Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
Zablokowany
  • 87 / 10 / 0
Brał ktoś Atenzę - zamiennik Concerty? Ja od tygodnia biorę, nie wiem sam co myśleć. Trochę już zapomniałem działanie Concerty, bo ostatnie 3 miesiące był Medikinet. Dotychczas nie wierzyłem, że zamienniki mogą nie działać, ale ostatnio lekarz powiedział, że ludzie się skarżą, że Symkinet - zamiennik Medikinetu nie działa. Na logikę nie ma bata, żeby nie działało skoro jest konkretna ilość substancji czynnej, lek przebadany, dopuszczony itd., co nie?
  • 2242 / 379 / 0
Jak apteczne to nie ma bata. Ale ciało to rowniez psychika i subiektywne odczucia. Kobiety potrafią być nawet w urojonej ciąży!!!
  • 143 / 22 / 0
9 maja jeden z lekarzy zapisał mi W KOŃCU jedno opakowanie medikinet CR30, ale w aptece był wspomniany Symkinet, więc 120zł, ale kupiłem i... dwie kapsułki mam do dzisiaj czyli człowiek powoli, powoli, ale jednak uczy się nie wjebywać wszystkiego od razu, jak w przeszłości. A korci codziennie, ale będę potrzebował na inne okazje. Dwie kapsułki, qrwa, ale JESZCZE są.

Otwieranie jest dosyć finezyjne (zabezpieczenie przed dziećmi). Z pozoru to taki medikinet (można otworzyć, zamknąć kapsułkę), ale kuleczki są zbliżonego koloru (białe i... perłowe?).

Symkinet działa i wszystko wskazuje, że zawiera MPH, moje subiektywne odczucie, to że łeb boli po tym częściej jak również pikawa częściej "wariuje". Jestem (byłem) bardziej ostrożny z tegoż powodu niż przy medikinecie. Być może działa dłużej, ale nie zauważyłem, by zaczynał działać ewidentnie później jak np. concerta.

Zalecam większą ostrożność niż z medikinetem CR.

Ćpoć nie ćpom, bo nie ma czego.

MPH - zawsze za mało. Trudno gówno zdobyć, drogie i jeszcze... ciągnie do tego.

Szkoda, bo na tym w racjonalnych dawkach - człowiek taki bardziej zdeklarowany, czysty umysł, pewny, konkretny. Męski. No i ogólnie zasypuje to "dziurę dopaminową".
  • 105 / 6 / 0
28 maja 2024epiphone pisze:
Brał ktoś Atenzę - zamiennik Concerty? Ja od tygodnia biorę, nie wiem sam co myśleć. Trochę już zapomniałem działanie Concerty, bo ostatnie 3 miesiące był Medikinet. Dotychczas nie wierzyłem, że zamienniki mogą nie działać, ale ostatnio lekarz powiedział, że ludzie się skarżą, że Symkinet - zamiennik Medikinetu nie działa. Na logikę nie ma bata, żeby nie działało skoro jest konkretna ilość substancji czynnej, lek przebadany, dopuszczony itd., co nie?
Ja zjadlem 4 opakowania Atenzy 30x36mg i wydaje mi się że działa tak jak concerta budowa tabletki jest podobna.
  • 149 / 19 / 0
Dzisiaj rozmawiałem z lekarzem, który zapytał się swojego zaprzyjaźnionego aptekarza kiedy i czy w ogóle można liczyć na pojawienie się Elvanse w aptekach. Odpowiedział, że tak i jest to kwestia kilku miesięcy, bo sprawa z Elvanse dość mocno zaczęła ruszać do przodu.
  • 1019 / 294 / 2
Wysłałem zapytanie do właściciela spółki która produkuje lek czy jest to prawda. Jak tylko dostanę odpowiedź dam znać.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 2242 / 379 / 0
Masz maila do właściciela spółki farmaceutycznej? Gratuluję kontaktów 👍
  • 1019 / 294 / 2
przejrzyj moje posty sprzed roku, dokładnie to nie ja, ale mój kuzyn. stay safe i z fartem
  • 1 / / 0
Od kilku lat już deklarował, że dostarczy. Tym bardziej, że preparat jest zarejestrowany na polskim rynku i może się pojawić od zaraz w aptekach jak tylko trafi od producenta do hurtowni. Do tej pory producent tego nie zrobił, bo "preparat nie otrzymał refundacji" i mu się to nie opłaca. Zresztą w UE też dostarcza tylko do kilku krajów z którymi się dogadał. Bez niej jest tylko w imporcie docelowym, w którym miesiąc kuracji kosztuje kilkaset zł. Niektórym udaje się zdobyć import docelowy wraz z jednostkową refundacją z Ministerstwa Zdrowia, wtedy ryczałt 3,20 zł za opakowanie. Z tym, że to dosyć ciężka przeprawa i musi być odnawiana co 3 miesiące... Znajomy próbował, dostał rekomendację swojego psychiatry, po czym konsultant wojewódzki poprosił o dowód, że do tej pory skorzystał ze wszystkich dostępnych w kraju substancji/preparatów i żadna mu nie pomogła/miała skutki uboczne nie do zaakceptowania. Szczęśliwcy spotykali się z takim absurdem, że zdobywali leczenie na 3 msc. i musieli przerywać bo ponowne przechodzenie ścieżki nie mieściło się albo było na styk tych 3 msc. - wniosek psychiatry, decyzja organów, wystąpienie o refundację, znalezienie apteki, która dokonuje takiego importu a na końcu oczekiwanie na lek żeby trafił do hurtowni z zagranicy, a potem do apteki. Jeżeli ktoś miał kumatego psychiatrę to wypisywał mu dawkę podwójną, żeby starczyło na te pół roku, ale wiecie, że jest to dla nich ryzykowne i raczej się nie zgadzają. Kwoty dla zwykłego Polaka są mocno zaporowe.

Prezes AOTMiT 25.08.2023 r. wydał rekomendację refundacji tego preparatu, ale od tego czasu Ministerstwo Zdrowia i producent milczy.
Zgodnie z informacją zawartą w zleceniu szacunkowa cena netto produktu leczniczego Elvanse do apteki,
zawierająca marżę hurtową, wynosi 1 173,69 zł za 30 kapsułek.
W okresie maj 2021 – marzec 2023 wydano 30 zgody na refundację produktu leczniczego Elvanse dla 11
pacjentów w ocenianym wskazaniu, a łączna kwota zgód na refundację wyniosła ok. 57 tys. zł
(sprowadzono 114 opak.).
Roczny koszt stosowania produktu leczniczego Elvanse u jednego pacjenta, oszacowany w oparciu o cenę
opakowań przekazany przez MZ wynosi:
− 6 489,40 – 14 289,68 zł dla prezentacji 30 mg, 30 kapsułek;
− 7 382,92 zł dla prezentacji 50 mg, 30 kapsułek;
− 7 687,66 – 10 226,51 zł dla prezentacji 70 mg, 30 kapsułek.
https://bipold.aotm.gov.pl/assets/files ... %20BIP.pdf
Ostatnio zmieniony 31 maja 2024 przez Questt, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1019 / 294 / 2
nawet nie zdajecie sobie k*rwa sprawy ile z kuzynem mamy nieprzespanych nocy wyłącznie dla w/w sprawy z refundacją Elvanse albo bardziej próbą wprowadzenia do hurtowni aptecznych tego leku, tyle pierdolenia się z niejednokrotnym podpisywaniem NDA czyli „non disclosure agreement” bo wiadomości które przekazywałem wam to tylko część tego co wiem na ten temat, zdobywania kontaktów w świecie farmaceutycznym, wkuwanie na pamięć prawa farmaceutycznego itp. itd. aż w końcu ja powiedziałem dość, nie mam czasu na to i tak nic z tego nie będzie, wolę się zająć swoim życiem, pasjami które zaniedbałem przez ten pierdolnik i pracą.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.

Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta

W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.

Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.