Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Witam.

Chciałem zapytać czy ktoś z was ma doświadczenie w uprawie
odmiany Papaver somniferum giganteum.
Wielkie dorodne makówki wyglądają bardzo zachęcająco :)
Trafiłem chyba na jedyny sklep internetowy w Polsce
gdzie można nabyć nasiona tej odmiany maku.

http://www.floranet.pl/index.php?p251,m ... sz-go-miec

Dopiero zaczynam swoją ogrodniczą przygodę
oczywiście ta odmiana interesuje mnie wyłącznie z powodu
prześlicznych kwiatów :)

Jeżeli ktoś z was uprawiał tą odmianę w naszym
klimacie prośba o podzielenie się doświadczeniami!
  • 422 / 4 / 0
Prawdopodobnie tak, takie nasiona można dostać także na alledrogo. Ale lepiej kupić odmianę z normalnej wielkości makówkami, te to jakieś zmutowane hardkorowo są najprawdopodobniej...
  • 1241 / 8 / 0
chcecie takie nasiona moge podeslac :D mam tego kilogramy :D bo glownie giganty wpierdalam od roku ;)
  • 53 / 1 / 0
ooo pisze:
chcecie takie nasiona moge podeslac :D mam tego kilogramy :D bo glownie giganty wpierdalam od roku ;)
Drogi Kolego, jakie są Twoje wrażenia estetyczne z tą odmianą? Czy cieszy Twoje oczy w ogródku jako roślinka ozdobna? I czy, tak jak Kwidron podejrzewa, są one patologicznie hardkorowo zmutowane co obniża i ch wartość estetyczną?

Pozdroski :huh:
Uwaga! Użytkownik ephemeris nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Tutaj kopia tej samej strony i rowniez te nasiona: http://www.nasionaswiata.pl/index.php?p ... sz-go-miec

Pozdro ;-)
  • 1966 / 217 / 0
Przy takich makach nie ma bata, ze zupa z 30 makówek nie poklepie :) Bardzo zaluję, że rodzice wiedzą o moim ćpaniu. Rok temu miałem kilkadziesiat roślinek na działce, ale w tym roku to nie przejdzie, szkoda. Nawet jakbym nie cpał to i tak mak jest dla mnie najpiękniejszą, idealna wręcz rośliną. te falujace na wietrze głowki, zapach mmm...
  • 53 / 1 / 0
30 makówek??! Chyba miałeś na myśli 3? 8-(

Albo masz potworną tolerancję... :/

Po trzydziestu to można się obudzić "już nad innym horyzontem", albo co najmniej zapaść w śpiączkę! :wall:

Czytałam o Amerykanach, których żarli (dosłownie - przeżuwali i połykali) 1 (słownie: jedną) dużą makówkę jakiejś tam odmiany maku (co oczywiście wszystkim tutaj odradzam, bo to nielegalne i niebezpieczne!) i byli tym usatysfakcjonowani... :scared:
Uwaga! Użytkownik ephemeris nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2538 / 215 / 0
dokładnie. Jak byłem mały koło 3 podstawówki byłem na wakacjach u babci i zjadłem kawałek świerzej makówki maku lekarskiego to żle się poczułem było mi nie dobrze mak był cholernie gorzki i bolała mnie głowa a pozatym zrobiłem sie troche senny. być może sie zasugerowałem ale mogło coś w tym być. Ach co bym, dał żeby sie cofnać do tych czasów , pamietam jak zrywałem te biedne makówki i bawiłem sie ze to jest spławik od wędki i moczyłem je w rowie. a dojzałe makówki niszczyłem a wyjadałem z nich nasionka. Teraz juz nigdzie tego maku nie widać mozę jakbym dokładniej poszukał to bym coś znalazł rok temu widziałem jedna makówkę ale ją oszczędziłem moze sie rozsieje.
  • 1966 / 217 / 0
ephemeris pisze:
30 makówek??! Chyba miałeś na myśli 3? 8-(
Do czego to doszlo, zeby zart trzeba bylo tłumaczyć. Poza tym mam sporą tolerancje i zupa z 30 np. peoniowych słabiutko mnie klepie, dlatego napisalem, ze tu po 30 nie ma bata, zebym nie był zadowolony.

A co do wpierdalania makówek, nie raz tak robilem i dziala lepiej niż zupa. Prawdopodobnie podczas gotowania nie uwalnia sie cala morfina. Zawsze gryzę całą makówkę razem z nasionkami, jak jest duza to pół, a jak juz pogryze to popijam łykiem wody i biore nastepna. Łodygi tez żuję, ale juz nie polykam, jak zostaną same wlókienka to wypluwam.
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2011 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2538 / 215 / 0
czyli możliwe że wtedy u babci coś poczułem po zjedzeniu tego kawałka makówki ? czy se wkręciłem.? dawno to było więc nie pamiętam za bardzo. była tej makówki (duża prawie jak ping pong) chyba prawie połowa + te nasionka ze środka wyjedzone , a ważyłem wtedy chyba z 25 kg .
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.