Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 100 / 18 / 0
Potrzebuje czegoś na niedrożność nosa i rozszerzenie naczyń krwionośnych (szczególnie oddychanie). Od bardzo bardzo dawna mam z tym problem. Operacja przegrody nic mi nie da (miałem jedną, bardzo niechlujną imo). Spraye i Aerozole, daj niewielki i krótkotrwały efekt. Pseudo-efedryna trochę pomaga, ale lepiej nie przesadzać. Większość moich problemów bierze się z dyskomfortu i wysiłku przy oddychaniu. To rujnuje wszystkie pozostałe czynności.. Płuca mam całkiem spoko, chociaż dużo pale. Najgorszy jest sen z otwartą gębą.//.

2022 sty 04, 19:04

Błagam. Polećcie coś ZDROWEGO do sniffu, co nie wysusza jak Tabaka lub Sól. Problem jest naprawdę marginalny z punktu widzenia społeczeństwa. Ale kolejna operacja odpada, a drugi tylko doraźnie..

2022 sty 04, 21:54 / scalono - surv

Wyczytałem, że to ENS. To by tłumaczyło depresje i próby samobójcze. Bed rozmawiał z psychiatrą.
Uwaga! Użytkownik CiekawskiJeden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Cześć, nie znalazłam zadawalającej mnie odpowiedzi więc zaczynam nowy temat. Mam bardzo często katar w okresie jesiennym i zimowym. Stosowanie kropel na katar pomaga, ale z tego co mi wiadomo działają obkurczająco na naczynia krwionośne. A zatem szukam rozwiązania jak temu zapobiec przed aplikacji meth nosem. Stosujecie jakieś substancje, krople, które zadziałają w drugą stronę i rozszerzą naczynia krwionośne.
Również chciałam zapytać pod jakim kątem najlepiej ustawić rurkę żeby sprzętu zostało jak najwięcej tam gdzie powinno?

A i przewinął mi się gdzieś kiedyś sposób podgrzewania amolu na łyżce przed, ale nie wiem jak się do tego ustosunkować.

Dziękuję z góry za pomoc ;D
  • 1 / 1 / 0
W sumie to mój pierwszy post chociaż już od kilku miesięcy jestem obserwatorka, węc witam wszystkich forumowiczów. :)

Wracając do tematu to ja polecam kupić w aptece Olban Oil - buteleczka olejków eterycznych. Bardzo dobra do inhalacji, ja także przed snem zawsze nakraplam taką materiałową chusteczkę i kładę zaraz obok łóżka. Super działa też posmarowanie nosa i pod nim, świetna ulga.
Kolejna rzecz to Amol - duża płaska łyżka dodana do herbaty potrafi zdziałać cuda. Smaruje też nim strefę między oczami i czoło.
  • 357 / 47 / 0
Rurka nie za głęboko, na ściankę nosa, bo może wlecieć w gardło. Ogólnie nie wiem po co ci te całe rozszerzanie naczynek krwionośnych. Katar nie jest zły, wydmuchujesz w miarę nos, sniffujesz, odchylasz łeb do tyłu i wszystko ładnie działa, wchłania się, spływa. Najgorzej suchy i całkowicie zapchany towarem nos po x dniach walenia.
"Jak udała się wizyta- recepta wypisana na sen i fobie?
Do dziś wybieram numer Grzesia, chociaż leży w grobie
Znów umarło kilka osób, ja tylko czekam na swą kolej
My tylko czekamy w kolejce"
  • 1 / / 0
ja pare lat na sprayach roznych jechalem przez skrzywiona przegrode i puchnace sluzowki. pomagalo tylko doraznie. W koncu laryngolog doradzil - odstawic wszystko i chwile sie przemeczyc. Myslalem ze gosc nie wie o czym mowi ale sprobowalem i rzeczywiscie okazalo sie ze probllem minął. a doraźnie - mozna sie zainhalowac zimnym powietrzem z zamrazalnika. to tez obkurczy sluzowki.
  • 63 / 14 / 0
spróbuj inhalatorów z eukaliptusem i mentolem, może lekko pomóc
Uwaga! Użytkownik Bordeaux30 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / 1 / 0
Przy niedrożności w razie braku jakichkolwiek psików z apteki polecam zrobić sobie przed zwykłe inhalacje nad zagotowaną wodą z solą. Nie wiem jak działają na naczynia krwionośne, ale imo dobra metoda na szybko przed wciągnięciem (zwłaszcza po kilku dniach z piko, ale pewnie na katar alergiczny też styknie).
  • 41 / 11 / 0
Podepnę się pod temat,jestem gdzieś 3 tygodnie po ketonowych przygodach,dość częstych.zatkany kinol,ale oststnio wysmarkalem takiego skrzepa i jakby lepiej,jedna za chwilę znów to samo,wydaje mi się że tych skrzepów może być więcej tylko jak to wysmarkać? Natłuszczam nos to jeszcze gorzej zatkany,rinopantrina w sprayu i płukanki irigasinem nic nie dają.Jakies rady jak się tego pozbyć?
  • 100 / 18 / 0
Bardzo pomaga mi Xylometazolin + masaż nosa. Kosztuje grosze, można uzupełniać nim inhalator w 'psikaczu', i jest bezpieczny. Ale @yolo123 ma rację, dobrze robi konkretna przerwa..
Uwaga! Użytkownik CiekawskiJeden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 5 / 0
Dokładnie, dłuższa przerwa albo przerzucenie się na bombki najlepiej w kapsułkach żelatynowych.
Uwaga! Użytkownik MamHCV nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.