Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 92 / 5 / 0
@Bingb0ng bardzo dziękuję za odpowiedź . No ja nawet złaziłem co 2,5 mg kupiłem sobie taki podzielnik do tabletek i nawet polówkę na pół mogłem . Jutro wjeżdżam na 10 mg . Jedno już wyczuwam czuję się tak jakoś bardziej swojo żywszy taki , bo na tym 20 mg był taki jakby kokon serotoninowy , i jednak dobrze pisali że to się dopiero odczuwa jak się zejdzie z dawki , trzymaj za mnie kciuki bo szczerze wolałbym na tym 10 mg zostać niż na 20 mg wiadomo zawsze mniej tej chemii , no zobaczymy zejdę jutro na 10 mg i z 2-3 tygodnie poobserwuję jak się będę czuł , no chyba że będzie jakaś masakra to wrócę na 15 mg , albo zmienię na paro , co ty na to ? 🤔 a ty na jakiej obecnie dawce jesteś ? I czy brałeś kiedyś paro , masz porównanie ?
  • 92 / 5 / 0
No i zaczęły się trochę objawy odstawienie tak myślę - , rozwolnienie mdłości , rozdrażnienie , stan depresyjny , może organizm poprostu musi przyzwyczaić się do nowej mniejszej dawki , i trochę muszę przetrzymać , czy myślicie że jednak tej serotoniny jest mało i potrzeba jej więcej ? Chociaż 10 mg to nie jest aż tak mała dawka 🤔
  • 92 / 5 / 0
Panowie jednak to chyba nie objawy odstawienie bo poprostu leci ze mnie ze wszystkich dzior ból mięśni i kości , mój ojciec ma identycznie od dziś rano nic nie bierze . Poprostu czuję się również rozbity psychicznie ale to pewnie od jakieś grypy jelitowej , dziś z rana przywaliłem 20 mg escitolopramu bo już się bałem że objawy odstawienie - w sumie mógłby trochę nasilić przebieg tej grypy jelitowej , dlatego nie będę świrował chyba z aż tak ostrym cięciem o 100 % widocznie nie jestem
Jeszcze ja i moja głowa na to gotowy w sumie lek brany dopiero od 1 listopada to jest jeszcze krótki okres żeby się unormowało tymbardziej że miałem mocne zaburzenie stresowe lękowe i biorę go głównie na napięcie takie lękowe brak możliwości relaxu itp , ale fakt faktem tego się nie czuję ale jak se przypomnę 3 tyg temu jak się czułem na początku 20
Mg
To jednak działał ten Escitalopram 😀
  • 103 / 31 / 0
@powerade33 chłopie wyluzuj trochę, poczytaj jakaś książkę, wkręć się w jakiś serial czy coś.. nie myśl ciągle o tym jak się czujesz i nie monitoruj tego nonstop bo sam się dojeżdżasz ;)
  • 92 / 5 / 0
@Bingb0ng żebyś dziś 40 razy latał do kibla to niewiem czy byś miał taki luzzz 😃 no ale jedno jest pewne nie jest to od zmniejszenia dawki bo ojciec ma to samo jakaś wirusowka jelitowa , dlatego narazie zostanę na 15 mg nie będę zwiększał na 20 mg ale też narazie nie będę wchodził na 10 mg
  • 785 / 16 / 0
Biorę na razie 5mg mija senność w ciągu polodnia zawsze przysypiam jak u was było
  • 1482 / 237 / 0
Biorę 10 mg ale z innymi lekami w tym wenlafalsyną 300 mg także to trochę co innego, ale od kiedy go biorę mam więcej energii i pewności siebie. Czuję też chwilami silną złość i trochę mi gębę wygina.
Kiedyś brałem go solo do dawki 15 mg i słabo działał, tylko na chwilę mnie pobudził ale to wszystko.
  • 63 / 5 / 0
Cześć. Chodzi o escipram 10mg dziennie. Na depresję. Pytanie czy jest sens. Czy nie lepiej podnieść e na trzeźwo. Jak zmienia ten lek świadomość, emocje, inteligencję? Bardzo to dla mnie ważne. A jak z kontaktem z partnerem, partnerka życiowa, czy nie jest wtedy kontakt inny, nie tak głęboki i połączony?
Osobiście nie sądzę że terapie w trakcie zaburzania gospodarki neuroprzekaznikowej lekami cokolwiek dają, a co wy sądzicie? Nie jest tak że ten lek to tylko odwlekanie lekcji, które będzie trzeba przerobić gdy się skończą ostatnie tabletki?
  • 103 / 31 / 0
@hedowiec3 Ten lek w żaden sposób nie zmienia inteligencji. Świadomość może w taki sposób, że jesteś bardziej świadomy tego co jest dla ciebie dobre a co złe i jesteś generalnie spokojniejszy. Emocje zmienia w taki sposób, że bardziej je kontrolujesz, ciężej cię wyprowadzić z równowagi, mniej przejmujesz się pierdołami i mniej cię wszystko co negatywne dotyka. Natomiast wszystko co dobre i przyjemne odczuwa się jeszcze przyjemniej i dłużej. Także kontakt z partnerem może być jeszcze głębszy i lepszy, jeżeli teraz jest przytłumiony przez lęki i depresję.

Jeżeli jesteś w stanie, w którym własne emocje bardzo utrudniają ci normalne funkcjonowanie to ten lek przywróci cię do stanu "normalności", jednak pokusiłbym się o większą dawkę - 10 mg to jest dawka minimum.
Jeżeli jesteś w stanie w którym sam sobie ze wszystkim radzisz i ogarniasz własną głowę i generalnie dobrze ci się żyje to wtedy nie łykaj.
  • 494 / 102 / 0
@powerade33

Jak ktoś chce se bardziej dokładnie odmierzać escitalopram to jest w kroplach pod nazwą Betesda. Jedna kropla - 1mg. Zaraz sobie właśnie pokropie :mniam:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
HyperTuba dodaj film
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.