Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Cześć. Chciałem się Was zapytać czy macie flashbacki po terapii długoterminowej ( leczeniu odwykowym )? Chodzi mi czy występują one u Was pod wpływem silnego stresu, większego napięcia i jak to wygląda realnie? Ja mam takie coś od kilku ładnych lat i nie chodzi wcale o sytuacje kiedy myślę czy chce zażyć narkotyk ( wtedy to jest zrozumiałe) ale zwyczajnie przy abstynencji. Ktoś ma może podobne doświadczenie ?
Ps. Nie pytajcie mnie gdzie i kto wywołam mi to, bo to nie jest istotne- to było wychodzenie z dna uzależnienia, terapia wstrząsowa i rozumiem intencje. Nie radzę sobie z flashbackami po prostu…
  • 22 / / 0
Też o tym kiedyś czytałem i z tego co wiem, to niestety u części osób po długiej terapii albo ciężkich doświadczeniach takie flashbacki mogą się pojawiać jeszcze przez długi czas, szczególnie właśnie przy dużym stresie albo napięciu. Organizm i głowa zapamiętują te stany i czasem reagują automatycznie, nawet jeśli człowiek jest już długo w abstynencji.
Uwaga! Użytkownik CortexCrawler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 33 / / 0
@ambiwalentnie mam niestety podobnie. Z racji tego, że nie biore, mam robotę, wychodzę z paranoi i myślę poważnie o terapii u psychologa, flashbacki mi zniszczyły sex.
Czuję, że sam sobie z nimi nie poradzę, lepiej skorzystać z pomocy fachowca niż się męczyć latami samemu - szkoda młodego życia. 3 miesiące abstynencji, ponad 2 lata na krysztale niemalże dzień w dzień.
"wychodzenie z dna uzależnienia, terapia wstrząsowa i rozumiem intencje." brzmi jak usprawiedliwianie z pozycji ofiary swojego oprawcy/oprawców. Wygląda że masz sporo do przerpacowania z terapeutą.
  • 30 / 2 / 0
Warto też rozróżnić klasyczne „flashbacki” od tzw. intruzji pamięciowych i reakcji stresowych, bo po terapii wstrząsowej albo ciężkich epizodach uzależnienia częściej chodzi właśnie o mechanizmy podobne do PTSD niż o efekt typowo substancyjny.
  • 20 / / 0
@NeonKitsune czyli dobrze zrozumiałem Twój wpis, że właśnie tak mam się czuć i odczuwać stres pourazowy i mieć intruzje pamięciową, po leczeniu odwykowym? Tak się leczy ciężkie uzależnienia u nas?
  • 20 / / 0
21 kwietnia 2026loggan pisze:
flashbacki mi zniszczyły sex.
Możesz coś więcej napisać odnośnie tego, jak flashbacki zniszczyły Ci seks? W jakim sensie?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.