Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
Zablokowany
  • 9299 / 1807 / 2
31 sierpnia 2020sirdon0 pisze:
teoretycznie miesznie beta-blokerów z stymulantami może grozić tym co napisałem wyżej- jeśli masz bb, który nie działa jako antagonista receptorów alfa to w momencie zablokowania B wyparte z nich katcheolaminy połączą się z receptorami alfa i spowodują wazokonstrykcję, która jeszcze bardziej podniesie ciśnienie i może nawet spowodować zawał. Ponadto grozi to zastoinową niewydolnością serca bo wzrośnie opór obwodowych naczyń krwionośnych a zmniejszy się siła z jaką kurczy się serce przez blokadę B i serce może nie mieć wystarczająco siły do pokonania tego oporu.
Podsumowując- jeśli łączyć to takie bb, które równocześnie rozszerzają naczynia. Nebiwolol nie działa na receptory alfa ale rozszerza naczynia poprzez wydzielanie większej ilości NO, które jest wazodylatatorem. Może to wystarcza w przypadku MPH- nie wiem. Bezpieczniej chyba bym się czuł z karwedilolem.
Ja to bym sie zastanowił gdzie leży problem w nadcisnieniu.
Jesli problem dotyczy rozjebanej gospodarki elektrolitowej to jaki sens jest stosować bieda blokery ?
Juz kilkukrotnie na forum opisywano, że bb zaburzaja (częściowo) rownowage elektrolitowa.
A nawet jeśli nie wplywa to warto by poszukać informacji jak organizm reaguje na to, że siłowe zostaje zachwiany jego mechanizm obronny.

Nie wiem. Nie bede swirowac u ludzi z ktorymi ja rozmawiałem panuje przekonanie, że nie miesza sie lekow z narkotykami i koniec.
Czy to benzo czy leki kardiologiczne - nie miesza się i koniec.

Aczkolwiek jak pokazują takien publikacje:
https://www.duckduckgo.com/url?sa=t&rct=j&q ... eurk1Lq4Bw

Tytuł - autor
Spoiler:
Nie tylko w siwecie cpunow sa watpliwosci co do uzywania bb i spidow.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 279 / 55 / 0
Elektrolity mam w porządku bo sprawdzałem niedawno. Chyba źle wkleiłeś link do tej publikacji.
Badania pokazują, że u niektórych MPH podnosi ciśnienie o 5-10 mmHg- możliwe, że to jestem ja i tyle.
Mi się wydaje, że wszystko zależy od rodzaju bb. Słyszałem, że na SOR przy przedawkowaniu stimów dają bb domyślnie. No tylko tak jak mówie- blokada alfa jest kluczowa.
  • 39 / 1 / 0
Czesc, mam zdiagnozowane add i zaburzenia lekowe. Biore metylofenidat tylko w momentach kiedy go potrzebuje np przed sprawdzianem albo wieczorem z ksiazkami %-D . Niestety metylofenidat dziala na mnie dosyc roznie czyli raz wezme 15 mg i bedzie super motywacja i super skupienie przez 4h. Innym razem wezme 15mg i jestem zamulony ale nadal odczuwam poyzytywne dzialanie tylko ze przez np 2h i slabiej . Zdarza sie ze biore stanardowa dawke i po godzinie musze dorzucić 5mg bo oprocz tachykardii i lekkiego lęku nic nie odczuwam. Moglby mi ktos doradzic co robic zeby wmiare ustabilizowac dzialanie metylo?
  • 9299 / 1807 / 2
07 września 2020sirdon0 pisze:
Elektrolity mam w porządku bo sprawdzałem niedawno. Chyba źle wkleiłeś link do tej publikacji.
Badania pokazują, że u niektórych MPH podnosi ciśnienie o 5-10 mmHg- możliwe, że to jestem ja i tyle.
Mi się wydaje, że wszystko zależy od rodzaju bb. Słyszałem, że na SOR przy przedawkowaniu stimów dają bb domyślnie. No tylko tak jak mówie- blokada alfa jest kluczowa.
Zapomnialem. Musisz duckduckgo zmienic na goo.gle (bez tej kropki).
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1472 / 196 / 0
Karwedilol można doraźnie, ew. krótkotrwale.
Przy dłuższym problemie z nadciśnieniem jest to na 99% kwestia elektrolitów jak @Stteetart napisał.

MPH bardzo słabo wchodzi na serce (nawet słabiej niż mocna kawa), więc jeśli ktoś z dobrą dietą i nawodnieniem (elektrolitami) ma problemy z dużym nadciśnieniem, to nie powinien brać tego leku. Stymulanty nie są dla osób z wadami serca / krążenia. To tak, jakby schizofrenik chciał brać MPH i pytał jakie neuroleptyki dorzucić do miksu.
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 7 / 2 / 0
Witam ktoś mi odpowie dlaczego mnie nie kopneła Concetra 38mg? zażyłem chyba z 5 tabletek? Przy Medicinecie jedna kreska z dwóch tabletek 20mg od razu Bomba, a tutaj mała faza utrzymująca się 5 minut a potem stan pod fazowy, nie ma eufori nic co dawał mi medicinet!
  • 209 / 15 / 0
Od paru godzin wciągam metylofenidat w dawce 20mg (wersja zwykla) - super energia i motywacja do działania, MPH>>>>feta od sebka
MPH nie wchodzi na serce, szczególnie w dawkach 10/20mg/30mg, sam mam problemy z sercem i bardzo rzadko mam na serce wjazd. Najlepiej do tego dobrać benzo, bardzo często ludzie boją się że stimy weszły za mocno i jeszcze się nakręcają co po pewnym czasie rzeczywiście może dać efekt wejścia na serce - sam mam stany lękowe i wiem jak to jest, jezeli czujecie wjazd na serce to wdech i wydech i powoli sie uspokajajcie, bo panika jeszcze podnosi cisnienie. Zawsze warto mieć pod ręką benzo, jak nie można zasnąć po MPH lub wejście na serce po MPH..
  • 26 / 3 / 0
Mam do was pewne pytanie. Zacznę od tego, że 8 lat temu, od palenia dopalaczy typu grudy czy Spice, poryła mi się mocno głowa, miałem przez 3 lata uczucie derealizacji, które naszczęście przeszło, lecz dostałem też takich skutków ubocznych jak,depresja, stany lękowe, osłabiona pamięć, kreatywność, uczucie pustki w głowie, braku myśli i ogółem starsznie zamulony umysł. Udałem się tydzień temu do psychiatry z tymi objawami i biorę takie leki jak Medikinet w dawkach od 10 mg do 30 mg(mam samemu ocenić na jakiej dawce się czuje najlepiej) i do tego 50 mg Symprabolu. Doktor mi powiedział, że Medikinet stymuluje prawidłowe neuroprzekaznictwo, co zwieksza potencjał intelektualny a Symprabol blokuje napięcie emocjonalne i zmniejsza stany lękowe, które ograniczają potencjał umysłowy. I chciałem się was zapytać przy branie tych leków przez odpowiedni czas, tylko stłumi moje objawy, czy jednak te leki mogą mnie wyleczyć? Bo rzeczywiście lepiej się czuję i lepiej mi się myśli, ale nie wiem co będzie w czasie, gdy będę schodził z leków. Czy te objawy nie powrócą.
  • 279 / 55 / 0
10 września 2020Tyler Durden pisze:
Karwedilol można doraźnie, ew. krótkotrwale.
Przy dłuższym problemie z nadciśnieniem jest to na 99% kwestia elektrolitów jak @Stteetart napisał.

MPH bardzo słabo wchodzi na serce (nawet słabiej niż mocna kawa), więc jeśli ktoś z dobrą dietą i nawodnieniem (elektrolitami) ma problemy z dużym nadciśnieniem, to nie powinien brać tego leku. Stymulanty nie są dla osób z wadami serca / krążenia. To tak, jakby schizofrenik chciał brać MPH i pytał jakie neuroleptyki dorzucić do miksu.
Powiem tak, zależy to od dawek.
Jeśli pracuje umysłowo cały dzień to zjem z 50mg. Jak się mocno wkręcę to to ciśnienie potem wzrośnie bo dopamina sie metabolizuje do noradrenaliny.
To nie jest tak, że mam 180/110. Raczej delikatnie podniesione w stylu 140/90.
Dlaczego uważasz, że jeśli już to karwedilol doraźnie? Co za różnica?
Porownanie do schizofreni jest średnie. Jeśli już to lepszą analogią byłoby odstawianie olanzapiny w schizo z powodu przytycia do BMI 26. ADHD bez MPH to jest rozjebane życie i mnóstwo problemów.
  • 1993 / 490 / 0
Omówienie ciekawych badań na temat MPH, w języku polskim. Warto się zapoznać.
https://www.youtube.com/watch?v=Oz-GhHQK02s
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.