uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
SweetBulldog pisze:
Co do fotoperiodu 24/0 to czytałem ostatnio wypowiedź Eda Rosenthala, który twierdzi, że konopie nie potrzebują nocy w fazie wzrostu i 18/6 jest stratą czasu.
Hm.. stratą czasu?
To może nie do końca tak wygląda. Jak ktoś ma mniejszego box'a to rzeczywiście od razu powinien wrzucić 12/12. Jak ktoś ma większego to raczej zależy mu na rozroście roślinki i wtedy 18/6 jest takim optymalnym rozwiązaniem.

Sweet chyba nie o to mu chodziło.
Według niektórych fotoperiod 18/6 jest lepszy od 24/0 bo rosliny mają czas na usunięcie produktów fotosyntezy itd.
Według Eda konopie nie potrzebują więc 24/0 jest lepszą opcją bo roślina ma 6 godzin więcej wzrostu.

Jest to kwestia dyskusyjna, osobiscie jestem za 18/6 chociaz chyba w nastepnej uprawie zrobie 20/4 albo 22/2 nawet.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 10 / / 0
Nieprzeczytany post autor: .bas »
LeonardoDaVinci pisze:
To może nie do końca tak wygląda. Jak ktoś ma mniejszego box'a to rzeczywiście od razu powinien wrzucić 12/12. Jak ktoś ma większego to raczej zależy mu na rozroście roślinki i wtedy 18/6 jest takim optymalnym rozwiązaniem.
Ja mam a raczej będę miał małego BOX`a 60x45x80. Czyli co powinienem odpuścić sobie 18/6 ?
Uwaga! Użytkownik .bas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
chodzi o to ze przy 12/12 kwiatki zakwitają. 18/6 itd jest na wzrost wegetatywny bądź co bądź niezbędny.

Jeśli odrazu dasz 12/12 to kwiatki odrazu nie zakwitna, najpierw troche porosnie, sie wyciagnie i zakwitnie.

Teoretycznie zaoszczedzisz miejsce w boxie ale stracisz duzo na plonie. W [praktyce zalezy od odmiany.
Ja tam jestem zwolennikiem tego ze zawsze oplaca sie trzymac przynajmniej tydzien na wegu.

Pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 10 / / 0
Nieprzeczytany post autor: .bas »
Zdecydowanie nie mogę znaleźć jakiegoś FAQ na ten temat...
( Chodzi mi o nawożenie - wiem, leniwy jestem. Chodzi mi o jakieś konkretne FAQ )
Może podsunie ktoś linki.

dodano:
Znalazłem sporo materiałów w miarę zapoznawania się z forum ale nigdzie nie ma informacji podanej czysto i przejrzyście może ktoś coś skrobie w odpowiednim dziale i podsunie linka ?
Chodzi mi o nawozy popularnie dostępne w Polsce.

Moje pestki:
Orange Bud - White Label Sensi Seeds x2|
No Name x2 z promocji|

Wszystkie moje nasiona pochodzą z seed.pl

Mix już wykiełkował, jedna pestka po drugiej.
Orange Bud jednak się leni 3 dni nie kiełkuje i pestki zrobiły się czarne :/.

dodano:
W Orange Bud jedna pestka puściła kiełek. Strasznie sczerniały.
Przyznam ,że trochę im pomogłem delikatnie naciskając nasionka do pęknięcia.
- Dobrze zrobiłem ?
Czy następnym razem takie praktyki sobie darować ?
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2007 przez .bas, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik .bas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 225 / 9 / 0
LeonardoDaVinci pisze:
SweetBulldog pisze:
Co do fotoperiodu 24/0 to czytałem ostatnio wypowiedź Eda Rosenthala, który twierdzi, że konopie nie potrzebują nocy w fazie wzrostu i 18/6 jest stratą czasu.
Hm.. stratą czasu?

Sweet chyba nie o to mu chodziło.
Według niektórych fotoperiod 18/6 jest lepszy od 24/0 bo rosliny mają czas na usunięcie produktów fotosyntezy itd.
Według Eda konopie nie potrzebują więc 24/0 jest lepszą opcją bo roślina ma 6 godzin więcej wzrostu.

Jest to kwestia dyskusyjna, osobiscie jestem za 18/6 chociaz chyba w nastepnej uprawie zrobie 20/4 albo 22/2 nawet.
Krytyczny fotoperiod jest dla roślin czymś bardzo odmiennym.. te "chwasty" właściwie to gówno obchodzi.. ;)
Uwaga! Użytkownik Sweet Bulldog nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 114 / / 0
dlaczego stosuje sie na okres kwitnienia 12\12 a nie np 10\14 czy dluzsza noc nie powinna przyspieszyc kwitnienia i skrucic jego trwanie, pytam bo chce sprobowac w nastepnym rzucie fotoperiodu 10\14 na kwitnienie, sa jakies przeciwskazania=?
Uwaga! Użytkownik Benedykt de Spinoza nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
nigdy 10/14 nie robilem
ale sadze ze
??roslina moze kapke szybciej dojsc i sie bardziej wyciagnac, ale chyba kosztem plonu??

ale to tylko moje domniemania ;)
  • 3523 / 56 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
ustawianie 12/12 od samego początku mija się z celem. Roślinka tworzy zazwyczaj jednego średniej wielkości topika. Tak jak leo uważam, że 1 tydzień to minimum, a właściwie to 2
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
moim skromnym zdaniem jedyny efekt to mniejszy plon - czas fotosyntezy mniejszy o 2 godziny/dzień
a termin kwitnienia sie nie zmieni, bo jest zapisany w genach i wynosi x dni od początku nastania dni krótkich,
(x w zależności od odmiany)
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 3523 / 56 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
mista pita pisze:
moim skromnym zdaniem jedyny efekt to mniejszy plon - czas fotosyntezy mniejszy o 2 godziny/dzień
a termin kwitnienia sie nie zmieni, bo jest zapisany w genach i wynosi x dni od początku nastania dni krótkich,
(x w zależności od odmiany)
Nie wydaje mi się abyś miał do końca rację. W takim przypadku roślinki nie reagowałyby na rewegetację.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.

Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.