Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1709 / 11 / 0
Bezpośredni nie ale pośredni wpływ mają, po benzodiazepinach się uspokajasz a z Tobą "uspokaja" sie układ krążenia ;-)
  • 230 / 6 / 0
BrightestStar pisze:
A od kiedy benzo mają bezpośredni wpływ na układ krążenia i służą do jego stabilizacji? Bo taki jest chyba temat...
Na filmiku z tematu do którego link podałem, ten lekarz mówi, że obniżają ciśnienie i zmniejszają zapotrzebowanie serducha na tlen.
Autor pomysłu z braniem sody przed kodeiną, możesz wziąć kodę za moje zdrowie.
  • 2334 / 9 / 0
http://www.domzdrowia.pl/45424,molsidom ... ister.html
Ktoś powie coś więcej? Da się tym poratować jak za duże ciśnienie? Zostać przy nitroglicerynie od wypadku, czy zarzucać jedno i drugie?
Why are you wearing that stupid man suit?
  • 1709 / 11 / 0
blablab pisze:
http://www.domzdrowia.pl/45424,molsidom ... ister.html
Ktoś powie coś więcej? Da się tym poratować jak za duże ciśnienie? Zostać przy nitroglicerynie od wypadku, czy zarzucać jedno i drugie?
Za wikipedią: Ratowanie osoby która przedawkowała polega na podaniu neuroleptyków (leki przeciwpsychotyczne) blokujących receptory adrenergiczne i dopaminergiczne

Z twojego linka: czas działania po podaniu pojedynczej dawki wynosi 4-6 h dla tabletek zwykłych oraz około 12 h dla tabletek o przedłużonym uwalnianiu.

Troche za długo :) Zaczyna działać po 20-30 minutach ale po 4 godzinach masz efekt, porównałbym samą zasade do SSRI ale tylko w tym względzie.

Edit: sorry mój błąd, zaczyna działać po 20 minutach i działa te 4 do 6h
  • 40 / / 0
ja jakoś na dniach miałem dość niekomfortowy boost ciśnienia i tętna, dorwałem 2mg caps leku Co-prenessa. Substancja czynna to prindopryl (http://www.kardiolo.pl/perindopryl.htm), dorzuciłem pod język jeszcze validol i w 20 minut sytuacja opanowana. Ktoś może ocenić moje zagranie, jego skuteczność, niebezpieczeństwo?
  • 2497 / 49 / 0
klasyczna panika ;p
nie napisales, jakie miales cisnienie i tetno, ani jak to sprawdziles.
niebezpieczenstwo niewielkie raczej, najwyzej bys stracil przytomnosc od spadku cisnienia, chociaz pewnie nawet to nie. No i nie wiadomo, co spowodowalo cala sytuacje ;)
Ostatnio zmieniony 21 października 2010 przez świetliste macki kosmicznej jaźni, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 40 / / 0
Też podejrzewam panikę, bo miało to taki przebieg. trzy dni na bufedronie (po 4 godziny snu), ciśnienie i puls zazwyczaj trochę podwyższone, puls zazwyczaj powyżej 80. Trzeciego dnia gdy już buf zaczął schodzić, przypaliłem mj i po pewnym czasie po tętnie poczułem zapierdalające serducho (wpływ bufa cały czas mając na uwadze), podłączyłem na ramie ciśnieniomierz i wio. 150/95 pikawa 100. Tutaj podejrzewam paniczny rozwój sytuacji, dlatego też uspokajałem oddech, przechadzałem się, myśli kierowałem gdzie indziej, po 5 min pomiar 160/105 pikawa 120, tu poszedł validol i prenessa. Pomiar 170/110 pikawa 135, po 10 minutach wszystkie dane zaczęły spadać.

Objawowo typowa panika, jednak wystąpiła po raz pierwszy, biorąc pod uwagę tendencje do zabaw z różnymi chemicznymi cosiami, staram się dbać o pikawę i układ krążenia. Nie chciałem łapać się za betablokery, dlatego spróbowałem prenessy, która w sumie do rana ustabilizowała mi konfigurację do 120/70 70, co w moim przypadku jest rzadko widoczne. Chodzi mi tylko o to, czy w przypadku faktycznego groźnego boostu, jest to caps, który może zadziałać w miarę bezpiecznie dla organizmu. Jestem w trakcie kołowania rolek, ale to dopiero po weekendzie, bo z tego co mi się wydaje, jest to chyba najlepsze rozwiązanie w takich przypadkach.
  • 2497 / 49 / 0
przy cisnieniu niewiele wiekszym, niz 160/100 nie zabieralbym sie jeszcze za leki nasercowe, chyba, ze mialoby sie to utrzymywac przez czas dluzszy.
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 30 / 0
dokładnie to jeszcze żaden hardkor a w zasadzie standard. Dopiero przy 180/110-120 juz bym ingerował
  • 361 / 12 / 0
Jak wygląda sprawa picia dużej ilości kawy i herbaty przy łykaniu propranololu (3 x 40mg)? Jakieś przeciwwskazania?
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.