uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
andrzej
  • / / 0
zamieszczam zdjecia z mojego paletka
liscie sa troche zoltawe niewiem czego moze byc to przyczyna.dzisiaj przesadzilem wszystko z kobeczkow 0,5 do 5 litrowych donic.na 160 litrow odkwaszonego torfu (30 krzakow po 5 litrow donica)wsypalem ok3 duze lyzki stolowe dolomitu.(dokladnie w takiej samej mieszance staly do tej pory)
oprocz tego krzaki sa stosunkowo malo listne.lodygi sa dlugie a liscie na samym czubku.dzisiaj poprzycinalem rowniez korony drzewek aby rozgalezialy sie w szerz. piszcie jak to wyglada i co zrobic zeby liscie byly zdrowsze.ponaginalem je dzisiaj troche tak zeby odslonic dolne partie roslin.
zalewam je raz na jakis czas odzywka (zalanczam zdjecie)
piszcie
pozdrawiam wszystkich

andrzej

po kilku probach znow niemoge zmiescic fotek niewiem o co chodzi
prosze piscie mimo wszystko dlaczego liscie zolcieja.
  • 1736 / 18 / 0
witam andrzej.
przykro mi ale niema zadnych zdjec.

Najlepie zarzucaj sobie fotu na jakims serwerze do zrzucania fotek bo z hr roznie bywa.

pozdro

EDIT:
Wydaje mi się że:
1. Za mało światla (światlo jest za wysoko maybe?)
2. Za mało azotu
3. Za kwasna ziemia co ogronicza wchlanianie azotu

Ja zawsze wsypuje dolomitu łyżke stołową na 2 litry ziemi.

Pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
andrzej
  • / / 0
czesc
Nieprzeczytany post autor: andrzej »
jak dostarczyc azot roslinom????zamowilem z netu "bcuzz aarde a&b-5l" i do tego "bcuzz PK13/14-1l" czy to wystarczy?co ile zalewac takie odrzywki/do kazdorazowego podelwania?czy torf odkwaszony powinienem wymieszac ze zwykla ziemia?bo niezrobilem tego..
  • 1736 / 18 / 0
andrzej mi sie wydaje ze to nie jest wina malej ilosci azotu tylko zbyt kwaśniej ziemi co chamuje przyswajanie azotu przez rosliny.

A jesli chcesz im azot dostarczyc to weż jakis nawoz z duza zawartoscia azotu rozpusc w wodzie (w dawce 1/10 lub nawet 1/20 takiej jak jest podana do podlewania albo jesli jest podana to taka jaka do spryskiwania) i spryskuj codziennie (gdzies tak na 1-2 godziny przed zapaleniem swiatla) rosliny az do uzyskania poprawy ewentualnie jak bedzie sie dziac coraz gorzej to przestan to robic.

Tak czy inaczej z ta ziemią bedziesz musiał cos zrobic. Porob dziurki wykalaczka w doniczce posyp dolomitem po wierzchu i podlej - ja bym tak zrobił...

Pozdro i daj jakies zdjecia
  • 59 / / 0
jesli masz nieodpowiednie ph to watpie zeby uprawa sie udala, nawet najlepszy nawoz nie pomoze. proponyje podlac woda z rozpuszczonym dolomitem lub podsypac mielonymi skorupkami z jajek kurzych- to wyreguluje ph i roslinki rusza na ostro! te nawozy zastosujesz dopiero na flo takze narazie kup jakis organiczny nawoz na flo z duza zawartosccia azotu np. biohumus forte.
  • 1736 / 18 / 0
proponyje podlac woda z rozpuszczonym dolomitem
dolomit niestety nie rozpuszcza sie w wodzie...
podsypac mielonymi skorupkami z jajek kurzych
to jest git sposób ale długo trwa zanim skorupki zaczną coś ciekawego robic z ph no i potrzeba naprawde duzo skorupek

IMO: Jak juz ktos chce blyskawicznie podnieść ph domowymi sposobami to proponuje sode oczyszczona ale niewiem jak dawkowac no i można zasolić ziemie wiec moim zdaniem tylko w ostateczności.
te nawozy zastosujesz dopiero na flo takze narazie kup jakis organiczny nawoz na flo z duza zawartosccia azotu np. biohumus forte.
nawozy organiczne zakwaszają ziemie więc jeśli andrzje ma juz z tym problem to bedzie mu trudniej podwyższyć.
Ja tam zawsze jestem zwolennikiem chemii szczególnie na weg bo to zielsku nie przeszkadza, a tymbardziej na smak nie wpływa...
Andrzje kup jakiś płynny nawóz do roślin zielonych i bedzie spoko...
wyreguluje ph i roslinki rusza na ostro!
racja ph jest jednym z najwazniejszych czynnikow bo jak jest za wysokie to sie costam nie wchlania i rosnie hujowo jak jest za niskie to tak samo i tez rosni hujowo.

IMFO: Najlepsze ph - na mlode roslinki 5.5-6.5 (7.0 tez jest git) a na juz ukorzenione sadzonki (6.5-7.0)
  • 59 / / 0
owszem dolomit sie nie rozpuszcza w wodzie, ale latwiej dozowac go z woda
andrzej
  • / / 0
cdn
wszystko siedzie w torfie odkwaszonym kreda o ph 5,5-6,5.a przynajmniej tak deklaruje producent.wczoraj rozkopalem odrobine ziemie w donicach i podsypalem plaska lyzeczke dolomitu do kazdej(donice o pojemnosci 5,4 litra) raz na tydzien zalewam organicznym nawozem do roslin zielonych .nazwy niepamietam ale pomagal w uprawie mojego kolegi.zalewam woda o odwroconej osmozie przemieszana z kranowa.wlaczylem drugiego hps250 i pozaginalem krzaki troche, tak aby porozgalezialy sie bo narazie lodyga bije do gory..zobaczymy czy beda efekty. z tym dolomitem troche sie boje sypac bo ostatno troche sie popazyly jak zasypalem za duzo, musialem wszystko przesadzac a troche tego mam..pokombinuje ze skorupkami jajek.
andrzej
  • / / 0
cdn cdn
tylko czy nieprzedobrze jesli dosypalem teraz lyzeczke dolomitu a chce dosypac jeszcze troche skorupek od jajek??to moze troche glupio zabrzmi ale ile tych jajek???:)kupie cala kratke na bazarze i w dwa dni zjem:)hehe jajecznica na sniadanie obiad i kolacje:)zmiazdze wszystko w mozdziezu kuchennym na miazge tylko ile tego sypac ?:)
  • 1736 / 18 / 0
andrzej moim skromnym zdaniem niema juz sensu sypanie czegos dodatkowo...

Zapłać nam fotki twoich plantów bo chciałbym zobaczyć jak wyglądaja i czy naprawde tak strasznie.
Jaka masz tempertature w boxie? Zapewniasz im dobra wilgotnosc? Nie sa przelewane ani przesuszane?
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.