17 maja 2018pkarnia1 pisze: Czy bez różnicy?
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
To bierz na rano, jak nie mozesz spac.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
Brałem ponad miesiąc okazjonalnie jakaś grudka / zielone / alkohol - lek się w ogóle nie rozkręcił.
Po prostu zero jakichkolwiek efektów a brałem przez 2 miesiące, "odraczając abstę", oszukując się, że "spoko, jeszcze się rozbuja". Tymczasem po prostu marnowałem pieniądze na kolejne paczki leku.
Niektóre leki dragi osłabiają, ale w tym przypadku jakiekolwiek substancje rekreacyjne- przynajmniej z mojego doświadczenia- absolutnie blokują działanie leku, zero efektów.
Dodam na marginesie, że dawkę 15 mg po kilku miesiącach odstawiłem z dnia na dzień i ku mojemu zaskoczeniu- zero uboków.
Ale to akurat może być osobnicza kwestia i nie zachęcam nikogo do odstawiania tego typu leków bez kontroli lekarza psychiatry.
Od wczoraj biorę escitil 10mg + neurotop 300 ret. + hydroxyzynium VP 25/50 mg
Biorę to na depresje + lęki społeczne, mam pytanie ponoć lek escitil zaczyna działać dopiero po 2 tygodniach ja przejrzałem sporo stron z forum i duża część osób piszę że czuć efekt po kilku godzinach a po dwóch tygodniach "efekt" leku spada i zwiększają dawkę... To jak z tym jest? Działa od razu czy po dwóch tygodniach?
edycja.
Dodatkowe proste i głupie pytanie ale jestem perfekcjonistą. jeśli mam napisane np. 1-0-1 Czyli rano południe i wieczór to jakie to są mniej więcej godziny? oprócz południa ps. ostrzegałem że typowo nieciekawe pytanie :D Pozdro z Koszalina
26 maja 2018haze_warrior pisze: Przy escitalopramie jakikolwiek alkohol bądź ćpanie całkowicie sabotują działanie leku.
Brałem ponad miesiąc okazjonalnie jakaś grudka / zielone / alkohol - lek się w ogóle nie rozkręcił.
Dodam na marginesie, że dawkę 15 mg po kilku miesiącach odstawiłem z dnia na dzień i ku mojemu zaskoczeniu- zero uboków.
Kolejna sprawa - przy zjeździe z 20mg na 0mg "cold turkey" miałem takie specyficzne zawroty głowy, lęki, bezsenność. Coś jak po odstawce paroksetyny, tylko sporo słabiej na szczęście.
I won't go quietly,
I'm bringing my crown
Pozytywny pisze:Hej
Od wczoraj biorę escitil 10mg + neurotop 300 ret. + hydroxyzynium VP 25/50 mg
Biorę to na depresje + lęki społeczne, mam pytanie ponoć lek escitil zaczyna działać dopiero po 2 tygodniach ja przejrzałem sporo stron z forum i duża część osób piszę że czuć efekt po kilku godzinach a po dwóch tygodniach "efekt" leku spada i zwiększają dawkę... To jak z tym jest? Działa od razu czy po dwóch tygodniach?
edycja.
Dodatkowe proste i głupie pytanie ale jestem perfekcjonistą. jeśli mam napisane np. 1-0-1 Czyli rano południe i wieczór to jakie to są mniej więcej godziny? oprócz południa ps. ostrzegałem że typowo nieciekawe pytanie :D Pozdro z Koszalina
Escitalopram dobry na depresje dawki 5-20mg działanie przeciwlękowe umiarkowane, brak sidów -ogólnie dobry lek, jak dla mnie trochę za słabo działał przeciwlękowo.
Słabe działanie na libido.
citalopram podobne działanie jak esci daki 20-40mg częściej bóle głowy i bardziej kastrował libido.
Ogólnie niezły lek.
paroksetyna Dawki 20-80mg przeważnie 20mg Działanie przeciwdepresyjne umiarkowane dość silne działanie przeciwlękowe na nim rzucałem benzo próbowałem dawek 80mg działanie przeciwlękowe zanikło. Tłumi mocno libido.
sertralina Dawki 50-100mg przeważnie -50mg. słabe działanie przeciwlękowe , dobre przeciwdepresyjne czasami działała pro-lękowo czasami sedatywne.
sertralina słabo kastrowała.
Fluvoksamina -dawki 200-300mg na pierwszy plan wysuwa się silne działanie anksjolityczne- sedatywne silniejsze od paroksetyny średnie działanie przeciwdepresyjne .
Silnie oddziałowuje na receptor sigma.
Znikomy wpływ na libido. Bardzo dobry lek. Wady to intereakcje trzeba uważać co się bierze,
fluoksetyna mój pierwszy SSRI brałem go 20lat temu ,niestety fluo nie jest lekiem dla mnie za bardzo nasilała lęki u mnie , musiałem zmienić lek na klomipraminę.
O libido nawet wtedy nie myślałem zbyt duże lęki.
wenlafaksyna dawki 75-300mg dostawałem w szpitalu i krótko po szpitalu na redukcji benzo , lek mi nie pomagał, nasilał lęki, trudno o obiektywną opinię jak lek zaczyna brać się w takim okresie , zmieniłem lek na fluvoksaminę.
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/d/d12b2a98-806d-44b5-9b78-c5e38275976c/20230626_103856.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250426%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250426T023402Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=4d84d08d33e6ab9c7ad9034b8c00dba32b87e290a1e23c3d75ccd485a92194db)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/f5.large_.jpg)
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu
Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.