Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 137 / 15 / 0
Chyba nie tylko stimy. Opiaty (przynajmniej u mnie) również powodują zaciskanie pyska. I u mnie faktycznie to jest problem, bo mi się już cofnęły dolne zęby i zaczynam wyglądać jak babcia co jej wypadł aparat.
Jak jestem ugrzany to muszę się pilnować żeby nie zaciskać zębów.
  • 36 / 13 / 0
@castlecastle ej, wiesz, że dopiero jak to przeczytałam to skojarzyłam, że u mnie też? koda nie, ale po oksy faktycznie. Mój patent na szczękościsk to guma do żucia. Zawsze trochę amortyzuje nacisk, zwłaszcza gdy wzięliśmy większą ilość i wiemy, że trochę "straciliśmy czucie", bo wtedy nawet człowiek nie wie, jak mocno ściska.
  • 7 / / 0
4cmc i aprarat ortodontyczny, jedno z drugim się nie łączy, ale jest jak jest, czy przez aparat i walenie zęby dostają dodatkowo po du.ie?
  • 46 / 9 / 0
Dobra, jak sobie radzicie z opuchniętym ryjem po chlaniu? Wyglądam jak bażant a dzisiaj trzeba wyjść do ludzi...
Juz nie wspomnę, ze AZA wkracza po tych czterech dniach
  • 131 / 19 / 0
@Gumijagoda
opuchnieta twarz po alkoholu to chyba znak odwodnienia, ja bym się nawodnil porządnie, elektrolity, witamina C i trochę wysiłku żeby wypocić te toksyne, ale to tylko ja bym tak zrobił
  • 46 / 9 / 0
@RoofTop
No tak, z tym, że jeszcze mam wyschnięte usta, żaden krem nawilżający nie chce tego naprawić. Nawadniam się, coś tam nawet zjadłam, ale nic, mam wrażenie, że moja twarz wygląda jeszcze gorzej niż rano.

Trzeba będzie chyba to przeżyć
  • 131 / 19 / 0
@Gumijagoda
jak na moją logikę to właśnie alkohol strasznie odwadnia i pewnie skóra chce zatrzymać te wodę w tkankach i stąd są te opuchlizny więc jak się poprawnie nawodnisz, uzupełnisz witaminy (szczególnie A i C no i B na suche usta), przydałaby się masc z witaminą A na usta a w tabletkach łyknąłbym 1000mg Wit C, B2, B6, B12 (może masz jakiś taki kompleks), elektrolity i ewentualnie pewnie mój logiczny umysł zrobiłby sobie jakieś zimne okłady na twarz bo mi jak się za dużo napije i za długo to w sumie jest gorąco w twarz a do zjedzenia to najlepiej jakieś banany, pomarańcze może jakiś lekki jogurt z musli i tymi owocami, szpinak no i na pewno ograniczyć sól

ps oprócz okładów zimnych na twarz pewnie bym se zrobił jakas maseczkę, na przyszłość polecam Ci się zaopatrzyć w maski algowe, takie w dużym opakowaniu, je się miesza z wodą i są takie np. chłodzące a to bardzo by ci pomogło znieść chociaż to uczucie napuchniecia, poza tym maski algowe są bardzo dobre na nawilżenie i jak ktoś jest np czerwony po alkoholu to algi redukują zaczerwienienia

Nie martw się, przeżyjesz! Lepiej czy gorzej ale zawsze warto coś zdziałać a jak nie to się przygotuj na następny raz i będzie o niebo lepiej. Trzymaj się! <3
  • 46 / 9 / 0
@RoofTop bardzo dobry content, następnym razem jak mi odwali z chlaniem to tak właśnie się przygotuje. Dzięki
  • 2 / / 0
03 maja 2024zeetka pisze:
4cmc i aprarat ortodontyczny, jedno z drugim się nie łączy, ale jest jak jest, czy przez aparat i walenie zęby dostają dodatkowo po du.ie?
Ja tam waliłem jak miałem aparat,musisz o zęby dbać,3 razy w roku do dentysty i naprawiać
  • 27 / / 0
03 maja 2024zeetka pisze:
Higiena jamy ustnej
Co do samej higieny przy aparacie: przez długi czas używałem irygatora - usuwanie resztek jedzenie wodą pod ciśnieniem.
Co do nitkowania to nie jestem do tego przekonany, na pewno nie zaszkodzi ale ja tego nie robiłem.
Pasta do zębów - biorepair, możesz dorzucić płyn tej samej marki.
Extra bonus - pasta do zębów dabur red, ewenetualnie/+ taki ajurwedyjski proszek, wpiszesz w duckduckgo to znajdziesz.
Aktualnie płukam tą pastą red jamę ustną po myciu zębów, ona aż pali, w pozytywny sposób, ma mnóstwo naturalnych składników o działaniu przeciwzapalnym, przeciwpróchniczym.
Biorepair ma w składzie hydroksyapatyt, który reminalizuje szkliwo.

Uważaj na szczękościsk. Ja przy swoim zgryzie zawsze jak brałem emkę to miałem pociętą wargę od środka od dolnego łuku aparatu, dosłownie przeoraną kurwa.
Całe szczęście od ponad roku jestem wolny od tego ustrojstwa, jedzenie w tym to była katorga, najgorsze pieczywo, zostaje wszędzie na zamkach.
Powodzenia.

Skóra twarzy
1. Mycie twarzy żelem od AA Lab.
2. NIE CODZIENNIE, CO 2-3 DNI | Po spłukaniu żelu do twarzy nakładamy jakiś peeling enzymatyczny/kwasowy/enzymatyczno kwasowy, na całą twarz, szyję, lepiej nie smarować pod oczami. Zostawiamy na około 10 minut, spłukujemy wodą.
2. Tonik od Ziaji.
3. Serum Isana Hyaluron Intense (kwas hialuronowy + pantenol, najlepsze serum nawilżające, można dawać pod oczy).
4. Jakiś krem, zależy od cery, osobiście mam skłonności do trądziku, używam obecnie kremu od Tołpy anti age, zero niedoskonałości, świetny do tego typu cery.

Pielęgnacja twarzy wcale nie musi być droga i uporczywa. Testowałem wiele kosmetyków, ten zestaw sprawdza się u mnie najlepiej. Możemy dodać jakiś krem pod oczy, ale to serum robi niezłą robotę. Uważajcie na kosmetyki chociażby od Garniera, tony mikroplastiku w składzie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Przepisy miały ukrócić rekreacyjne stosowanie medycznych konopi. W sieci można je obejść

Jest drożej, niż przed wejściem w życie przepisów ograniczających nadużycia przy kupowaniu medycznej marihuany, ale wystawianie recept online, bez wizyty u lekarza wciąż jest możliwe. W sieci załatwienie "trawki" na "legalu" trwa kilka minut.

Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.