Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 53 / 7 / 0
Cześć,
szukam alternatywnego sposobu leczenia do SSRI i SNRI.
Cierpie z powodu OCD oraz fobii społecznej z biegiem lat doszedł do tego lęk wolnopłynący oraz depresja.
Leki przyjmuje od 16 lat, m.in. Klomipramine, Fluoksetyne, paroksetynę, Escitalopram, Duloksetynę, Wenlafaksynę, Mirtazapine itd.
Wszystkie SSRI i SNRI powoduja u mnie straszne zmeczenie i utrate koncentracji (musze pic po 6 mocnych kaw dziennie zeby jakkolwiek funkcjonować)
Aktualnie z tego powodu zmieniam Wenlafaksynę na fluoksetynę (dodatkowo biorę Pregabaline) ale po 2 tygodniach zaczynają sie uboki które miewałem na niej w przeszłosci (pobudzenie tylko miesniowe a nie umsyłowe- roztrzęsienie, wieczorami odpływanie, lekka akatyzja, niepokój)
Myśle o probie polączenia Pregabaliny z niskimi dawkami Amisulprydu ale pozostaje lęk przed odstawieniem SSRI, z tego powodu ze 2 proby odstawienia leków SSRI konczyły się strasznym pogorszeniem i wielomiesiecznymi mękami (potowrne zaostrzenie OCD) nim wracałem do siebie po ponownym wprowdzeniu leków.
JAkie sa wasze opinie na ten temat?
Czy to moze sie udać?
Pomozcie prosze bo pomału coraz mniej sił na walkę z ponurą rzeczywistością.
  • 2193 / 365 / 0
09 marca 2021Ricardop pisze:
szukam alternatywnego sposobu leczenia do SSRI i SNRI.
masz na myśli medycynę alternatywną, która może wpłynąć zdrowie psychiczne ?
To podrzucam Ci kilka tematów do obczajenia: sport, medytacja, zdrowa dieta, jakieś hobby, sesje z psychodelikami, muzyka, zabiegi kambo, suplementacja różnymi witaminami i minerałami, picie ziół, morsowanie.

A może udaj się z tym do lekarza specjalisty- psychiatry,
pierdolnij mu na stół wszystkie karty informacyjne, diagnozy, zalecenia lekarskie, ogólnie wszystkie potrzebne dokumenty.
Powiedz lekarzowi, co, ile, i jak długo brałeś, jak się czułeś.
Ogólnie opisz mu cały problem od początku, jak masz fobię społeczną i ciężko pozbierać myśli przy drugim człowieku, to wyrzygaj wszystko co uznasz za potrzebne - na papier.
Wez długopis, albo napisz na kompie, wydrukuj, i pokaż lekarzowi.
Brałeś wszystkie SSRI? Brałeś sertralinę ? Dużo ludzi poleca na OCD i problemy z nadmiernym lękiem.
JAkie sa wasze opinie na ten temat?
moja jest taka, że powinieneś z tym iść do specjalisty, z tego co pisałeś to problem jest dosyć złożony..,
uważam, że lepiej doradzi Ci lekarz.
Czy to moze sie udać?
może się udać, wszystko się może udać,
a czy się uda, to Ci tutaj nikt nie przewidzi, jeśli nie jest wróżbitą,
no krótko mówiąc- chuj to wie.
Każdy organizm jest inny, i inaczej może zareagować na dany lek, i mix leków.

Powodzenia, wytrwałości, i zdrówka życzę.
Tam..tutaj, jestem no tak, hehe xd
  • 6 / 2 / 0
Masz może adhd
  • 74 / 8 / 0
Mój główny problem to apatia, adhedonia, beznamiętne poczucie braku sensu a nie "smutek".

Próbowałem SSRI, ale to dramat.
Biorąc je dalej już zupełnie zgniłbym w przegrywie...

Potrzebuje czegoś zgoła odwrotnego - co postawi na nogi, da motywacji, energii, pozytywnego nastawienia, da impetu do wyrwania się z marazmu.
Muszę tylko początkowo wkręcić się w tryb zap**dalania, dalej już z górki.

Jakie substancje mogłyby pomóc?
  • 146 / 21 / 0
Spróbuj dodać Fluanxol.
  • 425 / 50 / 0
@Ricardop może zabrzmi to banalnie ale próbowałeś brać ssri na wieczór, po kolacji? Też miałem problem z nadmierną sennością po tych lekach, spałem po kilkanaście, czasem nawet ponad dwadzieścia godzin na raz a po zmianie pory stosowania senność ustąpiła (bynajmniej na ten moment, wyczytałem ten sposób gdzieś w odmętach internetu i testuje drugi dzień, póki co zmiana jest bardzo duża)
@forum sprawdź maoi albo ndri jeśli szukasz leków od psychiatry
Uwaga! Użytkownik Rs3mati nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 74 / 8 / 0
@Rs3mati
Nie musza to byc leki od psychiatry.
Kategoria substancji - obojetna.
  • 626 / 121 / 0
@forum@Ricardop
Jak nie chcesz zamulenia przy SSRI to myślisz tak łączyć:

1. Duloksetyna + bupropion
2. wenlafaksyna + mirtazapina
3. Moklobemid + Modafinil
4. fluoksetyna + litemia
5. Sertalina + atomoksetyna
6. citalopram + lamotrygina
7. Escitalopram + buspiron
8. paroksetyna + fenelzyna
9. sertralina + metylofenidat
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2024 przez simer44, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1288 / 327 / 12
To co? GÓWNO!

Najlepiej to niczym. Tak jakby nie dało sie zastąpić chemii czymś niechemicznym i nie na receptę. Trochę wiary w siebie.
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 507 / 194 / 1
@up Post nic nie wnosi,leczy się kolega z forum 16 lat i nagle ma się wyleczyć?Trochę wiary w siebie?Chorym na raka też mówisz trochę wiary w siebie?

OCD generalnie leczy się SSRI ewentualnie TLPD
Na fobie społeczną to głównie rzeczy na gaba lub około działające połączone z terapią.
Na brak motywacj,ciągłe zmęczenie napewno dietka a że na hajpku mówimy o wszelkiego rodzaju chemi otwarcie to od serca polecam selegilinie z pregabaliną.Fajnie mi wyłączła myślenie o syfie i myśle jak normalny człowiek.
Uwaga! Użytkownik SerioSergio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.