Sezon Out , który u jednych growerów ( w tym TJ ) praktycznie można uznać za otwarty, ze względu na chęć zapewnienia maleńkim najlepszych warunków , zaczynając od procesu kiełkowania ( namoczone waciki / chusteczki - to jest jednak to - podziękował ślicznie koledzy !! :hug: ) po dzień wyprowadzki na świeże powietrze - został zbudowany microBOX - którego budowę zaraz opiszę.
GrowBox, w tym przypadku, jest zwykłym , kartonowym pudłem. Wyłożony został "matą samochodową" akurat to miałem pod ręką. Do wyboru miałem jeszcze Folię NRC ( koc ratunkowy ) , ale zdecydowanie łatwiej , szybciej wyłożyć boxa matą , niż trudną , rwącą się , folią NRC ( co do folii - lepimy złotą stroną do ścianek boxa - srebrna ma za zadanie odbijać światło ).
- Wentylator wyciągający zamontowany na "dachu" boxa, po zewnętrznej stronie ( 12V , komputerowy )
- Wycięty otwór , pozwalający went. wyciągającemu "zasysać" świerze powietrze
- COB Epistar 100W, 3500k - puszczony na 60% co daje 60W i +/- 6000lm , tak samo jak went wyciągający, zamontowany na dachu boxa. Dało mi to 20cm+ ( tyle , razem z radiatorem i wentylatorem +/- ma moduł , więc montując go na dachu, wycinając otwór tylko na osadzenie modułu - zyskałem nie tylko na przestrzeni , która będzie mi potrzebna jak i temp spadła o 3-4 stopnie w stosunku do COBa montowanego w mBoxie / były robione próby /
szer: 37cm , dł: 26cm i wysokość 48cm / 0.1m2
Pestki :
Stajnia Dinafem :
- Dinamed CBD Auto
- Pierwszy raz zostanie użyta tak mała powierzchnia
- Druga uprawa pod COB - pierwsza - fail - powody : nieprzygotowanie , kompletne + złe podłączenie COBów , co zaskutkowało 3x mniejszą mocą świecenia COBów
- Zwykła ciekawość i "mikro" wyzwanie :)
TJ
przykładowa uprawa micro
Prosto z Hiszpanii przyszła oczekiwana od kilku dni paczuchna - 4 pestki :
- Dinamed CBD
- Moby Dick Autoflowering
- Critical + 2.0 Autoflowering
- Amnesia XXL Auto
Więcej info na dniach
Pozdr
TJ
- Nie znam dostatecznei dobrze tutejszych miejscówek.
- Gdybym był pewny, że jakiś pasjonat koników polnych czy ktokolwiek inny nie wstąpi mi na spota - sadziłbym 3m giganty
- Taki 3m gigant zajebiście rzuca się w oczy , szczególnie jesienią , a pasjonatów koników polnych czy winniczków lub wędrowników tu nie brakuje, jak i pojawia się w okresie zbiorów więcej służb typu milicja, strażnicy.
- Automat + naginanie = minimalizacja ryzyka wykrycia takiego planta.
Dlatego :) I może , jak będzie czas na latanie , moknięcie , przedzieranie się przez krzaczory i zbieranie bonusów w postaci kleszczy a wszystko to w celu znalezienia spota - będą inne auto.
Tutaj Ultimate, przed odpowiednim dostarczeniu dawki nawozu. Pewny , że i to nie pomoże, zaskoczony pozytywnie tym, że roślina odżyła, postanowiłem zagłębić się w temat uprawy w medium , jakim jest kokos - bliski uprawie hydroponicznej.
Zostałem jednak przy standardowej , uniwersalnej , tym razem , ziemi wymieszanej z perlitem.
Roślina szła w korzeń, co można zobaczyć w fot.5 i nastał czas , na przeprowadzkę do 4l donicy - w której już zostanie.
Trening , który jest stosowany to LST ( Low Stress Trening ) , czyli popularne naginanie , w celu maksymalnego wykorzystania światła przez roślinę, konkretnie jeszcze rozwijających się odrostów i FIM - ścięcie końcówki głównego stożka , jakieś 10-20% jego całości - w celu uzyskania jak największej ilości odrostów. Zrobiony ciut za późno ( nic nie szkodzi ) ze względu na niewiadomą, czy ma sens itp , po wcześniejszych oględzinach, marnie wyobrażałem sobie ten projekt.
Jak widać , nie można skreślać od razu wszystkiego , lecz ratować czy widzisz w tym sens czy nie, czy masz dobry humor lub wali Ci się świat wokoło, w tym Twoje ulubienice na początku , nie wiadomo z jakich przyczyn - marnieją w oczach.
Uprawa, to takie odzwierciedlenie po części nie tylko Twoich umiejętności ale i Twojej osobowości - możesz mieć to w d.. i wyrzucić do kosza lub starać się do końca walczyć, poświęcenie, włożony cenny czas - pod koniec uprawy - owszem, zważysz wynik Twojej pracy - ale sam fakt, że tego się dokonało własnymi siłami - jest bezcennym doświadczeniem :)
Walcz do końca i nie rezygnuj.
fot 1, 2 - chora roślinka
fot 4 - już po FIMie i LST - odżyła
fot 5 - bryłka zdrowych korzeni
fot 6, 3 - widok mikroboxa i widok z "lotu oczka aparatu" :)
Pozdrawiam i powodzenia
TiJaz
fot
Zmiana ziemi na uniwersalną , lecz dalej firmową + dodanie perlitu , jak widać - służy roślinie :)
Będzie więcej pracy niż przypuszczałem , naginanie + nie jeden topping na tak małej powierzchni :nuts:
Tak to wygląda teraz. Nowe, "świeże" odrosty mają śliczny , zielony - zdrowy kolorek - czyli jak na ta chwile - wszystko idzie , tak jak powinno :)
Pzdr
TiJaz
Tak więc , nazwijmy ją " duża " , została sprowadzona do gleby. Na każde cięcie roślina nie ślimaczy się i nie regeneruje dniami - wystarczą 24h i widać , że nie za specjalnie ją to rusza , tylko gna do przodu jak powinna. :finger: Oczywiście przy odpowiedniej pielęgnacji, zbijaniu PH wody do optymalnego 6-7 , dbaniu o jej zapotrzebowanie na makro i mikro elementy w postaci nawozów sztucznych ( terra veg , rhizotonic , cannazym , super vit HESI )
Przed i po sprowadzeniu " do gleby " :)
Pozdrawiam
TiJaz
Sytuacja z dnia dzisiejszego.
Wygląda na to , że przędziorki zrobiły sobie ucztę. Nie wiem jak się tego pozbyć skutecznie - ale się dowiem
Jak tylko główne szczyty podejdą na wysokość odrostów , przełączam na 12/12 i zaczynać się będzie ten "specyficznie" pięknie pachnący okres flo :)
Pozdrawiam
TiJaz
Ostatni up przed przełączeniem na 12/12.
Kilka spostrzeżeń ( pierwsza uprawa pod COB )
Początek uprawy nie zapowiadał się dobrze, problemem była źle dobrana mieszanka ziemi ( kokos głównie ) - efektem czego - jak widać na początku - liche rośliny , liście zaczynały schnąć w tempie expresowym.
Ziemia / medium ( w tym przypadku kokos , głównie ) przestała roślinom ( Jack Herrer i The Ultimate ) wystarczać, a konkretniej - mowa o składnikach odżywczych.
Pamiętając o zasadzie " lepiej mniej niż więcej" po tyg/dwóch zacząłem suplementacje nawozami sztucznymi ( terra veg , cannazym , rhizotonic ) używanymi w tym stadium rozwoju roślin, zaczynając od połowy dawki zalecanej przez producenta nawozów. Zauważalnej poprawy nie było widać , rosły - ok, ale zdecydowanie za wolno, plus atrakcje typu schnące - karłowate liście jak i rośliny.
Zwątpiłem , prawie - dopiero po wyczytaniu że jednak uprawa w KOKOSIE , różni się od uprawy w ZIEMI , dlatego też podział na nawozy do uprawy w glebie, hydro, koko, aero ( mogłem się domyślić :nuts: ) postanowiłem wykonać ruch 2x dawka zalecana przez producenta - nie mając nawozów dedykowanych pod koko. Pomogło - pomidory ruszyły jak z bicza strzelił , wiem już dlaczego niektórzy bardzo sobie chwalą uprawę w kokosie - szybki wzrost, praktycznie nie występuje sytuacja z gnijącymi korzeniami spowodowanymi zbyt częstym podlewaniem i efekt końcowy ( smak ) lepszy , gdyż bardzo łatwo zrobić flusha i pozbyć się niepotrzebnej chemii pod koniec uprawy.
Podkreślone - potwierdzam - teraz wiem z doświadczenia
*Tak więc : ZIEMIA\MEDIUM , jej dobór - ma znaczący wpływ na rozwój roślin - zdecydowanie warto zadbać o odpowiednią ( teraz "lecę" na uniwersalnej , marki pokon wymieszanej z perlitem w stosunku 5 do 1 i jest dobrze, warto więc wydać te kilka zł/e więcej ( w moim wypadku zapłaciłem dużo mniej za więcej, kokos jest droższy od "zwykłej, biedronkowej gleby" - @Fatmorgan, podziękowania )
No i miało się skończyć na 2 słowach - nie wyszło :-D
Na ten moment to wygląda tak - był robiony FIM - chyba raczej na pewno nieumiejętnie , ale wyszło całkiem dobrze - pojawiły się trzy główne szczyty ( powinny cztery o ile mnie pamięć nie myli ) + cały czas jest poddawana LST.
Liście zasłaniające dostęp światła odrostom - zostały przycięte, usunięte lub ułożone w sposób , by odrosty ruszyły pełną parą :old:
Coś się przypomni - dopiszę. Następny up już po przełączeniu na 12/12
czołem :-)
TiJaz
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/forestgumprunin.jpg)
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana
Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/nawrocki-snus_0.jpg)
Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi
Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/latajacy-holender-1.jpg)
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii
Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.