Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 204 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: yass »
Passiflore g.h.l lub L.72 ktos bral?
  • 82 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kava man »
Ja natomiast polecam zrobic herbatke z damiany czy sculcapu i wlac do tego jakis syrop uspokajajacy i mentoval mi takie cos bardzo pomagalo a dodatkowo damiana czy scullcap dzialaja troche narkotycznie :-D Pozdrawia Kava man :-)
trampek
  • 784 / 28 / 0
Nieprzeczytany post autor: koala »
koala pisze:
Nie mam lęków wegetatywnych, ale jak zwykle nie mogłem zasnąć po paleniu i obżarłem się:
Valused (chmiel, passiflora incarnata, waleriana)
Valerin sen (chmiel, waleriana, kozłek lekarski, melisa, magnez)
Tabletki uspakajające Labofarm (chmiel, waleriana, melisa, Leonuri herba)
Wybaczcie faux pas: kozłek lekarski to ni mniej ni więcej tylko waleriana.

Aktualnie testuję wyciąg z konopi "Silence" - w domyśle ma regulować sen (mama: "ale jakbyś zjadł wszystkie, to miałbyś jak po trawie?" :-) )

Trzeba brać dłuższy czas, po tygodniu brak jeszcze efektów.
Uwaga! Użytkownik koala nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2497 / 49 / 0
Zjadlem niedawno cale opakowanie "valerin noc", czy jakos tak z chmielem, melissa i b6 i nic nie poczulem. To jeden wielki pic i placebo zapewne.
Ostatnio zmieniony 19 stycznia 2010 przez świetliste macki kosmicznej jaźni, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / / 0
Nieprzeczytany post autor: el colgado »
Polecam Helichrysum odoratissimum - Imphepho , napar z ok 3-5 gram calkiem miło uspokaja
Uwaga! Użytkownik el colgado nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 614 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: duke01 »
herbatka z 20g melisy poprostu. 10 torebek na ok 0,7-1l wody i wypijam. mi pomaga, przynajmniej zasnąć.
  • 29 / 1 / 0
Benoseny, Kalmsy są chujowe. Najlepiej nalewki: Nervosol, krople walerianowe, krople uspokajające, krople nasercowe, i coś tam jeszcze. U mnie gdy mam stresa, czy jakiegoś doła, to jak łykne sobie 75 kropel walerianowych to od razu humor mi się poprawia, działam spokojnie. Dłuższe stosowanie, ponad tydzień, ustabilizowało mi nastrój i charakter na nieco spokojniejszy.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2010 przez Laku1411, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Laku1411 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 488 / 7 / 0
Jestem pewien że tabletki ziołowe po kilka złociszy z apteki to zwyczajne placebo. Walerianka i dalej to inna bajka. Ale z roślinnych jest tylko jeden sensowny preparat uspakajający. Pali się go w lufie.
Trzeźwość to jeden z alternatywnych stanów świadomości.
  • 708 / 24 / 0
Różaniec gorski zwany korzeniem arktycznym działa jak najbardziej chcociarz tu nie pasuje bo fakt działa antystresowo,rozlużniająco ale jednocześnie pobudzająco ale na pewno uspokajacz to nie jest
  • 29 / 1 / 0
Bardzo specyficznymi roślinami o działaniu uspokajającym są...pomidory. Otóż zawierają one bromki, które działa tak:
Bromek potasowy, podobnie jak inne bromki wywiera lekkie działanie uspokajające, spowodowane konkurencją jonów bromkowych (Br-) z jonami chlorkowymi (Cl-), które są wypierane z komórek, zwłaszcza neuronów, powodując hiperpolaryzację błony neuronalnej, a w efekcie zahamowanie niektórych czynności ośrodkowego układu nerwowego.

cytat ofc z wiki :>

Możecie się ze mnie śmiać, ale jednak coś w tym jest. Dzisiaj zjadłem sobie na kolacje 3 średniej wielkości pomidorki skrojone w plasterki, ot taka sałatka i jak by się nieco luźniej na duszy zrobiło. Coś w rodzaju melisy.
Ostatnio zmieniony 28 marca 2010 przez Laku1411, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Laku1411 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.