Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 641 / 98 / 0
W tej chwili biorę pół tabletki mianseryny (15 mg) i po kilku dniach głód przeszedł, a śpię tak samo dobrze jak przedtem. Zatem dla mnie obecnie 15 mg mianseryny to dawka optymalna :)

/Poprawka w nazwie substancji/ misspill
  • 9 / / 0
Czym mogę zastąpić mianserynę? Działanie niepożądane przeważają nad plusami, ale jedyną opcją wydają się klony.

Profil pacjenta: lęki społeczne, lęki ogólne, depresja, uzależnienie (głownie opiaty).
Leki: paroksetyna (40 mg rano), pregabalina, lerivon (10 mg rano, 30 mg wieczorem).

Zacznę od plusów - brak myśli samobójczych (tylko jeden epizod w ciągu miesiąca w lekkim natęzeniu); o wiele lepsze zasypianie (nie zasypiam jak wcześniej przez 2-3 godziny, brak natłoku myśli); relatywnie lepsze samopoczucie.

I tak, niby samopoczucie jest o wiele lepsze. Lęki w mniejszym natęzeniu, chociaż w sytuacjach "społecznych" nadal występują. najgorsze z tego wszystkiego jest to zajebanie gorsze niz na trawie - brak natłoku myśli, ale też brak przejrzystego myślenia, jakbym miał głowę zadymioną; blokadę do informacji w mózgu. Wszystko wyrównane - ani dużych gór, ani dużych dołów. Z innych skutków ubocznych: pakman jak skurwesyn, suchość w ustach, zatkany nos, bóle głowy rano dość częste, senność, zmęczenie.

Poradzicie?
  • 8 / / 0
Że tak zapytam od 4 dni nie biorę mianseryna i wygląd mojej cery znacznie sie poprawił zero syfów itp. Po prostu poznikały :D Ktoś ma jakąś teorie dlaczego tak się dzieję ? Pzdr

poprawiono nazwę substancji - 909
  • 43 / 2 / 0
A ja zupełnie nie wiem co się stało bo miesiąc temu mianseryna przestała mnie usypiać. Potem zacząłem brać wenlafaksynę 75mg i na noc dołożyłem trazodon w dawce 150mg. Po kilku tygodniach trazodon odstawiłem i sama mianseryna w dawce 30mg znów usypia mnie na calutką noc.
  • 438 / 122 / 0
Strasznie "ujebujący" lek, ale skuteczny. W przeciwieństwie do SSRI - potęga. Gdy po raz pierwszy dostałem go w 2006 roku, lecząc się w Centrum Terapii Nerwic w Mosznej, to podziałała na mnie jako alkohol. Nie zażywam obecnie, bo strasznie się po tym tyje, a poza tym spektakularność jego działania szybko ulega zmniejszeniu. Nadaje się natomiast znakomicie jako usypiacz podczas skrętów i jest alternatywą dla benzo oraz pochodnych imidazopirydyn i cyklopirolonu. Jak fatalnie czułem się na skręcie po 3-letnim ciągu na tramcu w ciągu dnia, tak 90 mg mianseryny na noc sprawiał, że nie było mnie na tym świecie nawet 10 godzin, choć musiałem o to walczyć. Próbowano leczyć mnie hydroksyzyną i trazodonem.
  • 3959 / 149 / 0
05 maja 2019ArchDuke777 pisze:
Czym mogę zastąpić mianserynę? Działanie niepożądane przeważają nad plusami, ale jedyną opcją wydają się klony.

Profil pacjenta: lęki społeczne, lęki ogólne, depresja, uzależnienie (głownie opiaty).
Leki: paroksetyna (40 mg rano), pregabalina, lerivon (10 mg rano, 30 mg wieczorem).

Zacznę od plusów - brak myśli samobójczych (tylko jeden epizod w ciągu miesiąca w lekkim natęzeniu); o wiele lepsze zasypianie (nie zasypiam jak wcześniej przez 2-3 godziny, brak natłoku myśli); relatywnie lepsze samopoczucie.

I tak, niby samopoczucie jest o wiele lepsze. Lęki w mniejszym natęzeniu, chociaż w sytuacjach "społecznych" nadal występują. najgorsze z tego wszystkiego jest to zajebanie gorsze niz na trawie - brak natłoku myśli, ale też brak przejrzystego myślenia, jakbym miał głowę zadymioną; blokadę do informacji w mózgu. Wszystko wyrównane - ani dużych gór, ani dużych dołów. Z innych skutków ubocznych: pakman jak skurwesyn, suchość w ustach, zatkany nos, bóle głowy rano dość częste, senność, zmęczenie.

Poradzicie?
Spróbuj zamiast brać mianseryne rano 10mg i wieczorem 30mg (ten system zamula moim zdaniem) , brać tylko wieczorem 60mg. Biorę miansę już długo ale od niedawno w ten sposób i zacząłem spać mniej a rano wstaję z lekką noradrenalinką i dokładam 40mg paroxetyny. Wychodzi ciekawa, niezamulająca (mnie) synergia.
11 maja 2019tracershy pisze:
A ja zupełnie nie wiem co się stało bo miesiąc temu mianseryna przestała mnie usypiać. Potem zacząłem brać wenlafaksynę 75mg i na noc dołożyłem trazodon w dawce 150mg. Po kilku tygodniach trazodon odstawiłem i sama mianseryna w dawce 30mg znów usypia mnie na calutką noc.
Od mianseryny czasem trzeba zrobić kilka dni przerwy, żeby znów zaczęła usypiać. Biorę ją już któryś rok i ciągle mnie usypia, robiąc przerwy 2-3 dniowe nawet.

dodano poprawne nazwy substancji - 909
niedojebanie genetyczne
  • 3639 / 598 / 1
Eso coś więcej na temat tego miksu miansa plus paro?
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 3959 / 149 / 0
Ale co więcej? Wieczorem 60mg (czytałem też o 90-120mg) miansy, rano 40mg parox i czekamy na efekty.
niedojebanie genetyczne
  • 104 / 15 / 0
Mam pytanie
Po ilu dniach po przyjęciu mianseryny mogę przyjąć tramal około 300mg bez obawy o zespół serotoninowy ? :cojest:
Choć życia przeżyłem nie więcej niż ćwierć, przecież są gorsze sposoby na bycie trupem niż śmierć :ojeju:
  • 3639 / 598 / 1
mianseryna nie godzi w sero
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
ODPOWIEDZ
Newsy
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne

Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.