Zastanawiam się czy tak działa klomi+alko czy jestem już tak głęboko w alko. Nie mogę odstawić leków, żeby sprawdzić.
Obecnie jestem na Wenlafaksynie i czuję dużą poprawę w samopoczuciu (mniej objawów depresyjnych) ale ciągle mam objawy OCD i myślę o przesiadce na Klomipraminę bądź paroksetynę.
Jeśli masz do wyboru wenlafaksynę lub klomi, to bez wątpienia bierz klomipramine, staruje od małej dawki 37,5 na dobę, po kilku dniach przejdź na 75 mg itd.
Mnie ustąpiła depresja i Ocd chyba w tydzień , ale ja mieszałem z benzo, żeby wytrzymać to pobudzenie po klomi ( po jakimś czasie mija i można ograniczyć/zejść z benzo ).
Świetny, stary lek.
Ps. Ja wystartowałem z dawki 100 mg, potem ją zwiększałem na 150/200.
75 mg powinno już zmniejszyć je o połowę ( po 2-3 tyg brania ), ale zależy jakie to natręctwa, czy typowe ruminacje, czy bardziej kompulsje. Każdy organizm inaczej zareaguje. Niektórzy pobudzeniem i nasileniem lęku jak ja, dlatego brałem/ biorę ją pod obstawą z benzo ( clonazepam , alprazolam ).
W każdym razie klomipramina + benzodiazepiny to idealny miks na natręctwa, bez porównania lepszy niż klomi plus neuroleptyki.
150 mg to już kosa i bez benzodiazepiny nie podchodź
Ale to moja subiektywna opinia.
Ma to jakikolwiek sens? Podchodzę do tego miksu jak pies do jeża bo u mnie takie leki albo bardzo szybko powodują hiperprolaktynemię, albo rozwalają inne rzeczy (serce, tarczycę, wątrobę), ale w sumie z nowszych leków wszystko co się dało już przerobiłam.
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD
Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.
Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty
Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.