyz posiadaj identyczne masy molowe. Dalej pytanie czy mozliwe jest odroznienie w przeprowadzonej analizie zwiazki takie jak: 4-Methylethcathinone od 3,4-Dimethylmethcathinone. Odpowiedz padnie ze tak, bo maja inne nieco masy molowe, ale pytanie trzeba uscislic - jakie zaokraglenia zostaly zastosowane, bo bardzo czesto sprzet lub przeprowadzajscy analize zaokragla do pelnych tysiecznych, bo z tabel pieknie pasuje. Pewnie padnie odpowiedz, ze moze byc to 3,4-DMMC w badanej probce. Jesli bedzie sie biegly upieral to trzeba mus wskazac w pytaniu, ze badania dyskryminacyjne mozna przeprowadzic przeciez obu zwiazkow, dla uscislenia wynikow. W ten sposob, wobec obiektywnie nie dajacych sie usunac watpliwosci trzeba wnisokowac o umorzenie postepowania, bo badane probki mogly zawierac inne, nizli wykazane, substancje. Lub powolac dodatkowe ekspertyzy wykluczajace lub celowe.
J musi przejść przyspieszony kurs chemii a przynajmniej interesujących nas kwestii. Pytania:
- jak fachowo nazywa się różnica strukturalna butylonu i etylonu? We wzorze "pałeczka" jest w innym miejscu :rolleyes:
- z czego wynika (tak w skrócie) ten sam czas retencji tych dwóch związków? Wystarczy, że mają ten sam wzór sumaryczny? Jak dużą rolę odgrywa różnica strukturalna?
- czy dobrze rozumujemy, że widma GC/MS są nieomalże identyczne dla tych 2 związków?
Ogólnie jesteśmy po lekurze wielu pdf-ów i opracowań na temat w necie (np. tu http://www.scientific.org/tutorials/articles/gcms.html), ale żadne z nas nie posiada wiedzy chemicznej. Im dłużej nad tym siedzimy, tym większa rodzi się pewność, że po naszej stronie leży racja i skończy się to pozytywnie. J już zapowiedziała, że po wygranej rozprawie odszkodowawczej przeznaczy część przychodu na rzecz rozwoju społeczności hyperreal :cheesy:
Bo jeśli chodzi o ten o który najprawdopodobniej chodzi to są to moi znajomi. Mam też od nich wszystkie stare maile i nieraz mi zdradzali co to tam siedzi w tych "analogach". Tylko, że ten zakup musiał być dosyć dawno temu tak?
Zadaj pytania a ja postaram się odpowiedzieć lub może ich podpytam. MDE anlog to był etylon tak ba 90% (może jutro zajrzę do tych maili)
edit: Wcześniej pytałeś czy sklep mógł "nie wiedzieć co sprzedaje". No więc mogło się tak zdarzyć. Podejrzewam, że w każdym sklepie tak jest. Nawet "wiodący vendor" potrafi sprzedawać niedziałające gówno.
Ten zaprzyjaźniony sklep nieraz (raczej w przeszłości, teraz już nie) pytał mnie o opinię czy to co dostali to to co zamówili. Zdarzyło się np, że dostali MDPV zamiast czegoś tam innego (o kilkukrotnie większym dawkowaniu) i to w cholerę czasu po delegalizacji.
edit2: GC/MS bada masę molową. Są związki, które posiadają taką samą masę molową (lub bardzo przybliżoną) a np. mają wiązania w innych miejscach i z tego względu ich rozróżnienie jest niemożliwe (lub bardzo trudne jeśli masy są przybliżone) dzięki spektrometrii mas (GC/MS) i trzeba użyć innej metody.
http://en.wikipedia.org/wiki/3-Fluoromethcathinone 181.206 g/mol (legal)
http://en.wikipedia.org/wiki/4-Fluoromethcathinone 181.206 g/mol (nielegal)
2-Fluoromethcathinone nie mam źródła ale będzie taka sama (legal)
Dobrym źródłem (chyba lepszym niż wiki) jest też cayman, tam wszystkie trzy (ale chyba dla tego, że w formie hcl) mają 217.7
https://www.caymanchem.com/app/template ... og/9001135
https://www.caymanchem.com/app/template ... alog/10730
https://www.caymanchem.com/app/template ... alog/10859
NEB hcl Formula Weight 227.7
4-MEC hcl Formula Weight 227.7
3,4-DMMC hcl Formula Weight 227.7
cut
:)
edit: GC\MS nie rozróżni tych związków, zasugerujcie biegłemu NMR.
edit88: Jeszcze to wszystko przejrzałem i ja stawiam, że twój 4-mec to 3.4DMMC a butylon to etylon (a X. się pomylił z tym nebem, jeszcze raz go o to zapytam).
Dawałeś w ogóle temu biegłemu listę tych substancji, które zamawialiście?
edit: Zapytałem jeszcze czy ten buphedron analog crist nie mógł być etylonem, odpowiedz: "Eytlonu nie mielismy w krysztale.. na etylon mowilismy mdec"
Do dyskusji na temat źródeł substancji służy wątek "sprzedawcy - 02"
Zapewniam Cię, że nikt z tego forum nie jest w stanie robić tam zakupów. Ale zapomniałeś wyciąć nazwy polskiego vendora (tu się zapomniałem ;p).
Dokończyłem dzieła. -dsn
B: Co do metody badań przez mnie zastosowanej, w kontekście pisma obrońcy, które otryzmałem, zachodzi pewna niezgodność, pewne nieporozumienie, albowiem zastosowana przez mnie metoda jest znacznie bardziej skomplikowana niż ta, o której jest mowa w piśmie (NMR, IR). Metoda, które ja stosuje, w niej wyliczenie masy molowej jest tylko jednym z elementów. MS to metoda bardzo typowa i powszechnie stosowana we wszystkich laboratoriach kryminalistycznych i jest to metoda podstawowa.
M: Ile pan ma tysięcy widm do porównania?
B: setki tysięcy
M: W opracowaniach amerykańskich mowa jest o 5 tysiącach widm dostarczonych do porównania przy co najmniej 200 tysiącach znanych substancji chemicznych istniejących na świecie.
B: Na rynku znajduje się wiele różnych baz danych zawierających widma związków chemicznych m.in. bazy Wileya, NIST.
M: Ile wszystkich środków chemicznych jest na świecie?
B: Duzo więcej niż kilkaset tysięcy.
M: Czy GC/MS jest metodą stuprocentową?
B: Na dzień dzisiejszy uważa się, że tak. Gdyby ta metoda nie była pewna, nie miałoby racji bytu używanie ich w laboratoriach kryminalistycznych.
M: Czy ta metoda nie powinna być potwierdzona inną metodą, np. MS-MS, według Pana własnego sumienia (nie według tego, co się mówi), by uzyskać 100% pewności?
B: W takim przypadku nie widzę takiej konieczności. Moim zdaniem ta metoda do analizy tych substancji jest wystarczająca.
M: Czy może Pan wylkuczyć ponad wszelką wątpliwość, że jest stworzony produkt chemiczny o podobnej masie co np. butylon, a który tym butylonem nie jest, i którego ta metoda nie rozpozna. Wiemy na czym polega przemysł związany z dopalaczami.
B: Teoretycznie takiej sytuacji nie można wykluczyć, ale w porównaniu z innymi dopalaczami będącymi na rynku, które są izomerami takiej substancji, tą metodą jestem w stanie je odróżnić. Nawet jestem w stanie odróżnić izomery położeniowe. Na dzień dzisiejszy ta metoda pozwala na identyfikację substancji o których mówimy na tyle specyficzną, że metodą tą jesteśmy w stanie odróżnić izomery strukturalne danego związku chemicznego.
M: Czyli sprzedawcy wprowadzając nową substancję, muszą wprowadzić izomer, który podobnie działa, ale nie jest tą substancją wpisaną do rejestru.
B: Tak, działanie farmakologiczne ma bardzo zbliżone, ale ma inną strukturę, wobec czego nie znajduje się już na liście środków zabronionych.
M: A jak rozróżnić np. ten etylon od butylonu?
B: Trzeba wykonać analizę taką metodą, jaką zastosowałem. Czas retencji dla każdej substancji będzie inny. Widma masowe będą podobne, ale różnice będą widoczne.
M: A o ile ten czas retencji się różni?
B: W zależności od zastosowanej metody. Są różnego rodzaju programy temperaturowe i w zależności od programu inne będą różnice w czasach retencji. Zależy to od typu zastosowanej kolumny.
M: Ale pan nie ma za zadanie porównać butylonu z etylonem, tylko dostaje pan próbkę, i jak na tej podstawie stwierdzić, że to jest butylon, a nie etylon. Przypuszczam, że pan nie zmienia tych głowic, tylko przepuszca pan przez jedną.
B: Różnią się one innym czasem retencji, a widma różnią się jedne mniej, drugie bardziej, ale jest to suma dwóch parametrów, bo są to połączone dwie metody analityczne.
M: Ale pytanie jest o to, jak bardzo te czasy retencji się różnią. Bo rozumiem, że pan porównuje do wzorcu butylonu, a nie butylonu i etylonu. Czy są to istotne różnice? Bo jeśli dysponuje się jednym wzorcem, można się pomylić.
B: Są to różnice zauważalne, wystarczy różnica pół minuty.
M: Może pana naprowadzi to, że w sklepach internetowych jest informacja, że wszystkie środki dostępne w tych sklepach są dopuszczone do obrotu po czerwcu 2011.
B: Niejednokrotnie zdarzało się, że w asortymencie sklepów, mimo zapewnień sprzedawcy, znajdowały się środki zabronione. W tej chwili nie jestem w stanie liczbowo określić, o ile różni się czas retencji butylonu od etylonu, ale zgodność z wzorcem butylonu była całkowita jeśli chodzi o czas retencji i widmo masowe.
"Jak działa jamniczek"
"Jesli w GC-MS wychodzi rzekoma substancja nielegalna to nie jest to zaden dowód - jak wspomniałem to badanie nie wskazuje na konkretny związek jeśli wykonywane jest bez innych badań."
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.
Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów
Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.