Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 152 / 6 / 0
Miałem po odstawce benzo padaczkę. Biorę lamotrygine 200mg ed 1/0/1 od półtora roku, wg lekarza mam jeszcze brać przez pół roku.

Mam problemy z wahaniami wagi, potrafie w ciągu miesiąca tyć/schudnąć po kilka kilogramów. Przykładowo (wzrost 178cm):
Styczeń 2023 - 90kg
Maj 2023 - 80kg
Sierpień 2023 - 90kg
Grudzień 2023 - 95kg
Luty 2024 - 95kg
Marzec 2024 - 88kg
Maj 2024 - 93kg

Odżywiam się zdrowo, unikam węglowodanów., liczę kcal w fitatu (około 2000kcal) Praca siedząca, ale staram się kilka razy w tygodniu jakąś umiarkowaną aktywność fizyczną utrzymywać jak siłownia i rower.

Miał ktoś podobne problemy? Wcześniej przez wiele lat mimo podobnego trybu życia i odżywiania ważyłem sztywno 85kg bez żadnych wahań. Ktoś coś podpowie co mogę spróbować jeszcze zrobić? Wkurzające jest posiadanie 3 kompletów ubrań na różną wagę xD
  • 964 / 17 / 0
Witam potrzebuje porady wczoraj miałem konsultacje z nowym lekarzem i kazał mi zejść z lami ponieważ ten lek nie stabilizuje nastroju powoduje lęki itd ale poprzednio 2 lekarzy wprowadzili mi na stabilizację nastroju , niewiem co już sądzić?

warn - wprowadzanie w błąd - ss
  • 430 / 26 / 0
13 maja 2024Chomik pisze:
Miałem po odstawce benzo padaczkę. Biorę lamotrygine 200mg ed 1/0/1 od półtora roku, wg lekarza mam jeszcze brać przez pół roku.

Mam problemy z wahaniami wagi, potrafie w ciągu miesiąca tyć/schudnąć po kilka kilogramów. Przykładowo (wzrost 178cm):
Styczeń 2023 - 90kg
Maj 2023 - 80kg
Sierpień 2023 - 90kg
Grudzień 2023 - 95kg
Luty 2024 - 95kg
Marzec 2024 - 88kg
Maj 2024 - 93kg

Odżywiam się zdrowo, unikam węglowodanów., liczę kcal w fitatu (około 2000kcal) Praca siedząca, ale staram się kilka razy w tygodniu jakąś umiarkowaną aktywność fizyczną utrzymywać jak siłownia i rower.

Miał ktoś podobne problemy? Wcześniej przez wiele lat mimo podobnego trybu życia i odżywiania ważyłem sztywno 85kg bez żadnych wahań. Ktoś coś podpowie co mogę spróbować jeszcze zrobić? Wkurzające jest posiadanie 3 kompletów ubrań na różną wagę xD
Mogę zapyrać dlaczego dostaleś padaczki zbyt nagła odstawka? Czy po odstawce brak leków przeciwpadaczkowych?
  • 964 / 17 / 0
Mam pytanie biorę już ponad rok czasu lamotrygine 200mg na stabilizację nastroju, gdy wchodziłem na ten lek i w czasie jego brania nie miałem żadnych skutków ubocznych ale od 2 tygodni pojawiły mi się na twarzy I czole czerwone plamy , 2 dermatologów stwierdziło że to łojotokowe zapalenie skóry twarzy a czy czasem może to być spowodowane tym kekiem ?
  • 152 / 6 / 0
13 czerwca 2024papiereklakmusowy pisze:
Mogę zapyrać dlaczego dostaleś padaczki zbyt nagła odstawka? Czy po odstawce brak leków przeciwpadaczkowych?
Ciężko powiedzieć, robiłem odstawkę przechodząc łagodnie klony > rolki > Tranxene, na tym ostatnim jechałem 2-3 miechy na 1 kapsułce dziennie, zarzuciłem parę razy xana i dostałem w bardzo stresującej sytuacji.
  • 964 / 17 / 0
Witam mam pytanie od ponad roku zażywam lamotrygine w dawce 200mg na stabilizację nastroju , gdy wchodziłem ma ten lek nie miałem żadnych skutków ubocznych ani żadnych allergi , cały czas jestem na dawce 200mg , od miesięcy borykam się z zmianami na twarzy plamy czerwone 2 dermatologów stwierdzilo że to łzs , tak pomyślałem czy lamotrygina może powodować takie zmiany?
  • 131 / 9 / 0
Czy lamotrygina może powodować blokowanie lub osłabienie działania MDMA, tak jak w przypadku SSRI?
  • 964 / 17 / 0
Potrzebuje waszej porady od ponad roku zażywam lamotrygine 200mg na stabilizację nastroju od początku jestem na stałej dawce gdy wchodziłem na lęk nie miałem żadnych skutków allergicznych , od stycznia pojawiają mi się pojedyncze plamy w wygladzie siniakow oraz plamy pomaranczowe na nogach I dloniach nagle się pojawiają i po paru dniach znikają, zrobiłem szereg badań testy alergiczne , morfologia , crp, cholesterol, próby wątrobowe , tsh, ft3 , ft4 wszystko jest ok, czy jest możliwość i czy słyszeliście o przypadkach czy ten lek powoduje takie skutki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 631 / 103 / 0
@pauleta1987 na ulotce dołączonej do lamotryginy jest napisane że może powodować zmiany skórne, z tym że jest wspomniana wysypka. Aż se z ciekawości przeczytałam moją ulotkę od lamotryginy. Ja bym to skonsultowała z lekarzem. Może to nie od lamotryginy być na dobrą sprawę ;) też biorę 200mg dziennie, podzielone po 100 bo biorę dwa razy na dobę ale w moim przypadku nic takiego się nie dzieje. Bierzesz jeszcze jakieś leki? Cpasz cos?
W strugach deszczu dni toną, dotykam stopą dna
  • 62 / 21 / 0
21 lipca 2024ymka pisze:
Czy lamotrygina może powodować blokowanie lub osłabienie działania MDMA, tak jak w przypadku SSRI?
Nie, lamotrygina nie wiąże się z transporterami SERT, które są blokowane przez ssri i które mniej więcej wykorzystuje MDMA, żeby robić swoje empatogenne czary mary. Pośrednie mechanizmy działania lamotrygin nie wskazują na interakcje z MDMA. Dobrze tolerujesz oba, prawdopodobnie dobrze będziesz tolerował połączenie Sam próbowałem metafedron i lamotryginę i nie czułem różnicy. Ale też nie za bardzo czułem lamotryginę, próbowałem kilka tygodni z ciekawości.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.