Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam
Około roku temu bylem w Peru na wakacjach przywiozłem z tej wyprawy herbatę z liści koki "mate de coca" gdyż bardzo mi zasmakowała i bardzo dobrze na mnie działa. Herbata ta niedawno mi się skończyła i chciał bym się dowiedzieć czy mogę zamówić przesyłka pocztowa taka herbatę czy jest to nie legalne i jakie konsekwencje mi groza gdy zmowie taka herbatkę i okaże się nie legalna czy może taka paczka porostu zostanie zatrzymana i odesłana na granicy?? Czytałem na ten temat w internecie i na różnych forach i artykułach znalazłem odpowiedzi na te pytanie ze: " przetworzona przemysłowo herbatkę ekspresowa można wwieść do kraju zaś samych liści NIE ". Czytałem nawet na pewnym blogu ze pewna redaktorka z radia Z rozdawała taka herbatkę w nagrodę w jakimś konkursie. Dodam tez z w Polsce legalnie sprzedawany jest likier z liści koki pod nazwa agwa de bolivia i że przywożąc ta herbatkę do kraju nie miałem żadnych problemow na lotnisku ani w Peru ani w Polsce ( na lotnisku w Peru była nawet informacja ze nie można wywozić świeżych liści a herbatka likiery itp można ). Proszę o jakieś informacje w tej sprawie
  • 357 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: grap32 »
Grupa I-N zawiera przetwory konopi i maku, liście koki, kokainę, ekgoninę, 16 roślin zdelegalizowanych w 2009 roku (z adnotacją Rośliny żywe lub susz, nasiona, wyciągi oraz ekstrakty). Jeżeli w przetworzonej przemysłowo herbacie z liści koki znajduje się kokaina, to posiadanie tego jest nielegalne, a próba przywiezienia tego do kraju jest traktowana jako przemyt.
  • 4 / / 0
Zamawiałam mate de coca z Peru. Normalnie wysyłają. 2 razy się udało i doszło, 2 razy nie doszło i utknęło w Holandii.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.