Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 361 / 41 / 0
Huk pisze:
Jak działać będzie escitalopram na niewielką depresję? Ponoć służy do leczenia depresji o dużym nasileniu..
Widzę ze potrafisz czytać ulotkę ;) owszem takie info w niej znajdziemy ale o tym czy dany lek nadaje się do stosowania w Twoim przypadku decyduje lekarz. Ja swojej depresji nie określiła bym jako 'o dużym nasileniu' mimo do dostałam właśnie ten lek od lekarza. Jak widać można leczyć nim też 'niewielką' depresję :) Ogólnie u mnie sprawdził się bardzo dobrze.
  • 834 / 17 / 0
@up, u mnie nie pomaga ;(
Treść postu autora to jakieś pierdolenie - tak w skrócie dla tych, którym nie chce się czytać heh
  • 361 / 41 / 0
Powiedz to lekarzowi i niech przepisze Ci inny lek. A jak długo go bierzesz i jaką dawkę?
  • 834 / 17 / 0
Biorę go od kilku tygodni, teraz 20mg na dobę
Treść postu autora to jakieś pierdolenie - tak w skrócie dla tych, którym nie chce się czytać heh
  • 361 / 41 / 0
Jeżeli nie wystąpiły jakieś działania niepożądane typu wymieniana wcześniej przez innych agresja itd. to może daj mu jeszcze szansę.
Stawialabym na max. 3 miesiące, jeśli do tej pory nie odczujesz działania to najpewniej trzeba będzie zmienić lek na inny.
  • 1009 / 42 / 0
U mnie ten lek się nie sprawdził.
Pierwszy miesiąc był okropny, bezsenność, nasilenie lęków itp.
Po 3 miesiącach odstawiłem i dopiero wtedy poczułem się dobrze.
Wszystkie moje posty to zwykła fikcja literacka i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością!
  • 1 / 3 / 0
Cześć,

problem mam taki, że esci brałem 4 miechy codziennie po 10 mg (symescital).
Chcąc odstawić dwa tygodnie brałem codziennie 5 mg, a potem kolejne dwa tygodnie 5mg co dwa dni, było okej.
Generalnie to chyba coś zjebałem w tym odstawianiu bo po 5 dniach bez eci dostałem zajebistych zawrotów głowy, podniesionego ciśnienia, pociłem się jak świnia i miałem napady gorąca. Trzy dni się tak męczyłem, a objawy odstawienia wcale nie zmniejszały swojej intensywności - czułem się super chujowo. Trzeciego dnia pojechałem do apteki i zarzuciłem 5mg - po 2h wszystkie objawy jak ręką odjął >.<. Stąd wiem, że sposób odstawiania w moim przypadku był do dupy :P

Proszę o pomoc, jak to odstawić, to co chciałem to wyleczyłem i teraz je biorę bo nie umiem odstawić w fachowy sposób :D

(BTW. zajebisty lek gdyby nie to odstawianie hardcorowe)
  • 834 / 17 / 0
@up, najlepiej jak najbardziej stopniowo i najwolniej schodzić
  • 361 / 41 / 0
Dokładnie, zmniejszaj dawkę np co dwa tygodnie. Piszesz ze brałeś te najsłabsze 5mg, dziel więc później tabletkę na pół. Powodzenia
  • 258 / 16 / 0
Z tego co wiem, okres półtrwania escitalopramu wynosi 27-32h, jednak wikipedia podaje(ogólnie o SSRI): "W większości przypadków lek daje pełną(lub częściową) oczekiwaną odpowiedź kliniczną, która utrzymuje się długo po odstawieniu leku."

Oznacza to mniej więcej, że mimo odstawienie leku, pozostajesz w remisji, czyli to co lek zrobił, zostaje albo deprecha wraca, po np: kilku dniach, mimo tego, że na leku człowiek czuł się dobrze.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.