Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 2918 / 242 / 0
Siema, kiedyś czytałem na wiki (Polskiej), że metamizol został wycofany z obrotu aptecznego w Polsce w 2009r z powodu mogących wystąpić powikłań, chyba chodziło o agranulocytozę albo coś podobnego (jakaś choroba krwi i wpływ na nerki). Ostatnio widziałem go w aptece (jakieś czerwone pudełko na wystawie przy kasie z napisem Metamizol i mnie to zaciekawiło, stąd ten drobny research). Teraz patrzę nawet na webarchive i tego za bardzo nie mogę znaleźć, ale pod koniec roku czytałem o tym (na wiki, nie webarchive) i było wyraźnie napisane: "Lek został wycofany z obrotu w Polsce w 2009r", a wyniki z webarchive pokazują co innego.

O co tu chodzi ?
Dawny nick: tur3k
  • 4894 / 853 / 0
Wychodzi na to że u nas on nigdy nie był zakazany. Swoją drogą to nie wiedziałbym że to zarlem kiedykolwiek gdybym nie przeczytał że pyralgina to metamizol. Moja opinia taka że to bardzo dobry lek przeciwbólowy ale na szczęście nie brałem tego dużo tylko kilka razy jedna tabletkę pyralginy.

https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/b ... ed&utm_v=2
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 379 / 148 / 0
31 lipca 2024Amunicja pisze:
O co tu chodzi ?
Lek nigdy nie był wycofany. Jedynie może jakieś pojedyncze partie, ale sama substancja jest cały czas dostęona.
  • 2918 / 242 / 0
To dlaczego na wikipedii jeszcze w grudniu zeszłego roku pisało inaczej ? I nie, nie pomyliło mi się z obecnym przypisem na dole. Pisało to jasno i wyraźnie w połowie opisu o tej substancji.
  • 303 / 53 / 3
@Amunicja a sprawdzałeś logi artykułu na wikipedii? Nie wiem czy do tego nie trzeba mieć konta, ja się w to bawiłem kilka lat temu i już nie pamiętam tak dobrze, ale chyba jest taka opcja nadal
  • 2918 / 242 / 0
Nie, nie bawiłem się w to nigdy. Jak ktoś to ogarnia to może sprawdzić - zima zeszłego roku, na 100% było tak napisane.
  • 303 / 53 / 3
@Amunicja Sprawdziłem wersje z 19 stycznia 2023 i 4 grudnia 2023. Muszę Cię zmartwić, bo nie znalazłem tego o czym pisałeś, dodatkowo już wtedy istniał dział "preparaty zarejestrowane w Polsce", co by wykluczało, że został wycofany w 2009 w Polsce. Z tym rokiem jest tylko ta uwaga, o której pisałeś.
  • 2918 / 242 / 0
Dziwne, może czytaliśmy inna wikipedię ;) Co jak co - ale pamięć mam dobrą, więc może mogłem pomylić się jedynie o rok wstecz za mało tym podaniem daty, ale nic więcej.
  • 379 / 148 / 0
@Amunicja lek nie był na pewno wycofany nigdy w PL, poza jakimiś partiami z błedami przy produkcji co się zdarza przy wielu lekach. Pracuję w ochronie zdrowia i metamizol jest często używany w każdej postaci i nie było sytuacji, żeby lek nie był dostępny z powodu wycofania z obrotu.
  • 4894 / 853 / 0
Dlaczego w ogóle dyskutujemy o metamizolu? Przecież to w żaden sposób nie dziala psychoaktywnie.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić

„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.