Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 181 / 4 / 0
Zamówiłem te dwie żywice, wraz z węgielkami na allegro :)

Coś wiecie na ich temat, prócz tego, że zostały wręczone Jezusowi, wraz ze złotem, przy jego narodzinach przez Trzech Magów?

Mam też pytanie... mam żywice, mam węgielki... i co dalej? W jakim naczyniu to palić i w jaki sposób?
Uwaga! Użytkownik moment nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 82 / 5 / 0
Żywica mirry była stosowana jako lek przeciwzapalny i przeciwbólowy przed odkryciem opium. Jako taka była stosowana po rozpuszczeniu w winie.
Olejek mirry zawiera Furanoeudesma-1,3-dien oraz curzaren(?), które są agonistami receptora delta-opioidowego, dzięki czemu wykazuje działanie znieczulające i lekko euforyczne. Anglojęzyczne źródła podają, że działa zarówno podanie donosowe, palenie czy podanie per rectum.
Osobiście próbowałem podania podjęzykowego (1 rozkruszona grudka). Cóż, uzyskałem efekt bardzo subtelny i mogło to być placebo, ale substancja jest moim zdaniem warta dalszego testowania.
Równiez frankincense (czyli Olibanum) wykazuje lekkie działanie psychoaktywne - głównie anksjogeniczne i przeciwdepresyjne; poza tym może zapobiegać nowotworom dróg rodnych. Niestety nie próbowałem, ale chętnie dowiem się więcej od innych eksperymentatorów. :)
- Jak się pan czuje?
- A dziękuję, doskonale :-)
  • 181 / 4 / 0
Ale jak to palić? Na talerzyk kładę okrągły węgielek, na węgielek wsypuję mirrę...
podpalam węgielek zapalniczką... i już?
Uwaga! Użytkownik moment nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 367 / 7 / 0
najpierw rozpal węgielek żeby się ładnie zażył potem wysyp kadzidło żywiczne generalnie uwielbiam te kościelne kadzidła muszę sobie ogarnąć nie święcone
Uwaga! Użytkownik wujciodobrarada nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 181 / 4 / 0
Jest problem... rozpaliłem mirrę, wszystko pięknie... ale mama się wkurwiła i powiedziała że się przez to gówno udusi... zaczęła kaszleć i wymiotować...
mam zakaz rozpalania żywicy w domu...
  • 744 / 28 / 0
Serio? Czy ktoś to inhaluje do swoich płuc i uzyskuje jakieś efekty psychoaktywne poza samymi walorami zapachowymi?
Jest jakiś sposób na aplikacje tych dostępnych form żywicy? Ciekawy temat i podbijam %-D

Czytałem tylko o Olibanum i badaniach na myszkach z 2008 roku, gdzie niby wykazano jakieś właściwości psychoaktywne i że łagodzi depresję i lęk u myszy.

W 2012 kolejne badania które miały wykazać obniżenia poziomu kortykosteronu w surowicy zależne od dawki i obniżenie uwalniającej kortykotropiny, co prowadzi do korzystnych efektów behawioralnych, że ma jakiś potencjał przy leczeniu zaburzeń depresyjnych, lękowych itp.

W 2013 roku ustalili, że (acetylo-11-keto-beta-bosweliowy kwas), związek chemiczny w żywicy, posiada właściwości skuteczne w zabijaniu komórek nowotworowych w późnym stadium. Jako potencjalny lek do leczenia raków (jelita grubego, sutka i prostaty).

Mirra też ma piękną historie, i też jakieś właściwości lecznicze, balsamiczne itp, stosowanie już przez Egipcjan.

Ciekawa może być też żywica Copal stosowana przez cywilizacje Majów, ale też w czasach współczesnych w Meksyku i Ameryce centralnej podczas świętych ceremoniach z magicznymi grzybami.

@up

Może za dużo sypiesz, a czasami ten rozpalony węgielek ma taki specyficzny ciężki zapach. Sama mirra tak nie pachnie super, dopiero w połączeniu z innymi otrzymujesz "kadzidło". Podobno cenniejsze od złota i srebra ;-)
Spoiler:
Maybe the Chinese were using second class citizens as guinea pigs for the initial human trials of their new drugs.
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
  • 181 / 4 / 0
Nie sypięza dużo, to była szczypta... problemem dla matki jest węgielek.
  • 44 / 5 / 0
ltsyrek pisze:
Żywica mirry była stosowana jako lek przeciwzapalny i przeciwbólowy przed odkryciem opium. Jako taka była stosowana po rozpuszczeniu w winie.
Interesujące, czy ktoś próbował picia tego z winem, w stylu biblijnym?
  • 181 / 4 / 0
Z tymi żywicami to ostrożnie, bo moja matka mówi,
że mogą wypalić wam błony śluzowe :D
ODPOWIEDZ
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.