Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 92 / 5 / 0
@Bingb0ng bardzo dziękuję za odpowiedź . No ja nawet złaziłem co 2,5 mg kupiłem sobie taki podzielnik do tabletek i nawet polówkę na pół mogłem . Jutro wjeżdżam na 10 mg . Jedno już wyczuwam czuję się tak jakoś bardziej swojo żywszy taki , bo na tym 20 mg był taki jakby kokon serotoninowy , i jednak dobrze pisali że to się dopiero odczuwa jak się zejdzie z dawki , trzymaj za mnie kciuki bo szczerze wolałbym na tym 10 mg zostać niż na 20 mg wiadomo zawsze mniej tej chemii , no zobaczymy zejdę jutro na 10 mg i z 2-3 tygodnie poobserwuję jak się będę czuł , no chyba że będzie jakaś masakra to wrócę na 15 mg , albo zmienię na paro , co ty na to ? 🤔 a ty na jakiej obecnie dawce jesteś ? I czy brałeś kiedyś paro , masz porównanie ?
  • 92 / 5 / 0
No i zaczęły się trochę objawy odstawienie tak myślę - , rozwolnienie mdłości , rozdrażnienie , stan depresyjny , może organizm poprostu musi przyzwyczaić się do nowej mniejszej dawki , i trochę muszę przetrzymać , czy myślicie że jednak tej serotoniny jest mało i potrzeba jej więcej ? Chociaż 10 mg to nie jest aż tak mała dawka 🤔
  • 92 / 5 / 0
Panowie jednak to chyba nie objawy odstawienie bo poprostu leci ze mnie ze wszystkich dzior ból mięśni i kości , mój ojciec ma identycznie od dziś rano nic nie bierze . Poprostu czuję się również rozbity psychicznie ale to pewnie od jakieś grypy jelitowej , dziś z rana przywaliłem 20 mg escitolopramu bo już się bałem że objawy odstawienie - w sumie mógłby trochę nasilić przebieg tej grypy jelitowej , dlatego nie będę świrował chyba z aż tak ostrym cięciem o 100 % widocznie nie jestem
Jeszcze ja i moja głowa na to gotowy w sumie lek brany dopiero od 1 listopada to jest jeszcze krótki okres żeby się unormowało tymbardziej że miałem mocne zaburzenie stresowe lękowe i biorę go głównie na napięcie takie lękowe brak możliwości relaxu itp , ale fakt faktem tego się nie czuję ale jak se przypomnę 3 tyg temu jak się czułem na początku 20
Mg
To jednak działał ten Escitalopram 😀
  • 103 / 31 / 0
@powerade33 chłopie wyluzuj trochę, poczytaj jakaś książkę, wkręć się w jakiś serial czy coś.. nie myśl ciągle o tym jak się czujesz i nie monitoruj tego nonstop bo sam się dojeżdżasz ;)
  • 92 / 5 / 0
@Bingb0ng żebyś dziś 40 razy latał do kibla to niewiem czy byś miał taki luzzz 😃 no ale jedno jest pewne nie jest to od zmniejszenia dawki bo ojciec ma to samo jakaś wirusowka jelitowa , dlatego narazie zostanę na 15 mg nie będę zwiększał na 20 mg ale też narazie nie będę wchodził na 10 mg
  • 785 / 16 / 0
Biorę na razie 5mg mija senność w ciągu polodnia zawsze przysypiam jak u was było
  • 1478 / 237 / 0
Biorę 10 mg ale z innymi lekami w tym wenlafalsyną 300 mg także to trochę co innego, ale od kiedy go biorę mam więcej energii i pewności siebie. Czuję też chwilami silną złość i trochę mi gębę wygina.
Kiedyś brałem go solo do dawki 15 mg i słabo działał, tylko na chwilę mnie pobudził ale to wszystko.
  • 63 / 5 / 0
Cześć. Chodzi o escipram 10mg dziennie. Na depresję. Pytanie czy jest sens. Czy nie lepiej podnieść e na trzeźwo. Jak zmienia ten lek świadomość, emocje, inteligencję? Bardzo to dla mnie ważne. A jak z kontaktem z partnerem, partnerka życiowa, czy nie jest wtedy kontakt inny, nie tak głęboki i połączony?
Osobiście nie sądzę że terapie w trakcie zaburzania gospodarki neuroprzekaznikowej lekami cokolwiek dają, a co wy sądzicie? Nie jest tak że ten lek to tylko odwlekanie lekcji, które będzie trzeba przerobić gdy się skończą ostatnie tabletki?
  • 103 / 31 / 0
@hedowiec3 Ten lek w żaden sposób nie zmienia inteligencji. Świadomość może w taki sposób, że jesteś bardziej świadomy tego co jest dla ciebie dobre a co złe i jesteś generalnie spokojniejszy. Emocje zmienia w taki sposób, że bardziej je kontrolujesz, ciężej cię wyprowadzić z równowagi, mniej przejmujesz się pierdołami i mniej cię wszystko co negatywne dotyka. Natomiast wszystko co dobre i przyjemne odczuwa się jeszcze przyjemniej i dłużej. Także kontakt z partnerem może być jeszcze głębszy i lepszy, jeżeli teraz jest przytłumiony przez lęki i depresję.

Jeżeli jesteś w stanie, w którym własne emocje bardzo utrudniają ci normalne funkcjonowanie to ten lek przywróci cię do stanu "normalności", jednak pokusiłbym się o większą dawkę - 10 mg to jest dawka minimum.
Jeżeli jesteś w stanie w którym sam sobie ze wszystkim radzisz i ogarniasz własną głowę i generalnie dobrze ci się żyje to wtedy nie łykaj.
  • 494 / 102 / 0
@powerade33

Jak ktoś chce se bardziej dokładnie odmierzać escitalopram to jest w kroplach pod nazwą Betesda. Jedna kropla - 1mg. Zaraz sobie właśnie pokropie :mniam:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.