Tytoń ma osobny dział → >LINK<
Kakao powinno się rozpuścić całe w wodzie? Zostaje mi tego troszkę na dnie kubka i ostatnie łyki są mocniejsze.
Kupiłem nie do końca odtłuszczone kakao w żółtym opakowaniu z napisem "superfoods". Pomyślałem że będzie to taka bieda namiastka ceremonialnego o którym pisaliście.
Trzy substancje w czekoladzie i proszku kakaowym mogą naśladować kannabinoidy, aktywując receptory lub zwiększając poziom anandamidu. Anandamid to lipid, który wiąże się z receptorami kannabinoidowymi i naśladuje psychoaktywne działanie leku. Powszechnie uważa się, że czekolada wzmacnia działanie marihuany. Praktyczną implikacją tego odkrycia jest to, że ilość marihuany potrzebnej do celów leczniczych można zmniejszyć, stosując ją z czekoladą, zmniejszając zarówno ryzyko, jak i koszty związane z marihuaną.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11363932/
1) kakao zwykłe - cała zabawa z kakao zaczęła się od niego, w sposób przypadkowy. Sypnęłam około 30g i wywołało efekt jak po kawie (siła może stąd, że kawę odstawiłam już na długi okres czasu), podbiło ciśnienie, ewidentnie poprawiło humor i dodało energii. W smaku, w takiej ilości, jest nieciekawe, ale za to robi się bardzo gęste i przypomina płynną, gęstą czekoladę, z miodem jest znośne, ale i tak często nie dawałam rady przez to wypić całości.
2) kakao ceremonialne - wychodzi drogo za kilogram, korzystałam z odmiany Criollo w postaci sztabki, którą sama skrobałam nożem - moim zdaniem, pod względem walorów smakowych wypada najlepiej, ponieważ było kremowe, bez grudek i ma charakterystyczny smak, trudny do scharakteryzowania słowem, na pewno warto chociaż raz spróbować. Efekt pobudzenia po takiej samej proporcji zauważyłam podobny, ale mniej intensywny.
3) kakao nieodtłuszczone - w żółtym opakowaniu, oznakowane "superfoods". Cena o wiele przystępniejsza, niż jak za ceremonialne. Nie gęstnieje lub bardzo słabo, w porównaniu do np. kakao zwykłego, pozostawia grudki jakby malutkie części łusek, nie jest kremowe. Tylko raz udało mi się pozbyć "łusek", ale to przy bardzo długim gotowaniu. Efekt bez większej różnicy, niż jak ceremonialne. Testowałam je również z kurkumą, około 1-2 łyżek, bardzo fajny efekt poprawy humoru, w smaku też ujdzie, szczególnie jak ktoś lubi korzenne.
Podsumowując, uważam, że pod względem walorów smakowych najlepiej wypada kakao ceremonialne, a najgorzej zwykłe, chociaż konsystencje ma najbardziej zbliżoną do czekolady. Jednego poranka wypiłam kakao zwykłe, a innego nieodtłuszczone lub ceremonialne i efekt największego pobudzenia ciągle występował u tego pierwszego.
Proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę - z tego co czytałam i porównywałam informacje na różnych aukcjach, to kakao ceremonialne różni się tylko odmianą od kakao nieodtłuszczonego, bo jedno i drugie, to sproszkowane ziarna kakaowca, które nie zostały odtłuszczone, proces obróbki i inne parametry są takie same.
// Żona Morfeo
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.