Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1259 / 10 / 0
żałuje, że zanim nie wyschł moje ostatnie zbiory nie porobiłem kilku zdjęć. otóż na jednej z moich łąk rosną w kilku miejsach bardzo nietypowe łysice = żółte i co gorsza mają jasniutkie blachy. gdyby nie ewidentny kształt kapa, typowa nóżka i specyficzny zapach byłbym nigdy tego czegoś nie wziął do słoika.

jest to dość dziwna sytuacja, bo na zebrane 500 takich dziwnych jest tylko ok. 10 i tylko w określonym miejscu. następnym razem będą zdjęcia + inne nietypowe okazy, np. połowicznie wysuszone, albo z płaskim kapeluszem. raczej nie będe robić specjalnego wątku, bo tylko zamota w głowach amatorom, a zawodowcy sami wiedzą, co dobre, nawet jeśli nie wygląda.
Dla mnie zapach jest najcenniejszą cechą łysic, żaden inny grzyb tak nie pachnie, przy czym jest to delikatny odorek, co sprawia, że jakikolwiek intruz szybko zostaje wyłapany, bo jego zapach wyraźnie się odznacza :)

ROHEMBUS: imo łysice tam być mogą, ale gros zbioru to nie to :'( 1. blaszki zbyt jasne, 2. nóżki zbyt jasne, zbyt proste, zbyt grube
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 45 / 1 / 0
dzielnicowy co Ty za herezje glosisz? to sa jak najbardziej lysiczki oO zbieram grzyby od 10 lat i to sa najbardziej klasyczne zibeny... oprocz tego zlocistego na srodku ze zdjecia z koncowka 4. lysiczki roznia sie bardzo wygladem i wielkoscia, najbardziej charakterystyczna jest blona ktora widac jak rozrywa sie swiezy kapelusz. Jezeli nie ma blony to grzyb jest be. Uczylem sie rozpoznawac zibeny od chlopaka, ktory wychowal sie w gorach i nigdy nie mialem zadnych "komplikacji" po zjedzeniu grzybow rozpoznawanych metoda sprawdzania czy jest blonka. nie zawsze blaszki sa ciemne. to zalezy nawet od rejonu zbierania. przykladowo zakopianskie zazwyczaj mialy ciemne blaszki a grzyby zbierane w bialce tatrzanskiej zazwyczaj mialy ciemno albo nawet blado szare blaszki. ponad to trafiaja sie tez lysice mutanty - sa wieksze od meksykancow i czesto maja niebiesko-zielone odbarwienia (za ten kolor odpowiedzialna jest psylocyna).

@Allah, sprawdz czy jest blona kiedy rozrywasz kapelusz jezeli nie to wywal ale wiekszosc z tego co tam masz to lysice, pozdro :)

@espe: z tego co widze wiekszosc to lipa, moze ze 3 dobre sie tam znajda reszte mozesz smialo wywalic do kosza

@rohembus: nic nie widac na tych zdjeciach
  • 2235 / 5 / 0
żółte i co gorsza mają jasniutkie blachy
Mam to samo! Widuje je na starej miejscówce odwiedzanej regularnie od kilku lat, w zeszłych takich nie było. Mają blaszki jak młode łysice, są jasnożółte, i spore. Może one faktycznie sąb młode ale mocno wybujałe? A zdjęcia ich zamieściłem w wątku "Grzyby psilocybe - filmy, zdjęcia, obrazy".
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1392 / 10 / 0
Widziałem 2 podobne gatunki(?) do opisywanych. Jedne na tyle, że zebrałem, aby dopiero po drugim spojrzeniu, xx minut później, odłożyć na na łąkę. Jeśli to te same grzyby, to jednak nie są łysicami. Cechy różniące są do wyłapania trochę łatwiejsze, kiedy te grzyby są już dobrze podrośnięte. Dajcie jakieś zdjęcia tego jak się wam uda.
  • 4024 / 371 / 951
wintermute pisze:
otóż na jednej z moich łąk rosną w kilku miejsach bardzo nietypowe łysice = żółte i co gorsza mają jasniutkie blachy. gdyby nie ewidentny kształt kapa, typowa nóżka i specyficzny zapach byłbym nigdy tego czegoś nie wziął do słoika.
Trafiłem ostatnio na jednego jeżyka pełnego dokładnie takich, to chyba kwestia czegoś w glebie w danym miejscu...

EDIT: A nie, jednak żółte toto nie było, ale blaszki - białe:

[ external image ]
rachityczny asceta pisze:
#1 http://imgur.com/a/pjRs2#762OU

#2 http://imgur.com/a/x1KUk

Proszę o w miarę dokładne wypowiedzi, które z nich są rzeczowymi psylocybinkami? :)
Bodaj wszystkie :-)
  • 1259 / 10 / 0
tak to to, rzeczywiscie gleba musi miec tutaj wplyw. dzieki za pomoc w wyjasnieniu fenomenu.
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 98 / / 0
W skromnych zbiorach, które dzisiaj popełniliśmy razem z boberatorem, trafiły się takie oto troszkę niepewne okazy... Po kliku, pełny rozmiar.

[ external image ]

Uploaded with ImageShack.us

Reszta bez wątpliwości :yay:
"A pill to make you numb
A pill to make you dumb
A pill to make you anybody else
But all the drugs in this world
Won't save her from herself"
  • 4024 / 371 / 951
Dwa kołpaczki.
  • 1259 / 10 / 0
Bumbu: kołpaczki, zwróć uwagę na "gniotliwą" nóżkę oraz idealnie okrągły od spodu kapelusz - łysice mają kapelusz od spodu lekko podwinięty (poza największymi lub bardzo wilgotnymi okazami)
[ external image ]
  • 3 / / 0
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.