Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
965
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1558

ODPOWIEDZ
  • 127 / 1 / 0
noithai pisze:
^ten 'brown' jest nie luskany, znacznie bogatszy w substancje potrzebne grzybni do rozwoju.
Dzięki piękne!

PS. Co sądzicie o tej łopatologicznej i prymitywnej metodzie - http://mushplanet.com/cultivation_manua ... s-rye.html ? Ponoć ludzie tak to robią i wychodzą dobre okazy, kuszące, bo mało zachodu ze składnikami podłoża

I jeszcze jedno pytanko: czy istnieje na rynku coś takiego jak zarodniki polskiej łysiczki, czy tylko cubensis i tym podobne egzotyczne gatunki?...
"świat to lśniący ogród rozkoszy, którego owoce zrywać należy od razu" /// portal i forum nt. wampiryzmu:
recenzje, literatura, filmy, komiksy, wariaci, mordercy - takie tam...
+ dyskusje http://blood-luna.org ///
  • 112 / 1 / 0
Łysice są bardzo trudne w uprawie, bo muszą mieć wytworzony specyficzny mikroklimat. Zobacz sam, że jak ludzie je zbierają to pomimo tego, że miejscówki wyglądają podobnie lub wręcz identycznie, to jedna obfituje w łysice a inna nie ma ich wogóle.

Oprócz Cubensis jest jeszcze odmiana Panaeolus ale jest trudniejsza w uprawie niż Cubensis. Wniosek taki, że musisz sobie Cubensisy załatwić.
  • 127 / 1 / 0
Dzięki, będę zamawiać z tej stronki: http://www.redeyefrog.co.uk/acatalog/Pr ... Grain.html
"świat to lśniący ogród rozkoszy, którego owoce zrywać należy od razu" /// portal i forum nt. wampiryzmu:
recenzje, literatura, filmy, komiksy, wariaci, mordercy - takie tam...
+ dyskusje http://blood-luna.org ///
  • 45 / 1 / 0
noithai pisze:
^ten 'brown' jest nie luskany, znacznie bogatszy w substancje potrzebne grzybni do rozwoju.
Chodzi głównie o fosfor, im substrat ma go więcej tym jest lepszy, biała mąka jest go w zasadzie pozbawiona. Siano, końskie łajno, niełuskane ziarna(żyto, trawy, WBS) - to ma dużo fosforu i na tym rosną jak trza :old:
Serotonina, Dopamina, Norepinefryna - to tylko neuroprzekaźniki - po co rozbudzać w sobie wrażliwość, percepcje, zdolnośc rozumieia, jeśli nie ma się pomysłu na ich wykorzystanie - miłość, szacunek, muzyka, natura!!
  • 357 / 3 / 0
Czy ktoś zapodał by tak zwany LINK do strony poświęconej uprawie cubensis, albo do posta/strony gdzie jest to opisane krok po kroku? Lub czegoś w rodzaju FAQ?

BO w tym dziale straszny chaos. Pozdrawiam i z góry dziękuje:)
  • 359 / 9 / 0
@up
Wystarczy użyć wujka duckduckgo.
Chociażby Psilosophy
Konkretnej strony Ci nie podam bo nie wiem jak chcesz uprawiać, metod jest wiele. Poszukaj.
Istota rzeczy polega na tym, że ludzie mówią, iż to przyjaciele nie pozwalają ci przestać, ale ty przestaniesz, kiedy nadejdzie właściwy czas. Jeśli będziesz upierać się w złym czasie, jedynie się umęczysz i będzie jeszcze gorzej.
Melvin Burgess
  • 45 / 1 / 0
hejka, mam pytanie odnośnie przygotowywania zaszczepiacza z printa. Czy jest jakaś granica przydatności printa? Nie chodzi mi o teoretyczną granicę uzyteczności a o praktyczną, tzn z jak starego printa nie ma sensu robić strzykwy? Ile czasu trzeba hydrolizowac zarodniki z printa który ma 3-4lata?

dzięki za pomoc
Serotonina, Dopamina, Norepinefryna - to tylko neuroprzekaźniki - po co rozbudzać w sobie wrażliwość, percepcje, zdolnośc rozumieia, jeśli nie ma się pomysłu na ich wykorzystanie - miłość, szacunek, muzyka, natura!!
  • 1049 / 10 / 0
^ W warunkach temperatury pokojowej/rocznej, to już po roku marne szanse, na pwodzenie widze.
Natomiast, jeśli zarodniki były trzymane w temperaturze bliskiej zeru (i bez dostępu wody), to po trzech latach, co mogę potwierdzić, nadal zyja i kolonizują normalnie. W temperaturze poniżej pieciu stopni, zarodniki po pieciu latach, jak nowe. Wrzuc do wody destylowanej, jalowej, printa, pomieszaj odczekaj kilka minut i 'pompke' ze strzykawki zrob (wciągasz tlok i naciskasz, etc), powinny się dobrze rozprowadzic w wodzie.
  • 41 / 2 / 0
kupor pisze:
Zależy na jaką skalę chcesz hodować, ze 300 zl to minimum trzeba liczyć :)
Głupoty.Za 300 złotych to wolałbym sobie nakupić kwasów.
W moim przypadku:
szybkowar produkcji radzieckiej, używany (zajebisty) 80 zł + wysyłka , razem 95 zł
zarodniki za darmo :)
słoiki miałem ale żeby nie było niech będzie 10 zł
żyto od kolegi za darmo.Policzę 10 zł
strzykawki itp to groszowe sprawy. 5 zł
jakiś pojemnik czy coś. max 30 zł / terrarium biedaka max 5 zł.
Wermikulit i perlit / sam werm ze 20 zł
Doliczę jeszcze jakieś dodatkowe koszta 20 zł

Wychodzi 190 zł. Nie wiem skąd wziąłeś minimum 300 zł.
Może jak ktoś się spuszcza nad tym, istaluje jakieś diody, hujody , różne wiatraczki, pierdolniki to tyle wyjdzie. No rozumiem, jak ktoś nie może trzymać na widoku to przydało by się kupić diody czy coś ale to i tak nie wyjdzie 3 stówki.
  • 168 / / 0
Ale się spinacie, napisałem, ze zalezy od skali uprawy, wiadomo ze jak ktos bedzie uprawial w jednej tacce to wyjda duzo mniejsze koszta. Jeżeli juz leciec po kosztach to najlepiej w kukurdzy zaszczepiac (nie trzeba sterylizowac), wtedy koszta to i moga ~50zl wyjsc, zwlaszcza jak sie dostalo odcisk od kogos i nie trzeba kupowac.

btw. jak sie nazywa 'metoda poznej okrywy' po angielsku'?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta

W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.