Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 3176 / 367 / 0
Opłaca się kupić młynek i mielić bezpośrednio przed zaparzeniem (jakimkolwiek sposobem).
Opłaca się też kupować bezpośrednio z palarni kawy a nie z marketu gdzie kawa może leżeć na półce z rok czy dwa. W każdym dużym mieście są palarnie , ja kupuję z Astry w Poznaniu, mają swój sklepik, ponad 20 gatunków, blendy, itd.

Bardzo lubię smak i zapach kawy ale mój organizm słabo toleruje większe dawki kofeiny, więc piję rzadko i nigdy wieczorem.
  • 251 / / 0
Blu pisze:
Opłaca się kupić młynek i mielić bezpośrednio przed zaparzeniem (jakimkolwiek sposobem).
Opłaca się też kupować bezpośrednio z palarni kawy a nie z marketu gdzie kawa może leżeć na półce z rok czy dwa. W każdym dużym mieście są palarnie , ja kupuję z Astry w Poznaniu, mają swój sklepik, ponad 20 gatunków, blendy, itd.

Bardzo lubię smak i zapach kawy ale mój organizm słabo toleruje większe dawki kofeiny, więc piję rzadko i nigdy wieczorem.
kolega z roboty ma młynek bosh'a, marka jak marka, ale radzi zakup z dużym momentem obrotowym - i ten aromat kawy bezpośrednio mielonej - pamiętam z dzieciństwa jak babcia mieliła młynkiem ręcznym :-)
sweetdream pisze:
Opłaca się młynek do kawy kupować?
opłaca

Posty połączono. MrRabbit.
w nierównej walce zginęło państwo Zulusów
  • 906 / 74 / 19
Re: Kawa
Nieprzeczytany post autor: SandS »
Słuchajcie, jaka kawa dostępna w sklepach (Tesco, Real, Auchan itd) będzie 100% robusta?
Mam 100% arabicę i chcę kupić 100% robustę, żeby sobie porównać, którą wolę.

Producenci na opakowaniach albo nic nie piszą, albo jak już coś napiszą, to wychodzi na to, że wszędzie są mieszanki arabicy z robustą, a ja chcę zaparzyć sobie w dwóch kubkach 100% takiej i 100% takiej, żeby wiedzieć, która lepiej mi podchodzi.

Pozdrawiam
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 950 / 41 / 0
Nieprzeczytany post autor: 4p »
Jeśli chcesz się naprawdę dowiedzieć, to zamów kawę z internetu, chyba, że masz w swoim mieście palarnię kawy. Dobrą palarnię.
  • 203 / 8 / 0
nakręciliście mnie na kawę nie pijam jej ale chyba kupię sobie młynek dobre palone ziarna i zacznę pić kawę. polećcie mi jakieś tanie marki z dużą ilością kofeiny
Advisor pisze:
Advisor: każdy giet to jeden grzech, np. :" tu masz za kontrolę przepływu informacji ruska szmato"
Advisor:"tutaj za nie udzielenie pomocy marynarzom na Kursku"
Advisor:"tu za bycie nacjonalistą"
Odczynnik▸wody kromka
  • 319 / 7 / 0
SandS pisze:
No to przede wszystkim nie żadne arabiki, tylko robusta, bo ma najwięcej % kofeiny, np. Sati Melange Rouge, kosztuje 11.99zł za 0.5kg:
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDe ... 3011292271
Chyba trzeba nie mieć kubków smakowych, żeby się paskudną robustą delektować. Robusta nadaje się jedynie do podbicia mocy i smaku espresso w blendach.
  • 906 / 74 / 19
Nieprzeczytany post autor: SandS »
Drogi Cannabizzz776i99, Waćpan powyżej napisał tak:
Odczynnik pisze:
polećcie mi jakieś tanie marki z dużą ilością kofeiny
Więc robusta jest kawą, która zawiera większą ilość kofeiny, niż arabica, nieprawdaż?
A, i tanie do tego chciał.
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 231 / 12 / 0
Propo mocy jak ktoś ma w robocie automat z kawami to polecam "espressochoc" 2 takie kawy i latam wypierdolony jak po wężu i mam euforie morde ciesze itp (chuj wie może do tej kawy coś dosypują xD )

Rozkminiam gdzie to dostać zeby sobie w domu robic bo żadna inna kawa tak na mnie nie dziala. dostaje tylko roztrzęsienia i wytrzeszczu oczu jak sobie w domu mocna zrobie

dzisiaj musialem po tym wypić z 3 browary na szybko bo nie szło usnąć :d
"Niejednemu tu psychiatra jestem pewien nie pomoże,"
  • 50 / 3 / 0
Która kawa z niskobudżetowych prezentuje przyzwoity smak arabiki? Bo pije od dawna Paranę z biedry, ale ostatnio stała się już absolutnie ohydna.
  • 413 / 26 / 0
Może Fort albo Prima.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.