SweetBulldog pisze:Hm.. stratą czasu?Co do fotoperiodu 24/0 to czytałem ostatnio wypowiedź Eda Rosenthala, który twierdzi, że konopie nie potrzebują nocy w fazie wzrostu i 18/6 jest stratą czasu.
Sweet chyba nie o to mu chodziło.
Według niektórych fotoperiod 18/6 jest lepszy od 24/0 bo rosliny mają czas na usunięcie produktów fotosyntezy itd.
Według Eda konopie nie potrzebują więc 24/0 jest lepszą opcją bo roślina ma 6 godzin więcej wzrostu.
Jest to kwestia dyskusyjna, osobiscie jestem za 18/6 chociaz chyba w nastepnej uprawie zrobie 20/4 albo 22/2 nawet.
LeonardoDaVinci pisze: To może nie do końca tak wygląda. Jak ktoś ma mniejszego box'a to rzeczywiście od razu powinien wrzucić 12/12. Jak ktoś ma większego to raczej zależy mu na rozroście roślinki i wtedy 18/6 jest takim optymalnym rozwiązaniem.
Jeśli odrazu dasz 12/12 to kwiatki odrazu nie zakwitna, najpierw troche porosnie, sie wyciagnie i zakwitnie.
Teoretycznie zaoszczedzisz miejsce w boxie ale stracisz duzo na plonie. W [praktyce zalezy od odmiany.
Ja tam jestem zwolennikiem tego ze zawsze oplaca sie trzymac przynajmniej tydzien na wegu.
Pozdro
( Chodzi mi o nawożenie - wiem, leniwy jestem. Chodzi mi o jakieś konkretne FAQ )
Może podsunie ktoś linki.
dodano:
Znalazłem sporo materiałów w miarę zapoznawania się z forum ale nigdzie nie ma informacji podanej czysto i przejrzyście może ktoś coś skrobie w odpowiednim dziale i podsunie linka ?
Chodzi mi o nawozy popularnie dostępne w Polsce.
Moje pestki:
Orange Bud - White Label Sensi Seeds x2|
No Name x2 z promocji|
Wszystkie moje nasiona pochodzą z seed.pl
Mix już wykiełkował, jedna pestka po drugiej.
Orange Bud jednak się leni 3 dni nie kiełkuje i pestki zrobiły się czarne :/.
dodano:
W Orange Bud jedna pestka puściła kiełek. Strasznie sczerniały.
Przyznam ,że trochę im pomogłem delikatnie naciskając nasionka do pęknięcia. - Dobrze zrobiłem ?
Czy następnym razem takie praktyki sobie darować ?
LeonardoDaVinci pisze:To może nie do końca tak wygląda. Jak ktoś ma mniejszego box'a to rzeczywiście od razu powinien wrzucić 12/12. Jak ktoś ma większego to raczej zależy mu na rozroście roślinki i wtedy 18/6 jest takim optymalnym rozwiązaniem.SweetBulldog pisze:Hm.. stratą czasu?Co do fotoperiodu 24/0 to czytałem ostatnio wypowiedź Eda Rosenthala, który twierdzi, że konopie nie potrzebują nocy w fazie wzrostu i 18/6 jest stratą czasu.
Sweet chyba nie o to mu chodziło.
Według niektórych fotoperiod 18/6 jest lepszy od 24/0 bo rosliny mają czas na usunięcie produktów fotosyntezy itd.
Według Eda konopie nie potrzebują więc 24/0 jest lepszą opcją bo roślina ma 6 godzin więcej wzrostu.
Jest to kwestia dyskusyjna, osobiscie jestem za 18/6 chociaz chyba w nastepnej uprawie zrobie 20/4 albo 22/2 nawet.
ale sadze ze
??roslina moze kapke szybciej dojsc i sie bardziej wyciagnac, ale chyba kosztem plonu??
ale to tylko moje domniemania ;)
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
a termin kwitnienia sie nie zmieni, bo jest zapisany w genach i wynosi x dni od początku nastania dni krótkich,
(x w zależności od odmiany)
mista pita pisze: moim skromnym zdaniem jedyny efekt to mniejszy plon - czas fotosyntezy mniejszy o 2 godziny/dzień
a termin kwitnienia sie nie zmieni, bo jest zapisany w genach i wynosi x dni od początku nastania dni krótkich,
(x w zależności od odmiany)
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jelitko.jpg)
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego
Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/robert-rutkowski00.jpg)
Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu
Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.