Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1561

ODPOWIEDZ
  • 13 / / 0
@lysy666 dzięki bardzo za odpowiedz, lecz jest jeszcze jedna rzecz jaka mnie niepokoi, akutalnie jak leża i suszą mi się na parapecie, przykładając do nich nos nie jestem w stanie stwierdzić czy czuje pleśń czy też nie, ale wydaje mi sie ze chyba tak. bezpieczne są do jedzenia? upośledzony węch w moim przypadku może wynikać z choroby która aktualnie przebywam, lecz postronne osoby też opisują zapach jako ziemia pieczarki i troche pleśni

edit: moja dziewczyna która równiez jest lekko przeziębiona, mowi ze nie czuje plesni - choć sama nie jest pewna
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2024 przez TylkoDobraHera, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 605 / 156 / 0
Spleśniałych oczywiście lepiej nie jeść, ale na zdjęciu nie widzę nic niepokojącego. Może po prostu tak interpretujesz zapach świeżych grzybów? Czy jest to nieprzyjemny, zatęchły aromat, w jakikolwiek sposób odrzucający, czy raczej czegoś 'wilgotnego'? (Nie wiem jak to wytłumaczyć, coś jak zapach w lesie jak dużo popada i jest mokro przez dłuższy czas)
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 4340 / 701 / 2117
Dla mnie też to wygląda ok. A niebieski kolor, tak jak @lysy666 wspomina, pochodzi od utelniania się psylocybiny.

Choć nie jest to zalecane, jeśli istnieje wątpliwość, czy grzyby są spleśniałe, można spróbować bardzo mały kawałek (mikro). Pleśń często smakuje gorzko lub metalicznie. Ważne jest, abyś nie próbował większych ilości - tylko makro, do testu. Jeśli nie ma powyższych smaków gorzko/metalicznych - wszystko w porządku.

Ponadto, czasem pleśń przybiera też niebieski kolor, ale w tym przypadku wygląda to bardziej na owe utlenienie, niżeli pleśń.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 13 / / 0
tak jak napisałeś wyżej, spróbowałem najmiejszego grzyba z mojej kolekcji i smak jest na miejscu, leciutka gorycz ale chyba normalna jak na grzyba, wcale nie intensywna, brak posmaku metalicznego i ogólnie w smaku nic nie wskazuje na zepsucie wiec wydaje mi sie ze faktycznie zdrowe mi wyrosly :)
  • 12 / / 0
Cześć, to mój drugi GK i po dwóch tygodniach sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu. Niepokoi mnie brąz na środku ciasta oraz fakt, że grzyby rosną tylko wokól niego, a nic w centrum. Grzyby są w trzymane w zaciemnionym miejscu w pokoju z dostępem do światła słonecznego, wietrzone 1-2x dziennie, oraz staram się utrzymywać wilgoć około 95%. Czy coś jest nie tak? Czemu jest ten brąz — był on nawet przed pojawieniem się pierwszych pinów i wydaje mi się, że jest ciemniejszy i się rozprzestrzenił od tego czasu. Czemu grzyby nie rosną tam gdzie on jest?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 2659 / 559 / 0
Na moje oko wszystko wygląda w porządku. Pinów nie ma też w miejscach, gdzie jest całkiem biało. To normalne, że niekoniecznie pojawiają się one równomiernie. Mógłbyś dodać lepsze zdjęcie dla pewności.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 268 / 63 / 0
Ciężko powiedzieć z growkitami to loteria, najlepiej kupować dobrej jakości czuli za odpowiednią cenę z sprawdzonego źródła, albo brać od razu dwa na wszelki wypadek.
Na moje oko to wszystko ok tylko zmień miejsce jak w tym co trzymasz nie chcą rosnąć, nie wystawiaj na światło tylko trzymaj w zaciemnionym miejscu, najlepiej gdzieś wysoko najlepiej na szafie blisko do sufitu gdzie jest zawsze cieplej niż np na dole przy podłodze, widzę też że worek jest strasznie słabo zaparkowany w środku, tempera w której stoi kit jest za niska, krople wody powinny być po sam szczyt worka, popraw to a może kit ruszy jak nie to znaczy, że zjebales i już nic z tego nie będzie, ale nie zniechęcaj się grzybnia potrafi wiele wybaczyć jak da się jej odpowiednie warunki do wzrostu.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 12 / / 0
@PolskiLen dziękuje za porady. Worek stał zwinięty w połowie na podłodzę. Pewnie dlatego zdaje ci się, że krople powinny być wyżej? To w miejscu gdzie było zbyt dużo cienia. Wydaje mi się, że podlewałem je zbyt dużą ilością wody, bo prawie 100-200 ml. Robiłem to do 2x dziennie. Grzyby prawie w wodzie pływały i musiałem później sporo wylewać. Nie do końca wiem ile one tej wody chłoną. Wody zwykła z kranu, nie specjalnie filtrowana.

Postawię grzybnie w worku na szafie blisko sufitu. Minimalnie muszę ten worek zawinąć, ale nie więcej niż 1/4 bo mam wysoką szafę.

Nie rozumiem co masz na myśli używając słowo tempera w tym kontekście...

Czy masz jeszcze jakieś zalecenia, np dot. wietrzenia oraz podlewania?
  • 605 / 156 / 0
@Abacus0211 Grzybów się nie podlewa. Growkita moczysz przez kilka godzin przed wstawieniem do worka, potem odlewasz całą wodę i tylko spryskujesz co jakiś czas ścianki baga, żeby utrzymać wilgotność powietrza w środku.
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 2659 / 559 / 0
Dokładnie tak jak łysy napisał. Z tym podlewaniem się nie popisałeś. Nie czytałeś instrukcji obsługi? Nie podlewaj tego. Grzyby to nie rośliny. Ma im wystarczyć wilgoć z samego growkita. Zależnie od metody hodowli można opryskiwać ścianki, ale to Ty wiesz jakiego growkita kupiłeś i powinieneś był przeczytać instrukcję.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
ODPOWIEDZ
Newsy
19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.