Potwierdzam również ,że lek wart jest starań .Rozjaśnia i pobudza ,zarazem przyjemnie uspokajając,dając dużo wewnętrznej emocjonalnej wolności.
laski mnie odpychają bo są pawianami
jak długo stosujesz medi w takiej dawce ?
Generalnie nadmiar dopaminy generuje wzrost negatywnego myślenia o innych i stany wkurwienne
Widzę, że wkoncu trafiłam na forum na którym często porusza się temat medikinetu.na innych forach ktoś zacznie wątek następuje odpowiedź i koniec. A ja mam pytanie dotyczące mojego dziecka..a mianowicie lekarz przepisał mojemu synowi właśnie medikinet (syn lat 12) i zastanawiam się jak działa ten lek..syn ma zażywać go tylko 1 dziennie..? czy to nie za mało..?czy taka dawka starczy na cały dzień i pozwoli na w miarę normalne funkcjonowanie syna i czy pozwoli mu się skupić w nauce, w szkole i poza nią..?
będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
tumtumtum pisze:Jest możliwość dostać receptę na metylofenidat od lekarza rodzinnego?
irena pisze:zastanawiam się jak działa ten lek..
MP.pl pisze:Działanie: Łagodny środek stymulujący OUN z bardziej zauważalnym wpływem na psychikę niż na aktywność ruchową. Mechanizm działania leczniczego w zespole nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD) nie jest dokładnie znany. Prawdopodobnie działa przez stymulację korową oraz pobudzanie aktywującego tworu siatkowatego. Przypuszcza się, że metylofenidat hamuje zwrotny wychwyt noradrenaliny i dopaminy przez neurony presynaptyczne oraz zwiększa uwalnianie tych monoamin do przestrzeni pozaneuronalnej. Metylofenidat jest mieszaniną racemiczną; izomer prawoskrętny jest bardziej aktywny farmakologicznie niż lewoskrętny. Po podaniu p.o. łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego, pokarm nie wpływa na całkowitą wchłoniętą ilość leku. Ze względu na efekt pierwszego przejścia dostępność biologiczna wynosi 30%. W przypadku postaci o standardowym uwalnianiu tmax wynosi 1-2 h. W preparatach o przedłużonym uwalnianiu profil stężenia substancji czynnej w osoczu jest dwufazowy: pierwsza faza uwalniania występuje 1-2 h po podaniu, a druga - po kolejnych kilku godzinach. Metylofenidat i jego metabolity ulegają dystrybucji pomiędzy osoczem (57%) a erytrocytami (43%), w 10-33% wiążą się z białkami osocza. Nie zaobserwowano kumulacji leku w organizmie. t1/2 - ok. 2-3,5 h. Metylofenidat metabolizowany jest głównie przez deestryfikację do kwasu α-fenylopiperydynooctowego (PPAA), który ma niewielką aktywność lub nie ma aktywności farmakologicznej. Ok. 78-97% dawki wydalane jest w ciągu 48-96 h z moczem, 1-3% dawki - z kałem. Głównym metabolitem wydalanym z moczem jest PPAA (60-90%). Mniej niż 1% dawki wydala się z moczem w postaci niezmienionej.
irena pisze:syn ma zażywać go tylko 1 dziennie..? czy to nie za mało..?czy taka dawka starczy na cały dzień i pozwoli na w miarę normalne funkcjonowanie syna i czy pozwoli mu się skupić w nauce, w szkole i poza nią..?
MP.pl pisze:Dawkowanie: Leczenie należy prowadzić pod nadzorem specjalisty zajmującego się zaburzeniami zachowania u dzieci i/lub młodzieży. Preparat Concerta. P.o. niezależnie od posiłków, rano. Początkowo 18 mg 1 ×/d, następnie w ok. 7-dniowych odstępach dawkę można zwiększać do dawki maks. 54 mg 1 ×/d. U chorych przyjmujących wcześniej inne preparaty zawierające metylofenidat w dawce 5 mg 3 ×/d zaleca się 18 mg/d w postaci tabl. o przedłużonym uwalnianiu, jeśli poprzednio stosowano 10 mg 3 ×/d - 36 mg/d w postaci tabl. o przedłużonym uwalnianiu, jeśli poprzednio stosowano 15 mg 3 ×/d - 54 mg/d w postaci tabl. o przedłużonym uwalnianiu. Doświadczenie kliniczne u chorych niestosujących dotąd metylofenidatu jest ograniczone, a wystarczająco skuteczna może okazać się mniejsza dawka leku w preparatach o standardowym uwalnianiu. Zalecana dawka początkowa u chorych niestosujących dotąd metylofenidatu oraz dla chorych przyjmujących inne niż metylofenidat środki pobudzające wynosi 18 mg 1 ×/d. Preparaty Medikinet i Medikinet CR. P.o. podczas posiłku lub po nim; tabletki przyjmować w całości; kapsułki można połykać w całości lub przyjmować po zmieszaniu zawartości z niewielką ilością musu jabłkowego, bez rozgniatania lub żucia. Na początku leczenia należy starannie dostosować dawkę, stosując preparaty o natychmiastowym uwalnianiu. Początkowo 5 mg 1-2 ×/d (podczas śniadania i/lub obiadu). Dawkę można stopniowo zwiększać co 7 dni o 5-10 mg/d, do maks. dawki 60 mg/d. W razie nasilenia zaburzeń behawioralnych i zaburzeń snu po południu lub wieczorem należy podać dodatkową małą dawkę w godzinach popołudniowych. Po ustaleniu dawki za pomocą preparatu o standardowym uwalnianiu można go zastąpić preparatem w postaci kaps. o przedłużonym uwalnianiu w takiej samej dawce dobowej stosowanym 1 ×/d. Jeśli po 1 mies. stosowaniu metylofenidatu w odpowiedniej dawce nie obserwuje się poprawy, należy zaprzestać jego podawania. Nie prowadzono oceny stosowania metylofenidatu w długoterminowym leczeniu, dlatego należy weryfikować długoterminową przydatność leku, podejmując próby jego odstawienia. Poprawa może się utrzymywać zarówno podczas okresowego, jak i trwałego zaprzestania podawania leku. Jeśli wystąpi paradoksalne nasilenie się objawów chorobowych lub pojawią się działania niepożądane, należy zmniejszyć dawkę lub w razie konieczności zaprzestać podawania metylofenidatu. Leczenie przerywa się zwykle podczas okresu dojrzewania lub po jego zakończeniu.
Proponuję zasięgnąć opinii psychologa, a nawet kilku psychologów. Niepokoi mnie kwestia podawania substancji psychoaktywnych coraz młodszym dzieciom. Znalazłem artykuły, w których podawane były przypadki stosowania metylofenidatu u 4-latków. Oczywiście najważniejsze znaczenie mają kwestie osobnicze, czas, dawka, sposób wykorzystania efektów działania substancji w połączeniu z pracą nad psychiką. Poświęcenie własnego czasu dziecku czy też zapewnienie odpowiedniego środowiska rozwoju. Nie mam zamiaru zarzucania jakichkolwiek zaniedbań ze strony rodziców. Takie problemy dużo wcześniej występowały w społeczeństwach Europy Zachodniej. Obserwacje psychologów i socjologów badających szybciej rozwijające się społeczeństwa mogą okazać się przydatne.
PCP: Nasuwa mi się pewne pytanie:
Czy wiek pacjenta ma wpływ na wybór leku pod względem farmakokinetyki ? W literaturze najczęściej polecanym lekiem w przypadku dzieci jest Concerta. Jakie mogą być przesłanki stosowania Medikinetu w tym przypadku ?
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
Czy wiek pacjenta ma wpływ na wybór leku pod względem farmakokinetyki
syn ma zażywać go tylko 1 dziennie..? czy to nie za mało..?czy taka dawka starczy na cały dzień i pozwoli na w miarę normalne funkcjonowanie syna i czy pozwoli mu się skupić w nauce, w szkole i poza nią..?
Generalnie sprawa wygląda tak: nie ma sposobów na obiektywne zdiagnozowanie (np przed wyniki badania krwi), czy dana dawka jest już dobra czy nie i niestety dotyczy to wszystkich leków psychiatrycznych. Po prostu trzeba obserwować syna, porozmawiać z nauczycielami i i wyniki obserwacji przekazać lekarzowi. W moim przypadku kluczem do sukcesu było stopniowe zwiększanie dawki o 10 mg co 4 - 5 dni i z tego co wiem, to zalecana praktyka.
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/jalowki.jpg)
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie
Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.