Spirytus to etanol czyli alkohol etylowy. Pytanie czym np spirytus z apteki różni się od tego w sklepie spożywczym ale przeczytałem skład i chyba wszystko jasne. Ten do dezynfekcji zawiera jeszcze butan, izopropanol i bitrex, więc jest bardziej zanieczyszczony substancjami które niestety nie są obojętne dla organizmu. Wychodzi na to że ten ze spożywczaka będzie najbezpieczniejszy jeżeli w ekstrakcie zostaną jakieś resztki, ale też niestety najdroższy.
Myślałem jeszcze o ekstrakcji przez waporyzator ale może to głupi pomysł, jeżeli tak to szybko mnie poprawcie.
Jakby to miało wyglądać. Podłączamy waporyzator pod najlepiej jakąś szklaną bańkę i wapujemy normalnie susz tyle że para nie powinna wydostawać się poza tą bańkę. Napełniamy bańkę parą i czekamy aż ta w niej opadnie, znowu napełniamy i czekamy i tak aż przez bańkę przejdzie dajmy na to np 50g suszu. Po takiej operacji są dwa wyjścia. Pierwsze lepsze tylko musimy mieć szklaną bańkę z jakimś wieczkiem które można odkręcić i wtedy dostajemy się do środka i ze ścianek bańki ściągamy gotowy ekstrakt, niczym kompletnie niezanieczyszczony. Druga opcja, wlewamy do bańki stosunkowo małą ilość spirytusu tak aby rozpuścić to co się w niej uzbierało, zlewamy do małego naczynia i na kąpieli wodnej odparowujemy znowu spirytus ale już w znacznie mniejszej ilości niż przy klasycznym ekstrakcie.
Pomysł bardzo czasochłonny bo przy waporyzatorze z dużą komorą 50g to jakieś pewnie 100 sesji, ale może warto.
Borykam sie z silnym bolem (rwa kulszowa). W weekend mialem mocny nawrot, tak ze leki przeciwzapalne i tramal nie robily zadnej roznicy. Wieczorem zjadlem lyzeczke AVB i dzisiaj jest duzo lepiej, moge sie ruszac jako tako bez ostrego bolu. Wiec albo to przypadek i po prostu akurat silny atak minal, albo edible pomoglo.
Z racji tego, ze za 2 dnini bede mial kilka g haszu, pomyslalem, ze warto byloby to przerobic do formy jadalnej i sprawdzic dzialanie w bardziej powtarzalnych warunkach.
Wiadomo, mozna zrobic maslo czy nawet olej kokosowy, poprzez zwykle podgrzewanie, ale myslalem, zeby zrobic jakos ekstrakt pozbawiony czesci roslinnych i rozpuscic go w jakims oleju spozywczym albo w gotowym olejku CBD, tak by powstal olejek do dawkowania podjezykowo, o stezeniu powiedzmy 50mg / 1ml (opierajac sie na deklarowanej zawartosci THC w kupionym haszu).
Czy dobrze kombinuje?
1. Dekarb rozkruszonego haszu w sloiczku (piekarnik, okolo 100 stopni).
2. Jeszcze drobniejsze rozdrobnienie haszu 'na cieplo' kilka min po wyjeciu z pieca.
3. Dodanie do zdekarboksylowanego haszu rozpuszczalnika np. iso / aceton.
4. Wytrzasaniecie tego w sloiku przez kilka min i filtracja.
5. Odparowanie rozpuszczalnika i dodanie do pozostalej po tym maziaji wyliczonej ilosci oleju spozywczego / cbd, podrzewanie w kapieli wodnej i wstrzasanie do calkowitego rozpuszczenia.
Czy ten sposob bedzie ok? Jakies inne propozycje?
16 października 2023Stteetart pisze: "mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
Mowisz, zeby wymieszac to z olejem przed calkowitym odparowaniem - rozumiem ze w tym wypadku w gre wchodzi tylko czysty etanol, ISO zostanie mi w tym.roztworze i zrobie trucizne zamiast lekarstwa.
Mozne zamiast to mieszac z olejem, po prostu bede sobie jadl po kawaleczku tej mazi, ale tu juz gorzej z dawkowaniem.
Czy zamrozenie maziowatego ekstraktu pomoze w celu oddzielenia od dna pijemnika i ewentualnego zwazenia / porcjowania?
ISO normalnie odparuje tak jak etanol, ale całkowicie dopiero po nawet kilku dniach. Mam tu w pojemniczku trochę delta8thc z reakcji CBD+zeolit i pomieszac to z olejem to tylko na gorąco, zreszta jak każdy inny ekstrakt. No i olej jest rzadszy także ostatecznie alkohol szybciej odparuje z mieszanki ekstrakt+olej niż z samego ekstraktu ale to już Twoja decyzja.
Ostatnio oddzielałem zeolit od teoretycznie delta8thc i cbd, tak jakbym filtrowal metkata czyli 1) w strzykawie 50ml zrobiłem filtr* z papieru i waty, 2) filtr zmoczyłem ISO 3) do strzykawy wrzuciłem rozdrobniony "hasz" i tylko tyle ISO byleby przykryć "hasz" 4) zamknąłem tłokiem strzykawe, od strony filtra też zatkane i 15 min trząsłem żeby wszystko rozpuścić 5) tłoczenie (najlepiej ścisnąć i zablokować, zawiązać czymś strzykawę), potem dolewka ISO od góry, i tak kilka razy aż w końcu leciało czyste ISO. Praktycznie bez strat bo kropelkowało od razu do docelowego pojemniczka.
*tylko jakby ktoś chciał tak samo zrobić z tym zeolitem to zaznaczę że takie ilości zeolitu szybko zakorkują strzykawkę na amen dlatego w filtrze w strzykawce trzeba zrobić słupek z papieru tak żeby wystawał ponad filtrowany syf, żeby alkohol miał po czym się sączyć bo jak ten zeolit się tam ubije to zatka całość.
1g haszu rozdrobnilem, wlozylem do sloiczka 30ml (malenki, po jakiejs probce miodu), zakrecilem i wstawilem do piekarnika nagrzanego do 100stopni na 1h.
Po wyjeciu z pieca dodalem 10ml spirytusu rektyfikowanego, zakrecilem i wytrzasalem przez okolo 5min.
Zawiesine przefiltrowalem przez strzykawke 20ml z wlozonym do cylindra filtrem z wacika kosmetycznego (jak metkata).
Przeplukalem sloik kolejnymi 10ml etanolu i zawiesine przefiltrowalem jak poprzednio.
20ml powstalego roztworu mialo kolor brazowy, dosyc klarowny.
Sloiczek umylem i wprowadzilem do niego przefiltrowany roztwor. Nastepnie ustawilem go na odwroconym do gory nogami zelazku.
Po okolo 30-40min w sloiczku pozostal 1ml roztworu. Dodalem do niego 19ml oliwy z oliwek i wstrzasnalem.
Powstala zielonkawo brazowa emulsja.
Przyjmujac za prawdziwa moc haszu podawana przez vendora i uwzgledniajac straty przy dekarboksylacji i ekstrakcji, gotowy produkt powinien miec 8-12mg/ml. Na wieczor stestuje sobie 2ml.
Jedyne co mnie zastanawia, to czy te 5min wytrzasania w etanolu to nie za malo, no ale okaze sie. Jezeli olej nie bedzie kopal, to przy nastepnej probie wydluze czas ekstrakcji (zostawie to na noc).
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/lice.jpg)
Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta
W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/fentanyl_hp.jpg)
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku
Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).