Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 6157 / 431 / 12
Spotkałem się niedawno ze stwierdzeniem, że w farmakologii zgłębiany jest obecnie potencjał zastępowania pierścienia fenylowego kubanem (C8H8).
Benzen między pozycją 1 a 4 ma szerokość 2,8 angstroma, a kuban – 2,7 angstroma. Znaczy to, że stereometrycznie grupa funkcyjna znalazłaby się w tym samym miejscu w np. 4-metyloamfetaminie co 2-amino-1-(4-metylokuban-1-ylo)propanie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuban_(w% ... od%C3%B3r)
kuban.gif
Nie jest jasne, jak sytuacja wyglądałaby z pozostałymi pozycjami. Stereometrycznie są to kompletnie nowe pozycje – benzen jest płaski, zaś kuban rzutowany patrząc tak by pozycje 1 i 4 pokładały się – wygląda jak benzen.
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compou ... -Conformer – w modelu 3D obróć kamerę tak by grupy karboksylowe pokładały się

Minusem jest oczywiście wielostopniowa synteza tego. Zanosi się jednak, że jako zamiennik benzenu – mógłby znaleźć szerokie zastosowanie i przez to stać się powszechny.

No i jak to z "research in progress" bywa – nie wiemy jeszcze czy nie jest katastrofalnie toksyczny jeśli np. ktoś nie przeszedł ospy albo czegoś podobnie randomowego.

Nie mogę podać PDFa skąd mam te informacje, ze względu na zakaz źródeł. Ale zresearchujcie taką substancję letepricube aby zacząć poszukiwania tam gdzie ja też zacząłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 2934 / 1592 / 35
To może mieć w huj moc ! Adamanatan też ma ale jakby już testowany był i wychodzą fajne noontropy z nim to może z kubanem.
Kuban może służyć jako wysokoenergetyczne paliwo!
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 9304 / 1809 / 2
Znając życie i realia konsorcjów farmaceutycznych jeśli ma to jakiekolwiek możliwości to albo wrzuca do sprzedaży jakieś śmieci albo coś spieprza. nie jaralbym się.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1273 / 320 / 12
a jakby to wyglądało pod względem kruczków prawnych? tzn czy nie czeka nas właśnie niedługo fala jakiś nowych analogów rc-ków w których to wystarczy tylko podstawić na miejsce benzenu kuban i wszystko będzie prawie legalne?

jakie teoretyczne związki mogłyby powstać? czeka nas coś w stylu ultra-mefedronu czy też wielki powrót (pół)syntetycznych kanna?
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 2934 / 1592 / 35
Jak w przypadku dobrze zrobionej syntezy adamanatanu czeka nas widowisko powrót wszystkiego najlepszego niczym wskrzeszenie zmarłych. Wszystko co zło zabrało by wróciło trochę droższe ale mocniejsze babe.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 9304 / 1809 / 2
I bardziej toksyczne.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2934 / 1592 / 35
Nie wiem czy aż tak jak mówisz ja na przykład coraz bardziej mi smakują właśnie pochodne Adamantanu.
Oprócz roślin całej rodziny Psychotria właśnie. Także Kuban to jest to całkowicie omija prawo analogowe i w ogóle. Oby tak było i jestem pewna ,że biznes tego nie odpuści
  • 3206 / 175 / 0
W końcu jakiś ciekawy news w designer drugs, pierwszy od ponad kilku lat
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6157 / 431 / 12
Więcej info się natknąłem: https://www.youtube.com/watch?v=CqppKSfG13c

Kuban wykazuje ponoć mniejszą toksyczność niż benzen w środkach farmakologicznych. Filmik wspomina analogi benzokainy ("kubanokaina"), naloksonu (N-[kub-1-ylo]metylonoroksymorfon), oraz bardziej specjalistycznych (analog worinostatu i lumakaftoru). Wszystkie te nie pogorszyły mocy, a w niektórych toksyczność spadła.

Minus jest taki, że względem benzylu meta- i orto-podstawionego, to kuban ma inaczej położone te "środkowe" pozycje. Ale w sumie, może okazać się że środkowe pozycje będą miały większy potencjał? 🤔 Statystycznie, benzyl można ułożyć podstawić jednym typem podstawnika na 18 sposobów, a kubyl... uff nie mam siły na matmę. Ale na oko 100+
Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 2934 / 1592 / 35
Kuban jak adamantan obydwa w większości przypadków zwiększają wchłanianie i stabilność związków, we większości przypadków zdecydowanie toksyczność spada.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.