Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 883 / 10 / 0
Jestem miłośnikiem nalewek, robię je z różnych ziół i owoców, więc tylko kwestią czasu było zrobienie nalewki z marihuany. Spróbowałem i jestem w szoku, szybko stała się moim ulubionym sposobem podania.

Po pierwsze, zarówno palenie jak i waporyzacja mają swoje skutki uboczne (teraz widzę jak ich jest dużo); w związku z tym też dziwi mnie mała popularność ekstraktów. Moim zdaniem lekarze powinni cisnąć na używanie olejów i innych ekstraktów, bo to ma sens medyczny. No ale, jak sądzę przyzwyczajenia konsumentów robią swoje i że generalnie medyczna marihuana to w 90% zwykły wałek mający obejść przepisy.

Po drugie, podanie przez płuca powoduje, że marihuana szybko wchodzi i jeszcze szybciej schodzi, powodując nagłe wahania w biochemii mózgu i przez to jest bardzo duża ochota, żeby dopalić. Jak mam surowe zioło, bardzo trudno mi go nie palić, palę praktycznie codziennie i dwa giety schodzą w tydzień. Nalewka wchodzi powoli, działa jakieś 6h i nawet nie zauważam kiedy schodzi. Jak zrobiłem flaszkę z 4 gietów to ona stoi już od miesiąca, a tylko połowa wypita, bo mnie zwyczajnie nie ciągnie.

Po trzecie, sposób działania i dawkowanie. Moja refleksja jest taka, że współczesne zioło jest tak mocne, że nie da się go normalnie palić, bo jest tak mocne, że jeśli skręcić jointa i chcieć się nim nacieszyć to już jest za dużo. W przypadku nalewki zwykle spożywam efektywnie mniej (i nie ma dolnej granicy, jak bardzo można taką nalewkę rozcięczyć) i dawkowanie jest bardzo proste i przewidywalne. Po jednym kieliszku, odczuwam wyraźną poprawę nastroju i jak się położę to pływam w obłokach, ale nie mam żadnego problemu, żeby wstać i zacząć działać. Po dwóch, jeszcze większa euforia i w sumie już wszystko pływa cały czas. Paląc trudno mi uzyskać ten pierwszy stan, a drugi jest obarczony skutkami ubocznymi i trzeba dopalać (bo co to jest 1,5h fazy? :D).

No i taki szczegół, że taka nalewka to mniejsze ryzyko przypału. xD

Przygotowanie takiej nalewki jest bardzo proste. Najpierw trzeba zdekarboksylować zioło. 1-2h w piekarniku na 100 stopni i tyle. Zwykle na ok 100ml spirytusu rozcięczonego do 70% obj alkoholu daję jakieś 4 giety zdekarboksylowanego zioła i to sobie stoi jakiś tydzień po czym przelewam to do flaszki 0,5l i uzupełniam wodą. Czyli daje to 10 porcji po 50ml (czyli 0.4g zioła na 6h przyjemnej, lekkiej fazy) z zawartością ok 14% alkoholu, tak więc właściwie go nie czuć, jeśli chodzi o działanie alkoholu.

Oprócz picia jest też opcja dla hardkorowców, można też zapodać do nosa (choć w tym przypadku chyba należy dopracować recepturę, bo jednak za dużo trzeba tego wciągać i mało to praktyczne). Raz też próbowałem zrobić maczanę z takiego ekstraktu i też działało. Można też stosować zewnętrznie, i wtedy czuć pobudzenie w danym miejscu. Zwłaszcza jeśli mowa o miejscach dobrze ukrwionych. :)

Ktoś próbował? Jakieś myśli na ten temat?
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 12443 / 2419 / 0
No ja zrobiłem taką nalewkę jakieś 5 lat temu z trymu i popcornów z mojego outdoorowego Passion #1 x Early Skunk i... do tej pory siedzi nietknięta w piwnicy ; ) Przez długi czas w ogóle zapomniałem o jej istnieniu. Wtedy miałem małą fazę na robienie nalewek w ogóle.
Ciekawe, czy do czegoś jeszcze się nadaje. Niby alkohol konserwuje, ale cholera wie, jakie procesy tam mogły zajść. Zwyczajnie preferuję klasyczne palenie / waporyzację. Dla mnie krótki czas działania to zaleta. Nie mam żadnego parcia na dopalanie, bo odpalam dopiero wieczorem na sen. Ale dla prawdziwych pacjentów, faktycznie powinni sprzedawać kropelki pod język i to z takich odmian, żeby były jak najmniej psychoaktywne. Przykładowo taka Jean Guy ma na opakowaniu 20% THC, a ma się wrażenie, że to nie działa, a jedynie znieczula i relaksuje, czyli to, co powinna robić medyczna.
Też jestem zdania, że z 90% zioła z apteki to zwykłe źródełko - w dodatku w większych miastach robią promocje i gram wychodzi za kilkanaście, czy 20 zł....
Ja tam wolę swoje : )
  • 493 / 102 / 0
Nalewka z gandzi czyli Green Dragon :) Też kiedyś robiłem i... też mi długo potem stała zanim zeszła :D bo jak dla mnie to paskudna w smaku ale ponoć można to jakoś zamaskować smakowo. Mi wyszła jednak mocna, bo nie żałowałem zioła i potem jeden kieliszek dawał pizde nie do ogarnięcia przez dobre 5-6 godzin, więc dawkować by trzeba było strzykawką w ml %-D Ja jednak wole palić, żeby mieć krótszą fazę, bo gdy trwa długo zaczyna mnie męczyć. Poza tym też wole słabsze odmiany, więc takie se uprawiam.
  • 33 / 2 / 0
Myślę, że tutaj największym problemem jest smak - próbowałem takich mikstur chyba ze dwa albo trzy razy w życiu i wszystkie smakowały jak wóda na kiszonej trawie, a ten posmak był tak intensywny, że nawet po zrobieniu "drinka" 50ml nalewki do 300ml soku się przebijał, poza tym dość długi czas oczekiwania na uzyskanie produktu o pożądanej mocy, prościej i szybciej jest czy to jarać, czy konsumować olejki i inne pochodne.
  • 39 / 5 / 0
Może rozwiązaniem problemu ze smakiem byłoby użycie water-curing'owanego materiału? Tak żeby było jak najmniej chlorofilu.
  • 252 / 76 / 0
Dawno temu pokusilem sie o kawowke z haszem. Kawa w niezmielonych ziarnach, spirytus, hasz. Piekne to bylo, wytrabilismy z kumplem i poszlismy wieczorem na spacer po osiedlu. Profil dzialania wrecz psychodeliczny, wrazenie spowolnienia czasu jak bullet-time. Z zielskiem akurat nie probowalem, ale nie daloby sie tego problematycznego smaku zamaskowac poprzez doslodzenie miodem lub karmelem?
  • 541 / 49 / 0
Może wygotowanie materiału w wodzie ze dwa razy przed zanurzeniem w spirycie coś by pomogło, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Jak z makumbą, najpierw liście zalewa się wrzątkiem, nawet kilka razy, a dopiero potem do mleka, inaczej można się porzygać.
  • 40 / 4 / 0
czy dałoby radę pominąć proces dekarboksylacji i zamist konopii użyć oleju haszyszowego? bo jeśli tak to moznaby znacznie ten proces przeżerania przyspieszyć imo jeśli użyć mocnego izolatu do spirytusu to niezła kurwica by wyszła
Uwaga! Użytkownik manchester4 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.