Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 308 / 53 / 3
Będę parzył pod przykryciem. Jak tak krótkie parzenie nie da efektów to następnego dnia będę dłużej parzyć. Zawsze byłem przesadnie ostrożną osobą. Zobaczę jak zadziała i będę zwiększał czas parzenia aż będę usatysfakcjonowany efektem.
  • 2608 / 543 / 0
Ok, pamiętaj, że żeńszeń sam w sobie działa raczej subtelnie, tym bardziej w niskiej dawce. ALE, przy połączeniu z zieloną herbatą pokazuje pazur. Yerba raczej jest za mocna, profil działania zielonej herbaty jest moim zdaniem idealny do mixu z eleuterokokiem. Testowałem też z ilex guayusa, również może być, ale mix eleuterokok + zielona herbata to numer jeden :) Należy wypić napar z eleuterokoka, poczekać trochę i wziąć się za zieloną herbatę, którą popijamy po trochę, aż do uzyskania satysfakcjonującego efektu.

Tak w ogóle, to można bez problemu kupić nasiona Eleuterokoka kolczastego i planuję się zabrać za wysiew.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 308 / 53 / 3
A jak wygląda różnica w cenie między własnym eleuterokokiem, a sklepowym, wychodzi drożej czy taniej?
  • 63 / 4 / 0
Ja kupowałem w Warszawie to wychodziło taniej.

Piłem też jak wyżej z zieloną herbatą rodzaju Sencha
  • 2608 / 543 / 0
@PoppyPHU Wychodziło taniej od zakupów internetowych, czy taniej od uprawy własnej?

Dla mnie oczywistym wydaje się być, że uprawa własna zapewnia nam surowiec niemal za darmo. Trzeba jednak trochę czasu, żeby uzbierać go w sensownej ilości, a więc płaci się głównie czasem.
  • 308 / 53 / 3
Przed spożyciem herbaty z Eleuterokoka zjadłem jabłko. Po wypiciu zaledwie łyka naparu poczułem strasznie słodki smak z tyłu języka (tam gdzie przed wypiciem czułem jabłkowy posmak). Tak jakbym wsypał sobie czysty cukier na język. Wie ktoś czemu tak się stało?
  • 2608 / 543 / 0
@narcovoyage13 Nie mam pojęcia, chyba nigdy czegoś podobnego nie uświadczyłem.
Zaciekawiłeś mnie jednak, jutro zamiast nalewki skorzystam z naparu i uprzednio zjem jabłko, zobaczymy :P

W każdym razie, jakiej ilości eleuterokoka użyłeś i jak wrażenia?
  • 308 / 53 / 3
Bardzo mało. Jedna łyżka na jakieś 10 minut parzona pod przykryciem, więc jak podejrzewałem nic nie było, ale chciałem sprawdzić reakcję organizmu i to mnie właśnie zaciekawiło. Jabłko zjadłem jakoś 2-3 minuty przed wzięciem pierwszego łyka. Co ciekawe na czubku języka czułem delikatny, ziołowy smak, a ta intensywna słodycz była tylko z tyłu. Ogólnie spodobało mi się i eleuterokok zrobił na mnie dobre pierwsze wrażenie.

scalono — Vetulani44

Dzisiaj zjadłem łyżeczkę miodu przed wypiciem herbatki. Efekt był, ale znacznie słabszy niż wczoraj. Może to kwestia mocniejszego naparu, bo dzisiaj parzyłem 20 minut.

@Vetulani44 i jak, poczułeś coś?
  • 2608 / 543 / 0
@narcovoyage13 Nie, właśnie zjadłem jabłko i popiłem lekkim naparem z eleuterokoka i nie poczułem tego co opisywałeś. Warto jednak zaznaczyć, że słaby napar z eleuterokoka sam w sobie ma w sobie nutę delikatnej słodyczy, może po prostu tak Ci się to zmieszało. Mocniejsze napary i nalewki mają już intensywniejszy i trochę inny smak. W każdym razie, w dziwnym kierunku ten wątek zaczął zmierzać %-D

Łączyłeś już z zieloną herbatą? Ogółem eleuterokok daje najlepsze efekty stosowany regularnie, choć doraźnie też posmyra.
  • 308 / 53 / 3
@Vetulani44 z zieloną jeszcze nie łączyłem, ale rozważałem łączenie z czarną, a także z nikotyną. Sprawdzałeś może?
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

18-letni diler zakopał narkotyki w lesie. Po zatrzymaniu grzecznie zaprowadził tam policjantów

Za posiadanie i udzielanie narkotyków odpowie 18-latek zatrzymany przez lipskich kryminalnych. Policjanci zabezpieczyli środki odurzające oraz wagi, a część narkotyków podejrzany ukrywał w słoiku zakopanym w ziemi. Młodemu mężczyźnie grozi kara nawet do 10 lat więzienia.

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.