Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 152 / 7 / 0
Miałem po odstawce benzo padaczkę. Biorę lamotrygine 200mg ed 1/0/1 od półtora roku, wg lekarza mam jeszcze brać przez pół roku.

Mam problemy z wahaniami wagi, potrafie w ciągu miesiąca tyć/schudnąć po kilka kilogramów. Przykładowo (wzrost 178cm):
Styczeń 2023 - 90kg
Maj 2023 - 80kg
Sierpień 2023 - 90kg
Grudzień 2023 - 95kg
Luty 2024 - 95kg
Marzec 2024 - 88kg
Maj 2024 - 93kg

Odżywiam się zdrowo, unikam węglowodanów., liczę kcal w fitatu (około 2000kcal) Praca siedząca, ale staram się kilka razy w tygodniu jakąś umiarkowaną aktywność fizyczną utrzymywać jak siłownia i rower.

Miał ktoś podobne problemy? Wcześniej przez wiele lat mimo podobnego trybu życia i odżywiania ważyłem sztywno 85kg bez żadnych wahań. Ktoś coś podpowie co mogę spróbować jeszcze zrobić? Wkurzające jest posiadanie 3 kompletów ubrań na różną wagę xD
  • 960 / 17 / 0
Witam potrzebuje porady wczoraj miałem konsultacje z nowym lekarzem i kazał mi zejść z lami ponieważ ten lek nie stabilizuje nastroju powoduje lęki itd ale poprzednio 2 lekarzy wprowadzili mi na stabilizację nastroju , niewiem co już sądzić?

warn - wprowadzanie w błąd - ss
  • 430 / 26 / 0
13 maja 2024Chomik pisze:
Miałem po odstawce benzo padaczkę. Biorę lamotrygine 200mg ed 1/0/1 od półtora roku, wg lekarza mam jeszcze brać przez pół roku.

Mam problemy z wahaniami wagi, potrafie w ciągu miesiąca tyć/schudnąć po kilka kilogramów. Przykładowo (wzrost 178cm):
Styczeń 2023 - 90kg
Maj 2023 - 80kg
Sierpień 2023 - 90kg
Grudzień 2023 - 95kg
Luty 2024 - 95kg
Marzec 2024 - 88kg
Maj 2024 - 93kg

Odżywiam się zdrowo, unikam węglowodanów., liczę kcal w fitatu (około 2000kcal) Praca siedząca, ale staram się kilka razy w tygodniu jakąś umiarkowaną aktywność fizyczną utrzymywać jak siłownia i rower.

Miał ktoś podobne problemy? Wcześniej przez wiele lat mimo podobnego trybu życia i odżywiania ważyłem sztywno 85kg bez żadnych wahań. Ktoś coś podpowie co mogę spróbować jeszcze zrobić? Wkurzające jest posiadanie 3 kompletów ubrań na różną wagę xD
Mogę zapyrać dlaczego dostaleś padaczki zbyt nagła odstawka? Czy po odstawce brak leków przeciwpadaczkowych?
  • 960 / 17 / 0
Mam pytanie biorę już ponad rok czasu lamotrygine 200mg na stabilizację nastroju, gdy wchodziłem na ten lek i w czasie jego brania nie miałem żadnych skutków ubocznych ale od 2 tygodni pojawiły mi się na twarzy I czole czerwone plamy , 2 dermatologów stwierdziło że to łojotokowe zapalenie skóry twarzy a czy czasem może to być spowodowane tym kekiem ?
  • 152 / 7 / 0
13 czerwca 2024papiereklakmusowy pisze:
Mogę zapyrać dlaczego dostaleś padaczki zbyt nagła odstawka? Czy po odstawce brak leków przeciwpadaczkowych?
Ciężko powiedzieć, robiłem odstawkę przechodząc łagodnie klony > rolki > Tranxene, na tym ostatnim jechałem 2-3 miechy na 1 kapsułce dziennie, zarzuciłem parę razy xana i dostałem w bardzo stresującej sytuacji.
  • 960 / 17 / 0
Witam mam pytanie od ponad roku zażywam lamotrygine w dawce 200mg na stabilizację nastroju , gdy wchodziłem ma ten lek nie miałem żadnych skutków ubocznych ani żadnych allergi , cały czas jestem na dawce 200mg , od miesięcy borykam się z zmianami na twarzy plamy czerwone 2 dermatologów stwierdzilo że to łzs , tak pomyślałem czy lamotrygina może powodować takie zmiany?
  • 135 / 9 / 0
Czy lamotrygina może powodować blokowanie lub osłabienie działania MDMA, tak jak w przypadku SSRI?
  • 960 / 17 / 0
Potrzebuje waszej porady od ponad roku zażywam lamotrygine 200mg na stabilizację nastroju od początku jestem na stałej dawce gdy wchodziłem na lęk nie miałem żadnych skutków allergicznych , od stycznia pojawiają mi się pojedyncze plamy w wygladzie siniakow oraz plamy pomaranczowe na nogach I dloniach nagle się pojawiają i po paru dniach znikają, zrobiłem szereg badań testy alergiczne , morfologia , crp, cholesterol, próby wątrobowe , tsh, ft3 , ft4 wszystko jest ok, czy jest możliwość i czy słyszeliście o przypadkach czy ten lek powoduje takie skutki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 877 / 155 / 0
@pauleta1987 na ulotce dołączonej do lamotryginy jest napisane że może powodować zmiany skórne, z tym że jest wspomniana wysypka. Aż se z ciekawości przeczytałam moją ulotkę od lamotryginy. Ja bym to skonsultowała z lekarzem. Może to nie od lamotryginy być na dobrą sprawę ;) też biorę 200mg dziennie, podzielone po 100 bo biorę dwa razy na dobę ale w moim przypadku nic takiego się nie dzieje. Bierzesz jeszcze jakieś leki? Cpasz cos?
hipnotyzuję ludzi jak Kaszpirowski
  • 62 / 21 / 0
21 lipca 2024ymka pisze:
Czy lamotrygina może powodować blokowanie lub osłabienie działania MDMA, tak jak w przypadku SSRI?
Nie, lamotrygina nie wiąże się z transporterami SERT, które są blokowane przez ssri i które mniej więcej wykorzystuje MDMA, żeby robić swoje empatogenne czary mary. Pośrednie mechanizmy działania lamotrygin nie wskazują na interakcje z MDMA. Dobrze tolerujesz oba, prawdopodobnie dobrze będziesz tolerował połączenie Sam próbowałem metafedron i lamotryginę i nie czułem różnicy. Ale też nie za bardzo czułem lamotryginę, próbowałem kilka tygodni z ciekawości.
ODPOWIEDZ
Newsy
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.