Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Cześć. Chciałem się Was zapytać czy macie flashbacki po terapii długoterminowej ( leczeniu odwykowym )? Chodzi mi czy występują one u Was pod wpływem silnego stresu, większego napięcia i jak to wygląda realnie? Ja mam takie coś od kilku ładnych lat i nie chodzi wcale o sytuacje kiedy myślę czy chce zażyć narkotyk ( wtedy to jest zrozumiałe) ale zwyczajnie przy abstynencji. Ktoś ma może podobne doświadczenie ?
Ps. Nie pytajcie mnie gdzie i kto wywołam mi to, bo to nie jest istotne- to było wychodzenie z dna uzależnienia, terapia wstrząsowa i rozumiem intencje. Nie radzę sobie z flashbackami po prostu…
  • 22 / / 0
Też o tym kiedyś czytałem i z tego co wiem, to niestety u części osób po długiej terapii albo ciężkich doświadczeniach takie flashbacki mogą się pojawiać jeszcze przez długi czas, szczególnie właśnie przy dużym stresie albo napięciu. Organizm i głowa zapamiętują te stany i czasem reagują automatycznie, nawet jeśli człowiek jest już długo w abstynencji.
Uwaga! Użytkownik CortexCrawler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 33 / / 0
@ambiwalentnie mam niestety podobnie. Z racji tego, że nie biore, mam robotę, wychodzę z paranoi i myślę poważnie o terapii u psychologa, flashbacki mi zniszczyły sex.
Czuję, że sam sobie z nimi nie poradzę, lepiej skorzystać z pomocy fachowca niż się męczyć latami samemu - szkoda młodego życia. 3 miesiące abstynencji, ponad 2 lata na krysztale niemalże dzień w dzień.
"wychodzenie z dna uzależnienia, terapia wstrząsowa i rozumiem intencje." brzmi jak usprawiedliwianie z pozycji ofiary swojego oprawcy/oprawców. Wygląda że masz sporo do przerpacowania z terapeutą.
  • 30 / 2 / 0
Warto też rozróżnić klasyczne „flashbacki” od tzw. intruzji pamięciowych i reakcji stresowych, bo po terapii wstrząsowej albo ciężkich epizodach uzależnienia częściej chodzi właśnie o mechanizmy podobne do PTSD niż o efekt typowo substancyjny.
  • 11 / / 0
@NeonKitsune czyli dobrze zrozumiałem Twój wpis, że właśnie tak mam się czuć i odczuwać stres pourazowy i mieć intruzje pamięciową, po leczeniu odwykowym? Tak się leczy ciężkie uzależnienia u nas?
  • 11 / / 0
21 kwietnia 2026loggan pisze:
flashbacki mi zniszczyły sex.
Możesz coś więcej napisać odnośnie tego, jak flashbacki zniszczyły Ci seks? W jakim sensie?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych

Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.