Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 31 / / 0
siema siema
proste pytanie : znając maleńczuka i jego wszystkie nawiązania do narkotyków, nie potrafie zrozumieć kilku wersów piosenki "Uważaj na niego".
Choc to jest dosc oczywiste:
Pokaż mi śniegi
Zjedź ze mną po białej łące
Nie bierzmy kolegi
Szepcą do ucha, jego usta drwią
to nie mam pojęcia, co znaczy "jest z metra cięty, prosto z PANI wyjęty", jakieś interpretacje?
  • 3898 / 238 / 13
Pokaz mi sniegi - pokaż nieopalone części ciała (piosenka z lat 90tych, więc wtedy tam się nie opalano)

Zjedź ze mną po białej łące - wciągnij kreskę amfetaminy

"jest z metra cięty, prosto z PANI wyjęty" - z metra cięty oznacza człowieka mającego zawsze szybką, celną i ciętą ripostę, PANI - to był taki magazyn dla kobiet raczej wyższych sfer, z pani wyjęty zapewne oznacza przystojny.

Tłumaczył to u wojewódzkiego bodajże jak był za pierwszym razem.

Maleńczuk jest spoko ;)
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 825 / 14 / 0
że jest z metra cięty znaczy niski, kurduplowaty to samo dotyczy kobiet.
  • 438 / 6 / 0
Powiem, jako osobą, którą nurtowało to pytanie i otrzymała odpowiedź z rąk autora <cwaniak2> [ 5 year later ] .

- Pokaż mi śniegi : posyp mi krechę
- Zjedź ze mną po białej łące : Zróbmy ścieżkę koksu .
- Jest z metra cięty, prosto z Pani wyjęty : kurduplowaty typ kolesia, wbitego w pieniądz, wyciągnietego żywce z żurnala.

Jego kosmetyki, jego taty fabryki, jego kraje gorace - wszystko było alegorią dobrobytu nieosiągalnego dla szarego człowieka 80/90lat do zobaczenia jedynie w czasopismach takich jak napisał Parathormon " Pani " / Quelle itp.
We were young souls
on the junk-yard
now we are stunned minds
full of junk-goods

. Primum non nocere
  • 5299 / 104 / 0
Nakurwił się czymś i śpiewał, ja bym tu się niczego nie doszukiwał %-D
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.